Autorităţile din energie ar putea să fie anchetate pentru complicitate la furt din facturi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se dă o ţară. Să spunem că numele ei este România. Se dă o piaţă de energie. Încă în curs de maturizare şi de transformare în ceea ce autorităţile numesc “jucător regional în domeniul energetic".


Am început să scriu acest articol ca pe o poveste, pentru că asta e povestea pe care o auzim de ani de zile, povestea pe care ne-o spun autorităţile, că într-acolo merge drumul şi că într-acolo fac ei toţi eforturi: “România - jucător regional”. Dar chiar aşa e?! Mă întreb cum ar putea România deveni un jucător regional în domeniul energiei, când, de ani de zile, autorităţile cu roluri (cel puţin, la nivel teoretic) vremelnice în controlarea acestui sector şi scoaterea la iveală a neregulilor ocupă poziţii statornice de “mici jucători” pentru buzunarul propriu sau al apropiaţilor?! Mă refer aici de la domni deputaţi până la preşedinţi şi vicepreşedinţi de autorităţi de reglementare sau chiar miniştri şi secretari de stat. Din păcate! O vorba din popor spune că hoţul neprins e negustor cinstit. Aşa e şi în situaţia actuală. Într-o ţară în care clasa politică este profund coruptă şi zi de zi apar noi cazuri, lucrurile chiar aşa stau până când DNA sau DIICOT sau cine mai ştie cine va avea în sfârşit  curajul de a începe să construiască nişte dosare bine puse la punct despre furturile şi corupţia din acest domeniu.

Facturile cresc de nu se mai opresc

Între timp, în ultimii zece ani, facturile la electricitate au crescut cu aproape 80%, iar firmele din domeniu au înflorit. Estimări neoficiale vorbesc despre prejudicii de ordinul miliardelor de euro. Asta dacă nu luăm în calcul şi sectorul gazelor naturale, unde jaful este cam la fel de mare şi a fost făcut în principal în  folosul marilor consumatori, de genul InterAgro. Totul în România, în sectorul energetic, “se rezolvă” prin lobby. Aici, în loc de “lobby”, puteţi citi exact aşa cum vă vine. În faţă este vopsit gardul, adică firmele sunt interesate de clienţi şi de cum ar putea ei să aibă condiţii mai bune, iar în spate, în cele mai multe dintre cazuri, consumatorii sunt nişte numere şi nu contează decât profiturile şi cât de mulţi bani se pot face şi, mai ales, se pot scoate din ţară. 

Cum s-a ajuns aici? 

Începutul ar fi privatizările din energie, făcute cu aşa-numiţii “investitori strategici”, care, din păcate, au preluat rapid obiceiurile locului. “Lobby-ul” a continuat şi continuă şi astăzi. Unii s-au învăţat să primească bani sau alte foloase de fiecare dată când au închis ochii la nereguli şi când nu şi-au făcut bine treaba. Toate aceste practici au devenit o “normalitate”, iar oamenii din domeniu nici nu mai stau să se întrebe ce e normal şi ce nu când toată lumea din jur procedează la fel. Cine sunt realmente “băieţii deştepti” din energie? Toţi cei care au văzut breşele sistemului şi foamea de îmbogăţire a autorităţilor din domeniu şi au profitat, creând scheme care să le servească interesele pecuniare şi, de pe urma cărora, “toată lumea să câştige”. Cei care au pierdut, de fapt, şi pierd şi astăzi, sunt consumatorii de energie: care nu ştiu ce plătesc în facturi, care nu ştiu ce drepturi au, care nu înţeleg ce se întâmplă în sector şi care îşi plătesc regulamentar facturile, pentru că au nevoie şi de electricitate şi de gaze naturale. Sunt cazuri cunoscute de corupţie în sistem: Dosarul privatizărilor, Dosarul gazelor, dosarele Enel şi ANRE, Dosarul Hidroelectrica, dar curăţenia este abia la început. Cu siguranţă, în perioada următoare, domnii procurori şi serviciile de informaţii (dacă vor acorda prioritate sectorului energetic) vor scoate la lumină zeci şi chiar sute de fapte de corupţie la cel mai înalt nivel, fără să luăm în calcul miile de cazuri mici. 

În loc de concluzie

În România, la ora actuală, penele de curent sunt printre cele mai multe şi mari din toată Europa, durata lor fiind de zece ori mai mare decât în Occident. Din păcate, asta pentru că avem o mare pană de acţiune pentru eliminarea corupţiei din acest sector sau măcar diminuarea ei. Întrebarea din titlu este una care invită la reflecţie, dar mai ales la acţiune. Abia apoi putem începe să credem în poveşti cu jucători regionali şi alţi Feţi-Frumoşi.

Notă: Acest articol se doreşte a fi un preambul la o serie de materiale pe acest subiect.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite