Alegeri prezidenţiale româneşti: mesajul Comisiei Europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este, aceasta, o campanie de alegeri care seamănă cu orice altceva, numai cu una pentru cea de Preşedinte al României nu.

Oare de ce această aproape programatică ignorare a unei teme esenţiale pentru orice ţară civilizată şi care ar trebui să ne aducă nişte foarte necesare precizări asupra modului în care va fi gestionat capitolul politică externă şi securitate, cel coordonat direct de Preşedine şi în care rolul său de reprezentare directă este definit constituţional?                             

Între timp, văzând poate tăcerea absolută pe care ai noştri o păstrează în legătură cu tot ce se întâmplă pe lume („străinătatea” fiind asimilată exclusiv, ca pe timpul lui Ceauşescu, ba chiar mai rău, cu problemele de tip revendicare ale diasporei), Comisia Europeană a decis să trimită un mesaj. Foarte interesant, mai ales că, după amintirile mele, este prima oară când înaltul for de la Bruxelles, decide că ar fi cazul să spună cum ar trebui să arate ocupantul fotoliuluiu de la Cotroceni. O spune la modul ultra-elegant şi cu o dimensiune filozofică de tip contemplativ-superior, dar nu mai puţin clar şi ferm. Interesant.

Plus extrem de sugestiv deoarece, de regulă, poziţia celor de la Bruxelles este, în general, marcată de o reţinere diplomatică devenită regula de aur a comportamentului birocratic de nivel înalt. Trebuie să fie ceva foarte serios să-i scoată din această rezervă politicoasă şi din neutralitatea unor mesaje generale şi pline până la refuz de maximă corectitudine politică.   

Purtătoarea mesajului este E.S.Angela Filote, Şeful Reprezentanţei Permanente a Comisiei Europene la Bucureşti, calitate ce mă face să cred că nimic nu putea veni, pe un asemenea subiect, fără un OK instituţional din partea Serviciului de Acţiune Externă al CE. Textul respectiv a apărut,  înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale , sub formă de „interviu redacţional” în publicaţie „Buletin de Europa” care apare la Bucureşti cu un tiraj de 40.000 de exemplare, cu un colectiv de redacţie ce reuneşte cei mai buni ziarişti, specialişti în problematică europeană,. La îngrămădeala de candidaţi de atunci, chiar nu conta. Acum însă, e deja cu totul altă problemă..      

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre declaraţiile oficiale ale doamnei Angela Filote, personaj extrem de important, oficial de rang foarte înalt al Comisiei Europene cu rang de ambasador, cel mai înalt reprezentat al tuturor instituţiilor europene în orice dialog cu România...          

Pentru început, o punere în context: în UE, aproape în fiecare lună avem alegeri undeva. În sine, ele nu sunt ceva excepţional. Contează însă enorm rezultatul lor, pentru că asta poate schimba partenerii noștri de dialog. ...Sperăm ca rezultatul acestor alegeri să reflecte profunda adeziune a românilor la valorile europene.                  

Asta însemnând că, măcar undeva, în fundal, exista şi teama că rezultatul nu ar fi putut reflecta această profundă adeziune? Posibil căci, vine întrebarea-afirmaţie : Adică doriți un președinte proeuropean. La răspunsul evident afirmativ, urmează întrebarea surprinzătoare:  Mai concret, ce ar aduce Uniunii un președinte pro-european în România?.      

Răspunsul deja delimitează parametrii corecţi ai mesajului de profunzime:              

Ar aduce Uniunii Europene un stat membru de încredere, adică pe care să se poate baza. Care aplică în mod consecvent valorile europene în politicile sale naționale. Care este solidar cu celelalte state în lupta împotriva somajului, a efectelor crizei economice, a dependenței energetice de state precum Rusia. Un stat membru muncitor, care contribuie activ la soluționarea provocărilor cu care se confruntă Europa, de la combaterea sărăciei și a corupției la creșterea sprijinului pentru IMM-uri și crearea de locuri de muncă bine plătite. Un stat membru care respectă statul de drept, supremația legii și egalitatea în fața legii. Şi dialogul continuă, pentru completa edificare a citorilor-votanţi, într-atât de precis încât pare un fel de ghid electoral simbolic:

„Redacţia Buletin de Europa (BdE).: Legea pare să fie cuvântul de ordine.

