Alina Mungiu-Pippidi: Mai putem opri fabrica de impostură?
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat că se va retrage de la conducerea Consiliului de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. La sfârşitul lui decembrie 2019, CNATDCU a decis că Florin Iordache (PSD) nu a plagiat şi documentul care valida decizia purta, conform legii, numele preşedintelui Ioan-Aurel Pop.
Alăturat numelui era şi o semnătură scrisă de mână cu un pix, dar preşedintele Academiei a spus pentru Newsweek că nu a semnat el şi nici nu ştie cine a făcut-o.
Precedentul preşedinte al Academiei, Ionel Valentin Vlad, şi el preşedinte CNACTDU, a făcut, aproape ca ultim gest (a decedat exact a treia zi după ce mi-a trimis o scrisoare triumfală în care spunea că ”titlul se menţine”), spălarea doctoratului lui Cristian Buşoi, europarlamentar PNL. Cum îşi petrec unii ultima săptămînă de viaţă! Era vorba de „Politici de sănătate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie”, o compilaţie de 128 de pagini pe care secţia de medicină nici nu a vrut să o discute, susţinînd că nu este o lucrare de specialitate. Academicianul Vlad a băgat-o în sesiunea generală de unde a scos-o albită complet, deşi chiar universitatea de medicină din Timişoara, aplicînd softul propriu, găsise probleme. Asta nu împiedicase comisia doctorală din acea universitate cu cîţiva ani mai devreme să îl facă doctor în medicină pe Buşoi, cu o teză în mare măsură plagiată din două materiale de curs de la SNSPA – volumul meu de ”Doctrine politice” şi un suport de curs al lui Andrei Ţăranu. Gîndiţi-vă de ce nu m-am făcut eu doctor în medicină cu propriile mele ”Doctrine politice” dacă aşa ceva e posibil.
Utilizarea preşedinţilor academiei pentru albirea doctoratelor demnitarilor este o veche practică, şi bine face dl. Pop că se retrage din ea. Era mai bine probabil dacă pleca înainte de luna decembrie…
Ce facem? E exemplară dedicaţia cu care jurnalişti ca Emilia Şercan îi caută pe toţi la teze, dar e şi o enormă pierdere de vreme. Eu nu l-am dat în judecată pe Buşoi şi nu îl voi da nici pe Despescu (MAI, numit de către Guvernul Orban, a plagiat alt material SAR) pentru că după părerea mea aceşti parveniţi au o vină secundară într-un fenomen de fond (cum am spus şi la Ponta). Anume, şcoli doctorale fără niciun fel de acreditare reală, cu îndrumători care nici ei nu meritau titlul, darămite să facă doctori pe alţii, fac pe bandă rulantă doctori din poliţişti, magistraţi, politicieni etc. De ce? Pentru că pot, pentru că au dreptul. Deşi nu au trecut niciodată examenul unei publicări cu referate anonime, un examen de intrare în cercetare care ar trebui să fie obligatoriu, deşi au un indice Hirsch aproape de zero, ei au dreptul să dea doctorate! Trebuie oprită producţia de rebuturi şi eliminaţi falsificatorii de diplome, nu avem de ce să ne luptăm caz cu caz cu ei. Şi asta nu o poate face CNACTDU. Pentru un program complet şi documentarea sa am produs deja de cîţiva ani acest raport al integrităţii universitare din România. Una dintre recomandările cele mai radicale, anume suspendarea unei universităţi şi punerea ei sub tutela uneia mai bune pînă îşi remediază problemele, a fost recent pusă în practică de ARACIS (faţă de infama universitate din Reşita în cazul doamnei Frunzăverde – PNL). Sigur că per total ARACIS nu a fost un succes, cum şi ministerul a fost mereu slab (inclusiv sub Cioloş), aşa că, asta e, ce facem cu instituţiile astea? Le reorganizăm sau facem altele, deschidem spre acreditare internaţională, piaţă etc? Cu scopul de a închide şcoli doctorale şi de a scoate de pe piaţă pe fabricanţii de impostori pe bandă rulantă.
Putem însă? Nu cu actuala majoritate în parlament. Şi nici cu viitoarea, dacă PNL pe lîngă rataţii lui mai transferă şi pe ALDE, PRO România, PSD etc. Ne trebuie o majoritate care să nu aibă şi să nu vrea să aibă titluri doctorale (că nu sper vreodată la o majoritate cu titluri doctorale pe bune).
Asta e important pentru o ţară ca a noastră, care a pierdut pur şi simplu busola în materie de educaţie şi de merit şi trăieşte în impostură generalizată.
În ceea ce îl priveşte pe noul premier Ludovic Orban, ar fi un început să îl demită pe dl. Despescu, care a mai intentat şi proces Ministerului Afacerilor Interne ca să îşi ia sporul de doctorat, că nu poţi fi poliţist fără să fii doctor sau secretar de stat.
În rest, aştept ca doamna ministru şi dl. preşedinte al Academiei să ne convoace la o discuţie radicală, că nu mai e mult şi secţia de scientometrie de la Academie va închide, e prea ridicol să numeri citate academice într-o ţară în care numeri pe degete cine nu are diplome false dintre cei care ne conduc.
Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată