
Axa București-Washington e (încă) înghețată?
0Relația României cu Statele Unite nu se schimbă, sugerează cei opt reprezentanți ai Congresului SUA veniți în România și care nu au putut da niciun fel de asigurări și niciun fel de perspective legate de viitor.

Cei opt parlamentari americani aflați într-un turneu prin Europa de Sud-Est, republicani și democrați, care au vizitat R. Moldova și sunt așteptați la Atena, în Grecia, au fost interesați mai ales de procesul anulării alegerilor și de opțiunile de afaceri care există în țară.
În ceea ce privește o eventuală retragere a militarilor americani din România nu s-a clarificat nimic. Liderul delegației, republicanul Vernon Gale Buchanan, 73 de ani, fost pilot militar care a trăit Războiul Rece a recunoscut că „totul se reevaluează”, dar că este „foarte optimist” că relația dintre cele două state se află pe drumul cel bun.
Acum o săptămână, mai mulți oficiali americani și europeni au declarat că Pentagonul ia în calcul să retragă până la 10.000 de militari din România, Polonia și alte state din Estul continentului, dar parlamentarii de la Washington nu au putut anticipa ce se va întâmpla. De altfel, președintele Donald Trump a spus de mai multe ori că Washingtonul plătește apărarea Europei și că nu i se rambursează destul.
După întâlnirea reprezentanților Congresului SUA cu președintele interimar Ilie Bolojan și consilierii acestuia, partea română a precizat că „politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, nefiind manifestată nicio preocupare privind o retragere a trupelor americane din România”.
Această concluzie este însă mai degrabă o dorință a Bucureștiului și un obiectiv pentru negocierile ulterioare între ministerele Apărării și de Externe ale celor două țări, eventual după alegerile prezidențiale de luna viitoare.
Deocamdată pe Axa București-Washington nu există nimic sigur: marile probleme nu au fost atinse și nici nu puteau primi răspunsuri de la cei opt parlamentari americani. Totuși, i-au spus președintelui interimar că Statele Unite și-ar dori întărirea parteneriatului cu România. În ce fel, însă, nu au detaliat. De ce fel de parteneri ar avea nevoie America lui Donald Trump? Unii care să joace cu ochii închiși alături de Washington și să saboteze unitatea europeană, așa ca Ungaria? Unii care să accepte un nou sistem internațional în care nu se mai respectă granițele actuale și încep să se facă reașezări? Unii pentru care nu contează a cui e Crimeea sau Groenlanda?
Vizele, tarifele și Ucraina sunt alte trei subiecte neaprofundate de cele două părți. Cei opt parlamentari au promis să militeze pentru ridicarea vizelor în așa fel încât românii să poată călători în SUA fără vize.
Nu e clar dacă președintele Bolojan și ceilalți lideri români de la parlament și de la guvern au făcut lobby pentru Ucraina în contextul înăspririi agresiunii ruse și nici dacă au propus vreo soluție în chestiunea noilor tarife cu SUA.
Raport pozitiv al Congresului SUA despre alegerile din noiembrie
În schimb, delegația americană a fost mulțumită cu explicațiile legate de anularea alegerilor prezidențiale, mai ales că la Washington a fost dat publicității chiar înainte de ajungerea lor în România un raport al Congresului SUA despre alegerile din noiembrie 2024. În document, Călin Georgescu este considerat un extremist de dreapta care a pus „în primejdie orientarea euro-atlantică a României” prin declarațiile făcute. Textul mai precizează că retorica lui Georgescu despre Occident seamănă cu ideile Moscovei și că merită analizate „acuzațiile privind eforturile Rusiei de a influența spațiul informațional din România și de a slăbi coeziunea socială”.
Deși, vicepreședintele american, JD Vance a criticat România că a anulat alegerile pe baza unor „suspiciuni șubrede” și „la presiunea enormă a vecinilor”, Raportul Congresului este echilibrat și tinde să accepte că anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut era singura soluție pentru a opri ascensiunea candidatului Moscovei spre Cotroceni.