Alina Mungiu-Pippidi: Contribuţia serviciilor secrete la criza asta

Publicat:
Ultima actualizare:
alina mungiu pippidi foto ceu.edu Daniel Vegel

Premierul Florin Cîţu, care spune de mai mulţi ani lucruri enorme, fără a se sinchisi de dovezi sau fapte, a pretins că fostul ministru de finanţe pesedist e spion rus.

În orice ţară normală, cînd şeful guvernului spune aşa ceva despre un ministru care a prezentat ţara ani de zile în ECOFIN, reuniunea miniştrilor de finanţe la Consiliul European, a făcut nu ştiu cîte împrumuturi şi a luat n decizii strategice (a mai fost şi ministrul fondurilor europene) începe imediat o anchetă pentru a lămuri chestiunea. Nu e legal să fii spion rus, şi numai o ţară iresponsabilă lasă asemenea bănuieli neclarificate. Asta e treaba SRI, pentru asta sunt plătiţi de la buget. Mai există şi comisii de securitate în Parlament, mai avem şi CSAT, e de necrezut că nimeni nu face nimic. Fie e cunoscut de către toată lumea că primul ministru bate cîmpii în mod iresponsabil, fie toţi se fac grav vinovaţi de lipsă de patriotism şi trădare naţională.

La fel, serviciile secrete trebuiau să informeze pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban că Florin Cîţu are cazier. Dacă nu ştiau, la cît cheltuiesc, la cît infiltrează diaspora şi pe studenţii străini, dacă nu aveau un dosar complet Cîţu deîndată ce a fost propus la ministerul de Finanţe nu şi-au făcut treaba. Şi mai inacceptabil este să ai asemenea dosar, dar să îl ţii secret şi să dai aviz pozitiv cuiva vulnerabil. Integritatea publică este o obligaţie legală a tuturor serviciilor de stat. Nu ai voie să secretizezi informaţii despre corupţie, spune legea. Vă las să ghiciţi cîte asemenea informaţii există, dar sunt tăinuite pentru folos privat.

În sfîrşit, şi un analist cu o singură scoarţă de la România TV ar fi putut prezice că va ieşi un mare scandal dacă sunt daţi afară miniştrii USR care nu semnează pentru PNDL3 şi Stelian Ion se apucă să selecteze procurori fără a avea verde la preşedintele Iohannis. Dar marii analişti de la servicii de ce nu i-au spus şefului statului că urmează o criză politică? Lui Băsescu i-au spus de abia după ce lumea de la Tg Mureş era în stradă, şi lui Constantinescu îi spuneau să stea liniştit cînd eu vedeam pe camere, în direct, că minerii se îmbarcau la Petroşani în trenul de Bucureşti. Cu Iohannis au exerciţiu, întîi îi umflă oamenii cărora le-au dat aviz, după aia îi spun că era o problemă.

Indiferent ce au făcut sau nu au făcut serviciile, şeful CSAT, care e Klaus Iohannis, va spune probabil că se simte informat, cum a mai declarat şi în alte dăţi, şi ca atare promovează deliberat în fruntea statului pe unul care bate cîmpii şi joacă la ţară cum ar juca la bursă. Şi tolerează sau chiar impune ca nimeni să nu îşi facă datoria pentru că vrea să se joace telenovela lui, una cu Bode şi mitraliere în prim plan, ca la clipul pentru vaccinare, un film cu mulţi muşchi, dar din cîte se vede creier mai puţin.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite