Big hero 6, sau victoria terorismului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
big hero 6

Ştim toţi că Americanii, întrucât nu au ajuns în puterea vreuneia dintre tiraniile antice sau moderne care au devastat toate celelalte părţi ale planetei, cred naiv în sfârşituri fericite pentru poveşti. Având în vedere ce armată îi apără, e ceva rezonabil în această naivitate. Dar de data asta, sfârşitul fericit merge prea departe.

În premieră in România, puteţi acum vedea acest film--o animaţie Marvel, un mare succes în America şi în lume. Întreprinderea este în sine copleşitor de complicată şi de costisitoare: Vorbim de un film care a coastat mai mult de 150 de milioane de dolari şi care a câştigat la nivel global aproape 500 de milioane.

Ce ne spune acest film? Dacă nu aţi văzut filmul, vă recomand să îl evitaţi, mai ales dacă vă gândiţi să îl arătaţi copiiilor. Dar dacă vreţi neapărat să îl vedeţi, poate e mai bine să nu citiţi mai departe, pentru că vă va strica surpriza, ceea ce poate este un preţ prea mare pentru puţinele observaţii pe care vi le ofer. Puteţi reveni după film, însă!

Big Hero 6 este povestea unui băiat a cărui invenţie robotică este folosită pentru a-i ucide fratele şi a distruge o parte bună din oraş. Băiatul îşi folseşte geniul ştiinţitifc pentru răzbunare, dar invenţia fratelui lui, un robot medical, îl salvează de la a deveni un monstru din cauza suferinţei. De asemenea, prietenii lui, acum cu puteri enorme, îl previn de la a se răzbuna. Oamenii cinstiţi nu omoară terorişti, ci se lasă omorâţi. Dacă am fi toţi graşi şi tandri, pe scurt, lumea ar fi fericită. (Parcă a mai fost un film făcut despre asta--Wall-E)

Acesta este un film despre terorism, despre un om care foloseşte armament pentru a măcelări şi distruge şi care este recompensat dincolo de orice speranţă. Aflăm că totul este o mare neînţelegere pe deasupra: Teroristul se îmbracă în negru, este mascat şi detonează clădiri, dar adevărul este că e un om bun la suflet, un om de ştiinţă care nu vrea decât să măcelărească pe omul pe care îl ţine responsabil, fără vreun motiv prea bun, pentru moartea fiicei lui într-o misiune de astronaut. Vedeţi bine, la sfârşit îşi redobândeşte fata, deşi e arestat, probabil că va fi eliberat la secţie.

Dacă vreţi să înţelegeţi cât de minunată este lumea nouă, nu trebuie decât să vedeţi că în lumea lor copiii sunt educaţi să creadă că sângele vărsat se uită înainte de a se usca. Şi faptul că cei mai mari criminali primesc cele mai mari recompense este un lucru bun. Dar filmul are şi o notă de avertisment pentru stânga mondială, cu obsesia progresului--fratele care inventează robotul medical care va transforma toată viaţa într-o grăsime tandră şi slabă este ucis pentru că a încercat să îl salveze tocmai pe omul de ştiinţă care se transformă în terorist.

Sunt nişte lucruri de spus aici despre relaţia dintre ştiinţă, medicină, psihologie şi justiţie, dar v-am răpit destul timp. Dacă vreţi încă câteva observaţii, puteţi citi aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite