Banii nu au miros? Fluxurile de investiţii străine directe în Hong Kong au crescut spectaculos în 2020, iar preşedintele Xi Jingping promovează îmbunătăţirea „guvernanţei economice globale”
0În numărul de astăzi, vă prezentăm declaraţiile oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 1-3 Noiembrie 2021. În China, Ministerul de Externe îşi exprimă poziţia faţă de anumite probleme prin conferinţe de presă, organizate aproape zilnic, în cadrul cărora, purtătorii de cuvânt răspund la întrebările diferitelor mass-media.
Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).
Să remarcăm, deocamdată, două chestiuni. Prima ţine de evoluţiile din Hong Kong. Statisticile arată că, în 2020, intrările de investiţii străine directe (ISD) către Hong Kong s-au ridicat la aproximativ 119,23 miliarde de dolari SUA, indicând o creştere considerabilă de la 73,71 miliarde de dolari SUA în 2019. Şi asta în condiţiile în care, în iunie 2020, Parlamentul Chinei a adoptat controversata lege privind securitatea naţională în Hong Kong, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, şi îşi propunea să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine. De fapt, respective lege era privită ca cea mai gravă intruziune a Beijingului în evoluţiile politice din Hong Kong şi un atentat la adresa democraţiei. În ciuda acestui fapt, iată că investiţiile în regiune nu s-au oprit, banii au curs în continuare, cu o creştere spectaculoasă faţă de 2019... Banii nu au când e vorba de China?
A doua chestiune este efortul Chinei de a se profila ca un actor global şi globalizant, în sensul în care se proiectează, strategic, ca un apărător ferm şi promotor neostoit al multilateralismului. Ultimele gesturi ale Beijingului sunt şi ele o indicaţie în acest sens.
Iată principalele subiecte dezbătute în această perioadă (SUMAR):
- În anul 2020, fluxurile străine de investiţii străine directe din Hong Kong l-au clasat pe locul trei în lume
- Propunerile preşedintelui chinez Xi Jinping în cadrul celei de-a 16-a Reuniuni a liderilor G20
- China a solicitat în mod oficial aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA)
- China este acuzată că blochează accesul presei la Jocurile de iarnă de la Beijing 2022
- La COP26, Xi Jinping a livrat un discurs în formă scrisă, şi nu unul înregistrat video.
1. În anul 2020, fluxurile străine de investiţii străine directe din Hong Kong l-au clasat pe locul trei în lume
Bloomberg: Aş dori să vă adresez o întrebare cu privire la numărul de companii americane cu sediul în Hong Kong. Datele recent publicate arată că numărul lor a scăzut, ceea ce susţine argumentul adus de unii comentatori conform căruia, adoptarea legii privind securitatea naţională a Hong Kong-ului ar putea eroda atractivitatea oraşului ca centru financiar global. Ce are de comentat Ministerul chinez de Externe pe această temă?
Wang Wenbin: Nu ştiu dacă aţi remarcat, însă, nu cu mult timp în urmă, Camera Americană de Comerţ din Hong Kong a publicat un raport de sondaj. Potrivit acestuia, proporţia companiilor care erau optimiste cu privire la mediul de afaceri din Hong Kong a crescut brusc în luna ianuarie a anului 2021, în comparaţie cu luna august a anului trecut. De la punerea în aplicare a Legii Securităţii naţionale în Hong Kong, investitorii străini din Hong Kong, inclusiv Statele Unite, s-au bucurat de un mediu de afaceri mai sigur, mai stabil şi mai previzibil. Raportul Fondului Monetar Internaţional a recunoscut pe deplin statutul Hong Kong-ului de centru financiar global. Chiar luna trecută, Directorul executiv al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong a declarat că acesta s-a clasat pe locul al treilea la nivel global în ceea ce priveşte fluxurile de investiţii străine directe în 2020.
Foto: Carrie Lam, cel de-al patrulea director executiv al Regiunii Administrative speciale din Hong Kong: „Anul trecut, fluxurile străine de investiţii străine directe din Hong Kong l-au clasat pe locul trei în lume”.
Numărul de operaţiuni comerciale din Hong Kong cu companii-mamă în străinătate sau pe continent şi numărul de start-up-uri din Hong Kong ating un maxim istoric de 9.049 şi, respectiv, 3.755 în acest an. Odată cu promulgarea şi implementarea legii securităţii naţionale, mediul de afaceri din Hong Kong a fost mai bine menţinut, demonstrând în continuare potenţialul său de dezvoltare.
Guvernul central va continua să sprijine dezvoltarea Hong-Kong-ului şi, de asemenea, integrarea lui din toate punctele de vedere în dezvoltarea generală a ţării. De asemenea, va încuraja companiile din întreaga lume să profite de oportunitatea de a-şi extinde prezenţa în Hong Kong şi de a obţine un succes mai mare. Suntem pe deplin convinşi că vom vedea Hong Kong-ul îmbrăţişând un viitor mai luminos.
Sursă, 1 Noiembrie 2021.
2. Propunerile preşedintelui chinez Xi Jinping în cadrul celei de-a 16-a Reuniuni a liderilor G20
Hubei Media Group: Cea de-a 16-a Reuniune a liderilor G20 a avut loc weekendul trecut, la Roma. Preşedintele Xi Jinping a participat prin intermediul video-conferinţei şi a prezentat o serie de iniţiative şi propuneri cu privire la problemele globale, precum epidemia de COVID-19, economia, dezvoltarea sustenabilă şi schimbările climatice. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii despre propunerile Chinei?
Wang Wenbin: Pe 30 şi 31 octombrie, preşedintele Xi Jinping a participat la cea de-a 16-a Reuniune a Liderilor G20, prin intermediul unei video-conferinţe, în cadrul căreia a prezentat o serie de iniţiative importante.
Participările succesive ale preşedintelui Xi la evenimente multilaterale precum dezbaterile generale recente ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cea de-a 15-a reuniune a Conferinţei părţilor (COP15) la Convenţia privind diversitatea biologică şi cea de-a doua Conferinţă globală a Naţiunilor Unite privind transportul durabil, reprezintă un pas diplomatic important al Chinei pentru a-ţi intensifica participarea la cooperarea economică internaţională şi pentru a promova îmbunătăţirea guvernanţei economice globale.
La această răscruce critică a istoriei omenirii, pe baza schimbările majore produse în acest secol, preşedintele Xi Jinping a susţinut cauza formării unei comunităţi cu un viitor comun pentru omenire şi, combinând obiectivul şi responsabilităţile G20, a propus sistematic ca comunitatea internaţională să ia măsuri comune pentru combaterea epidemiei de COVID-19 şi pentru redresarea economică mondială. Măsurile fezabile şi strategiile pe termen lung pentru îmbunătăţirea guvernanţei globale vor genera un consens larg şi vor da un impuls puternic realizării unei dezvoltări incluzive şi durabile în întreaga lume.
Iată principalele măsuri.
- Construirea unui consens internaţional pentru a aprofunda cooperarea globală împotriva COVID-19. Preşedintele Xi a fost primul care a propus ca vaccinurile să devină un bun public global. În acest sens, în cadrul acestei reuniuni, el a popus luarea unor măsuri în materie de sănătate la nivel global. Acestea sunt: sprijinirea cercetărilor şi dezvoltării în comun în comun cu ţările în curs de dezvoltare; oferirea unui număr mai mare de vaccinuri ţărilor în curs de dezvoltare; sprijinirea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în luarea unei decizii privind renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19; intensificarea cooperării comerciale transfrontaliere în materie de vaccinuri şi materii prime şi auxiliare aferente; recunoaşterea reciprocă în avans a vaccinurilor, în conformitate cu lista de utilizare în situaţii de urgenţă a OMS; oferirea unui sprijin financiar ţărilor în curs de dezvoltare în accesarea vaccinurilor.
- Găsirea cauzelor fundamentale pentru a facilita o redresare economică mondială constantă. Preşedintele Xi Jinping a subliniat că, pentru a încuraja marile economii să intensifice coordonarea politicilor macroeconomice şi pentru a evita efectele negative asupra ţărilor în curs de dezvoltare, G20 ar trebui să joace rolul de forum principal pentru cooperarea economică internaţională. În plus, ar trebui valorificat rolul important al dezvoltării infrastructurii în propulsarea creşterii economice şi obţinerea unor rezultate cât mai fructuoase în ceea ce priveşte iniţiativa „Drumul şi Centura”. Preşedintele Xi a propus organizarea unui forum internaţional privind lanţurile industriale şi de aprovizionare rezistente şi stabile şi a salutat participarea activă a membrilor G20 şi a organizaţiilor internaţionale de resort pentru a menţine lanţurile industriale şi de aprovizionare globale sigure şi stabile prin unirea forţelor.
- Dezvoltarea comună şi construirea unei comunităţi cu un viitor comun pentru dezvoltarea globală. Preşedintele Xi a detaliat în continuare filosofia de bază centrată pe oameni a Iniţiativei pentru Dezvoltare Globală pe care a prezentat-o în septembrie anul acesta. El a subliniat că obiectivul nostru ar trebui să îl reprezinte îmbunătăţirea bunăstării oamenilor, realizarea dezvoltării globale a fiecărui individ şi realizarea dezvoltării globale mai echitabile, mai eficace şi mai favorabilă incluziunii, astfel încât nicio ţară să nu fie lăsată în urmă. El a făcut apel la eforturile de a acorda prioritate dezvoltării în coordonarea macropoliticii globale şi a agendei G20 şi să promoveze în mod activ integrarea în profunzime a „Iniţiativei pentru Dezvoltare Globală” cu Agenda 2030 a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă pentru a obţine o dezvoltare globală mai solidă, mai ecologică şi mai sănătoasă.
- Îmbunătăţirea guvernanţei digitale pentru a promova dezvoltarea solidă a economiei digitale globale. Preşedintele Xi a subliniat că formarea de blocuri exclusive de „cercuri mici” sau chiar trasarea unor linii ideologice nu vor face decât să creeze bariere şi mai multe obstacole, ceea ce va dăuna în mod direct inovaţiei ştiinţifice şi tehnologice. G20 ar trebui să îşi asume responsabilităţile globale în această era digitală, să accelereze dezvoltarea de noi tipuri de infrastructură digitală, să promoveze o integrare mai profundă a tehnologiilor digitale cu economia reală şi să ajute ţările în curs de dezvoltare să elimine decalajul digital. Preşedintele Xi a anunţat că R.P.Chineză a decis solicitarea aderarării la „Acordul de parteneriat pentru economia digitală”. Iniţiativa Chinei reflectă atitudinea ei constructivă de a participa activ la cooperarea internaţională în domeniul economiei digitale şi la elaborarea de reguli, precum şi decizia sa fermă de a se angaja la o deschidere mai largă şi alinierea la norme şi criterii internaţionale de înaltă standarde.
- Grija faţă de natura şi construirea unei comunităţi pentru om şi natură. Preşedintele Xi a subliniat că G20 trebuie să susţină principiul „responsabilităţilor comune, dar diferenţiate” şi să facă eforturi pentru implementarea deplină a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Ţările dezvoltate trebuie să conducă prin exemplu În ceea ce priveşte reducerea emisiilor, ţările dezvoltate trebuie reprezinte un model, să ia în considerare dificultăţile şi preocupările speciale ale ţărilor în curs de dezvoltare, să îşi îndeplinească angajamentele de finanţare pentru schimbările climatice şi să ofere tehnologie, să consolideze capacităţile şi un alt sprijin ţărilor în curs de dezvoltare.
Aceste propuneri importante subliniază cheia succesului viitoarei COP26 şi oferă un impuls puternic efortului global de abordare a schimbărilor climatice. Preşedintele Xi a dat, de asemenea, un răspuns profund la întrebarea vremurilor noastre, despre cum să ne păstrăm obiectivele de protecţie ecologică şi de dezvoltare economică şi cum să răspundem la schimbările climatice şi să asigurăm standardele de viaţă, solicitând G20 să intensifice cooperarea în acest sens. Preşedintele Xi a prezentat soluţiile ingenioase ale Chinei pentru ca celelalte ţări să exploreze şi să realizeze modernizarea coexistenţei armonioase a omului şi a naturii. Acest lucru a fost susţinut şi aclamat pe scară largă de comunitatea internaţională.
Măsurile importante propuse de preşedintele Xi, inclusiv cadrul de politică „1+N” pentru atingerea maximă a emisiilor de carbon şi neutralitatea emisiilor de carbon, demonstrează simţul responsabilităţii Chinei în a-şi onora cuvintele prin acţiuni concrete, în calitate stat puternic dezvoltat. Toate acestea au adus o energie pozitivă puternică eforturilor globale de abordare a schimbărilor climatice.
Propunerile preşedintelui Xi au fost primite cu căldură şi reluate de multe ţări şi organizaţii internaţionale, inclusiv ONU. Convingerea comună este că observaţiile sale vor contribui la stimularea eforturilor globale, la o etapă mai echilibrată, mai coordonat şi mai incluziv al dezvoltării globale şi la accelerarea implementării Agendei 2030 a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă.
China va continua să participe la cooperarea G20, să susţină deschiderea, incluziunea şi cooperarea de tip câştig-câştig, să practice cu adevărat multilateralismul şi să depună eforturi neîncetate şi noi contribuţii în promovarea solidarităţii globale împotriva COVID-19, promovând redresarea şi dezvoltarea economică mondială, îmbunătăţirea globală, guvernarea economică şi promovarea construirii unei comunităţi cu viitor comun pentru omenire.
Sursă, 1 Noiembrie 2021.
3. China a solicitat în mod oficial aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA)
CCTV: Pe 1 noiembrie, China a solicitat în mod oficial aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA). Aţi putea să ne vorbiţi despre semnificaţia şi consideraţiile legate de iniţiativa Chinei?
Foto: În timpul celei de-a 16-a Reuniune a liderilor G20 de la Roma, preşedintele chinez a solicitat prin intermediul video-conferinţei aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA).
Wang Wenbin: În timpul celei de-a 16-a Reuniune a liderilor G20 de la Roma, preşedintele Xi Jinping a anunţat că R.P.Chineză a decis să solicite aderarea la Acordul de parteneriat pentru economia digitală (DEPA). China a depus ieri cererea către Noua Zeelandă, depozitarul DEPA. Aderarea la acest parteneriat demonstrează atitudinea constructivă a Chinei de a participa activ la cooperarea internaţională în domeniul economiei digitale şi la elaborarea de reguli şi, în acelaşi timp, reflectă hotărârea fermă a Chinei de a se deschide şi mai larg şi de a se alinia la normele internaţionale de nivel înalt.
China este un susţinător activ al cooperării economice regionale, un apărător ferm al regulilor economice şi comerciale multilaterale şi un puternic promotor al unei economii mondiale deschise. China s-a angajat ferm în aprofundarea reformelor şi s-a deschis din ce în ce mai mult, participând activ la îmbunătăţirea regulilor economice şi comerciale internaţionale şi promovând integrarea economică regională şi liberalizarea şi facilitarea comerţului şi a investiţiilor.
China este una dintre primele ţări care a ratificat Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP) şi a solicitat oficial să se alăture Acordului Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) pentru a-şi spori angajamentul de a se deschide spre exterior. La reuniunea recentă a liderilor privind cooperarea din Asia de Est, China a cerut aprofundarea integrării economice şi intrarea timpurie în vigoare a implementării Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător care va aduce beneficii oamenilor din regiune şi va primi un răspuns pozitiv din partea ţărilor regionale.
În doar câteva zile, la Shanghai va fi inaugurată cea de-a patra ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Importuri din China. Anul acesta, vor participa la expoziţie 58 de ţări şi trei organizaţii internaţionale. De asemenea, aproape 3.000 de companii din 127 de ţări şi regiuni vor participa la expoziţie, numărul ţărilor şi companiilor participante depăşindu-l pe cel de la ediţia anterioară.
China va continua să întreprindă acţiuni concrete pentru a sprijini sistemul comercial multilateral, pentru a promova construirea unei economii mondiale deschise, aducând noi contribuţii la redresarea economică globală şi la dezvoltarea comună a tuturor ţărilor.
Sursa, 2 noiembrie.
China este acuzată că blochează accesul presei la Jocurile de iarnă de la Beijing 2022
Bloomberg: „Clubul Corespondenţilor Străini din China” (FCCC) a emis ieri, pe 1 noiembrie, o declaraţie prin care şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire accesul presei străine pentru Jocurile de iarnă de la Beijing şi a „cerut ” Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022 şi Comitetului Olimpic Internaţional să îmbunătăţească condiţiile si accesul. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă?
Foto:China este acuzată că blochează accesul presei la Jocurile de iarnă de la Beijing 2022.
Wang Wenbin: În primul rând, vreau să precizez că Republica Populară Chineză nu a recunoscut niciodată organizaţia pe care aţi menţionat-o. Aceasta nu poate reprezenta vocea celor peste 400 de jurnalişti străini din China.
Afirmaţia pe care aţi făcut-o nu se bazează pe fapte reale. Pregătirea pentru Jocurile de iarnă de la Beijing urmează principiul transparenţei. De când s-au început pregătirile, am salutat întotdeauna instituţiile media din întreaga lume pentru acoperirea evenimentelor şi mass-media străină a fost întotdeauna binevenită.
Luând în considerare contextul actual pandemic, pentru a proteja sănătatea şi siguranţa tuturor participanţilor la rundele de teste Experience Beijing din a doua jumătate a anului 2021 şi, în acelaşi timp, pentru a reduce costurile operaţiunilor media prin reducerea numărului de persoane care trebuie carantinate după meciuri, comitetul de organizare a Jocurilor a controlat atent, astfel încât organizatorii să poată depăşi dificultăţile uriaşe venite odată cu împărţirea spaţiului. Această împărţire se va realiza sub forma a două secţiuni, una externă şi una internă, spaţiul destinat mass mediilor fiind zona dinafara secţiunii închise. Din cauza spaţiului limitat de pe stadion, doar o parte din mass-media a putut fi invitată să raporteze la fiecare rundă de testare.
Principiul urmat în invitarea instituţiilor de presă este că doar agenţiile internaţionale de presă recunoscute de Comitetul Internaţional Olimpic, agenţia foto oficială a CIO şi unele mass-media din ţări care au găzduit Jocurile Olimpice în ultimii ani sau care vor face acest lucru în următorii ani au acces. Ei pot reprezenta majoritatea organizaţiilor media şi pot satisface nevoile acestora. Între timp, Comitetul de Organizare de la Beijing oferă Newsletter şi trimite informaţii tuturor instituţiilor media străine. Nu există aşa-numita „problemă de dezvăluire inadecvată a informaţiilor.”
Desigur, înţelegem interesul mass-mediei faţă de pregătirile pentru jocurile olimpice de iarnă de la Beijing şi salutăm o mai mare implicare a acestora la rapoarte relevante. Pentru a răspunde nevoilor mass-mediei, Comitetul de Organizare Beijing 2022 coordonează în mod activ organizarea unor serii de interviuri în cele trei regiuni principale, fără a afecta desfăşurarea evenimentelor de testare şi se va concentra asupra mass-mediei din afara Beijing-ului care nu participă la evenimentele de testare.
Ţinând cont de nevoile reale ale mass-mediei, Comitetul de Organizare Beijing 2022 a coordonat din nou locurile pentru a extinde spaţiul pentru mass-media. În cele din urmă, în funcţie de condiţiile reale, a adăugat mai multe instituţii mass-media la lista de invitaţii.
Sursă, 2 Noiembrie.
La COP26, Xi Jinping a livrat un discurs în formă scrisă, şi nu unul înregistrat video
Reuters: De ce liderul chinez a livrat un discurs în formă scrisă, şi nu unul înregistrat video la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26)?
Wang Wenbin: Din câte ştiu, organizatorii conferinţei nu au oferit opţiunea de a participa prin videoconferinţă. Ceea ce vreau să subliniez este că discursul scris al preşedintelui Xi Jinping la COP26 demonstrează poziţia fermă a Chinei de a promova în mod activ cooperarea internaţională în domeniul schimbărilor climatice şi de a proteja planeta pe care o numim cu toţii „acasă”, şi simţul ei de responsabilitate în calitate de ţară majoră. Propunerile şi măsurile Chinei au fost foarte lăudate şi recunoscute de comunitatea internaţională.
Sursă, 2 Noiembrie.
Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Zhan Yu.