Angela Filote (AF): Da, pentru UE, legea e cuvântul de ordine. Pentru că numai astfel putem avea predictibilitate, justiție socială și economică și concurență loială.

Red : Cum se poate asigura Uniunea Europea nă că România va avea un astfel de președinte pro-european?

AF: Uniunea Europeană nu are drept de vot în România, românii au. În ei stă toată speranța noastră că vor da Europei un șef de stat membru de încredere.

BdE: Numai că mulți dintre alegătorii români încă se mai întreabă: „Eu cu cine votez?”

AF: Știu că este încă frecvent acest citat din Caragiale: „Eu cu cine votez?”, care implică nu „l’embaras du choix” (adică indecizia între mai mulți candidați buni), ci opusul lui. Eu cred însă că e destul de ușor, dacă aplici o grilă de performanță candidaților.

BdE: Un soi de Decalog?

AF: Așa ceva; de altfel, se poate adapta chiar Decalogul: să nu furi, să nu ucizi, să nu râvnești la bunul altuia, să nu minți, să nu iei în deșert statul de drept etc.

BdE: Sunt candidați care să treacă de acest test?

AF: Eu zic că da.

BdE: Dar putem avea un președinte cinstit, dar pe care să-l învingă „sistemul”, mai ales acum că serviciile sunt atât de strâns legate de această campanie?

AF: Este într-adevăr surprinzător că niște servicii numite secrete sunt atât de prezente în spațiul public, mai ales într-o țară ca România, unde în timpul comunismului serviciile au fost principalul instrument de represiune. Revenind la riscul unui președinte cinstit, dar neputincios, este evident că un președinte performant este acela, sau aceea, care va ști să coopereze cu celelalte instituții ale statului. Pentru că într-un stat de drept performant, puterile în stat sunt separate, fără a fi în con flict; ele cooperează în slujba cetățeanului/ interesului general.

BdE: Vorbind de cooperare, va coopera Comisia Europeană cu oricare dintre candidații care va câștiga alegerile, chiar dacă nu va fi cel mai pro-european?

AF: Da. Atâta timp cât rezultatul este vali- dat prin alegeri libere și corecte, noi lucrăm cu oricine vine la putere. Pe de altă parte, am toată încrederea că românii vor vota cu cel/ cea în care au cea mai mare încredere să îi dea țara pe mână.

BdE: Sunteți reprezentanta Comisiei Europene în România, dar și cetățean român. Veți vota?

AF: Desigur.

BdE: Cu cine?

AF: Cu cel mai pro-european dintre candidați: care nu a furat, nu a râvnit la bunul altuia, nu a mințit, nu a luat în deșert statul de drept etc”.  Acesta a fost textul-interviu-semnal. Repet, foarte interesant de citit la vremea când a fost dat, înainte de primul tur, dar mai ales acum, înainte de ce-al de-al doilea tur. Sigur că poţi să te întrebi dacă un omolog de-al doamnei ambasador Angela Filote într-o ţară europeană ar fi avut curajul şi tăria opiniilor în aşa măsură ca Domnia-Sa, intervenind în timpul campaniei electorale. Dacă a făcut-o, mesajul de la Bruxelles trebuie să fi fost extrem de urgent şi de limpede formulat. Este nevoia de a ”.. aduce Uniunii Europene un stat membru de încredere, adică pe care să se poate baza”, după cum zise doamna ambasador. Poate pe viitor căci, dacă înţeleg bine, acum nu asta e situaţia căci, dfacă aş ar fi stat lucrurile, s-ar fi menţionat măcar ceva, cumva...Şi atunci, acum. în noiembrie 2014, ce Doamne-iartă şi păzeşte suntem? Poate răspund, cumva, cândva, cei doi candaţi la funcţia supremă a acestui stat. Şi să înceapă, corect, prin a spune că nu a ucis, nu a furat, nu alea şi alelalte, ştiţi dvs., să spună la Bruxelles de ce merită să fie ales şi să primească un AFERIM plin de încredere şi speranţă, ca între adevăraţi europeni!                                                         

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite