Avanpremieră de Festival

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru recitalul acesta anume, cu violonistul Frank Huang, violoncelistul Marcel Johannes Kits și pianista Angela Drăghicescu, Concursul Enescu ediţia 2022 îşi merită pe deplin (şi) supranumele de Festival Enescu la scară mică. Mică, raportat numai la numărul concertelor şi recitalurilor desfăşurate sub pălăria lui...

...căci nimic n-a fost mic, ci, dimpotrivă, cu totul extraordinar, în recitalul găzduit pe 9 septembrie de Sala Mare a Ateneului Român, care i-a avut drept protagoniști pe concertmaestrul Orchestrei Filarmonice din New York (Huang), pe câștigătorul ediției 2018 a Concursului Enescu, secțiunea Violoncel (Kits), și pe pianista română apreciată drept „elegantă și spectaculoasă” de New York Times (Drăghicescu).

Atuurile soliștilor au fost puse în valoare de fiecare moment al recitalului – cu lucrări de Beach, Schumann, Enescu, Dvořák – şi, împreună, în partea a doua a serii, de Trioul cu pian nr. 4 în mi minor op. 90 (Dumky) de Antonín Dvořák. A fost un triumf – a fost, a fost. Ochii strălucitori ai participanţilor, ai audienţei au spus totul.

1 KJ9A5541 jpg
2 KJ9A5571 FEATURED jpg

„În caracter popular românesc”

Inima acestei întâlniri muzicale se poate să fi fost însă, pentru mulți, interpretarea Sonatei nr. 3 în la minor pentru pian și vioară op. 25 „în caracter popular românesc” de George Enescu.

Credem că dacă Enescu însuși, cel serios și adâncit în ale lui și în muzică, din portretul oficial al Concursului şi Festivalului, şi-ar fi ascultat sonata, așa cum a fost adusă la viață de duo-ul Frank Huang-Angela Drăghicescu, fața i s-ar fi netezit într-un zâmbet.

Aşa de învăluitor, cuceritor sunetul: ca şi cum ai înmuia lama unui cuţit într-o cană cu ceai fierbinte şi apoi ai trece-o pe deasupra unei bucăţi de unt. Atât de fin şi de duios – aproape ca o mângâiere.

3 KJ9A5183 jpg
image

Iar noi credem că juratul Frank Huang – căci solistul e şi membru al Juriului secțiunii Vioară la ediția de anul acesta a Concursului – e cu atât mai pregătit să-i evalueze pe concurenţii de anul acesta, care pot cânta – şi chiar cântă – şi această lucrare de Enescu în semifinalele secţiunii, din mai multe ale compozitorului român. [Cei trei finalişti ai secţiunii Vioară, anunţaţi pe 11 septembrie, sunt: Ştefan Aprodu, România; Maria Marica, România; Grégoire Torossian, Franţa. Finala cu orchestră are loc marţi, 12 septembrie.]

Cum se şlefuieşte sunetul

Și mai credem că Marcel Johannes Kits, tânărul pe care publicul român l-a descoperit într-o seară de septembrie, acum patru ani, cântând în finală o îndrăcită versiune a Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi bemol major op. 107 de Dmitri Şostakovici, a devenit un violoncelist cu totul special.

Totul la el strălucește, de la pantofii de lac până (mai ales) la claritatea, corpul, intensitatea vocii pe care o capătă, sub mâinile sale, violoncelul.

5 KJ9A5256 jpg
image

Căci în cei patru ani care au trecut de la câștigarea trofeului secțiunii Violoncel a Concursului Enescu s-au întâmplat atâtea: Marcel a concertat ca solist cu numeroase orchestre din lume, a colaborat cu dirijori faimoși, a cântat în săli mici și mari, în festivaluri, recitaluri, șlefuindu-și în chip desăvârșit sunetul. În 2018, chiar după concursul câştigat la Bucureşti, Marcel pleca la Berlin, ca să-şi continue studiile la Universitatea de Arte, cu profesorul Jens Peter Maintz, iar anul acesta a câștigat şi premiul al III-lea la reputatul Concurs Internaţional Regina Elisabeta din Belgia.

Marcel cântă la un violoncel italian realizat de Francesco Ruggeri (Cremona, 1674), cu un arcuș realizat de Victor Fetique – aliați neprețuiți, puși la dispoziție în mod generos de Deutsche Stiftung Musikleben.

Iar istoria triumfului său de acum patru ani e toată aici, în multe straturi şi culori de sunet: Alb. Negru. Roşu. Trilogie cu violoncel.

***

Cum devine Concursul Enescu un micro-Festival

7 20220907 Concurs Enescu Recital David Grimal foto Alex Damian 07226 jpg
image

Seria recitalurilor extraordinare din cadrul Concursului Enescu 2022 a început pe 7 septembrie cu David Grimal (vioară) și Itamar Golan (pian), care au interpretat lucrări de Maurice Ravel, Francis Poulenc, Sergei Prokofiev și Igor Stravinsky.

Pe 9 septembrie, cum aţi aflat deja, au urcat pe scena Ateneului Român concertmaestrul Filarmonicii din New York, Frank Huang, alături de violoncelistul Marcel Johannes Kits, laureat al Concursului Enescu, și de pianista Angela Drăghicescu.

În seara aceasta (12 septembrie), publicul are ocazia să asculte lucrarea Variațiunile Goldberg pentru trio de coarde de Johann Sebastian Bach, în interpretarea președintelui juriului secţiunii Vioară, Dmitry Sitkovetsky, alături de preşedintele juriului secţiunii Violoncel, David Geringas, și de Alexander Gordon la violă. Dar şi Serenada în re major pentru vioară, violă şi violoncel de Beethoven. Se anunţă o seară mi-nu-na-tă; şi, dacă aveţi nevoie de argumente suplimentare, iată unul: Violoncelul lui David Geringas.

Daria Parkhomenko, câştigătoarea Concursului Internațional „George Enescu”, secţiunea Pian, în 2018, susține un recital pe 14 septembrie, cu un program compus din lucrări de César Franck, Robert Schumann, George Enescu și Sergei Rahmaninov. Tânăra pianistă îşi prezintă în aceeaşi seară la Ateneul Român albumul de debut, care conţine şi lucrări de Enescu.

Ultimul recital din programul ediției este programat pe 17 septembrie și este susținut de pianistul Nelson Goerner, preşedintele juriului secţiunii Pian a Concursului, cu un program compus din balade de Chopin și Suita Iberia de Isaac Albéniz.

Pe 18 septembrie, duminică, are loc concertul de închidere a ediţiei 2022 a Concursului Enescu, în fapt finala cu orchestră a secţiunii Pian. Nu ştim deocamdată ce ascultăm – programul va fi stabilit, desigur, în funcţie de cei trei finalişti, deocamdată necunoscuţi – dar ştim, din alte ediţii, că va fi un regal. Şi mai ştim şi că, uneori, călătoresc la Bucureşti, cu ocazia Concursului Enescu, personaje cu totul speciale, aşa că daţi-vă ocazia să ascultaţi totul, să descoperiţi totul.

Veniţi? Veniţi.

Fotografii de Andrada Pavel, Alex Damian/Concursul Internaţional „George Enescu”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite