Adio, dar rămân cu tine? După 7 ani, Ministrul de externe chinez merge în Australia. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a două articole publicate recent de Global Times, cu privire la vizita oficială a lui Wang Yi, cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei, în Australia, după o perioadă de șapte ani. Potrivit surselor chineze, vizita acestuia a fost efectuată la invitația omologului australian, Penny Wong.

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, s-a întâlnit cu Wang Yi la Canberra Foto fmprc.gov.cn
Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, s-a întâlnit cu Wang Yi la Canberra Foto fmprc.gov.cn

Conform MAE al Chinei, în timpul vizitei efectuate în perioada 20-21 martie, în Australia, Wang Yi s-a întâlnit cu premierul Anthony Albanese, a susținut împreună cu ministrul australian de Externe, Penny Wong, cel de-al șaptelea Dialog Strategic China-Australia, și a interacționat cu persoane din diverse categorii sociale din Australia (membri ai Grupului parlamentar de prietenie Australia-China; liderul opoziției, Peter Dutton; fostul prim-ministru australian Paul Keating și premierul Noua Galie de Sud, Chris Minns), precum și cu cele din comunitățile de afaceri din Australia.

Potrivit informațiilor publicate de MAE al Chinei pe data de 21 martie, cele două părți au convenit să reia și să stabilească dialogul în diverse domenii, să promoveze cooperarea între cele două țări din punct de vedere diplomatic, economic, comercial, științific, tehnologic, educațional, al aplicării legilor și să ia în considerare în mod activ lansarea unui dialog privind chestiunile maritime. Cele două părți au convenit să ia măsuri suplimentare pentru a facilita schimburile de personal între cele două țări.

Cel mai controversat moment a fost când Ministrul chinez de externe Wang Yi sa întâlnit joi cu fostul premier australian Paul Keating, un adversar al proiectului AUKUS, și a subliniat dorința Beijingului ca aliatul SUA, Australia, să aibă o politică externă independentă, a declarat Beijing. Solicitarea Chinei ca Wang să se întâlnească și cu Keating a stârnit controverse politice interne, din cauza atacurilor din trecut ale lui Keating asupra agențiilor de informații din Australia și a opoziției sale față de acordul de apărare AUKUS, prin care SUA și Marea Britanie vor ajuta Australia să construiască submarine cu propulsie nucleară. Keating, membru al Partidului Laburist de guvernământ, a fost prim-ministru din 1991 până în 1996. El s-a întâlnit cu Wang la consulatul Chinei din Sydney, joi dimineață, iar mai târziu a spus că au avut „o discuție de ansamblu despre echilibrele geostrategice și influențele din lume”.

Foto chinadailyhk.com
Foto chinadailyhk.com

Foto: Ministrul chinez de externe, Wang Yi (dreapta, mijloc) susținând cel de-al șaptelea Dialog strategic China-Australia cu omologul său australian, Penny Wong, pe 20 martie 2024, la Canberra 

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolelor menționate mai sus:

Fostul prim-ministru australian, Paul Keating, opozantul „AUKUS”,  așteaptă nerăbdător întâlnirea cu Wang Yi: Sunt încântat că am ocazia să discut cu el despre chestiuni internaționale

Fostul prim-ministru australian, Paul Keating Foto 3w.huanqiu.com
Fostul prim-ministru australian, Paul Keating Foto 3w.huanqiu.com

Conform unui articol publicat de Reuters pe data de 18 martie 2024, în timpul vizitei în Australia, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, se va întâlni cu fostul prim-ministru australian, Paul Keating, știrea fiind confirmată chiar de Keating. În aceeași zi, fostul prim-ministru australian a declarat că vizita lui Wang Yi în Australia denotă o „bună dezvoltare” și că este încântat să aibă ocazia de a discuta chestiuni internaționale cu el. Articolul menționează, de asemenea, că fostul prim-ministru australian este un susținător proeminent al Chinei și că a criticat Australia pentru semnarea acordului privind submarinele nucleare („AUKUS”) cu Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Înainte ca articolul menționat mai sus să fie publicat, China nu dezvăluise încă programul detaliat al vizitei oficialului chinez în Australia.

În seara zilei de 17 martie, „The Australian” a publicat în exclusivitate un articol, în care scria că întâlnirea dintre Wang Yi și Keting va avea loc pe data de 21 martie (joi) la Sydney, ca rezultat al invitației părții chineze, dacă oficialul australian va accepta invitația. De asemenea, se menționa că, pe data de 20 martie (miercuri), ministrul de externe chinez va participa împreună cu ministrul australian de externe, Penny Wong, la Dialogul strategic China-Australia, organizat la Canberra, unde se va întâlni, și cu prim-ministrul australian, Anthony Albanese.

Foto scmp.com
Foto scmp.com

Foto: Ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, ținând un discurs în deschiderea summitului Australia-ASEAN, organizat în perioada 4-6 martie 2024, la Melbourne

Ziarul a comentat că această întâlnire „informală” ar putea eclipsa agenda diplomatică a guvernului lui Albanese, întrucât ar fi în discordanță cu acestă vizită, menită să transmită un „semnal pozitiv” relațiilor dintre cele două țări. Motivul este că „interferența din ce în ce mai necontrolată” a lui Paul Keting a frustrat guvernul australian, acesta fiind un opozant al alianței trilaterale de securitate „AUKUS” dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În urmă cu două săptămâni, el a emis o declarație prin care o critica pe Penny Wong pentru remarcile negative la adresa Chinei, făcute în timpul Summit-ului Australia-ASEAN (*Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), care au dus la intensificarea tensiunilor între cele două țări.

Potrivit ziarului „The Australian”, organizarea acestei întâlniri de către partea chineză denotă eforturile depuse de Beijing pentru a dilua sprijinul bipartid al Australiei pentru „AUKUS” și pentru a contracara numeroasele încercări ale acesteia și ale altor aliați ai săi de a îngrădi China în regiune.

Ca răspuns la această știre, Keating a emis o declarație pe 18 martie, în care a criticat aspru presa australiană. Conform unui articol publicat de „The Guardian”, el a declarat că a primit în mod neașteptat o invitație din partea Ministerului chinez al Afacerilor Externe de a se întâlni cu Wang Yi și că, în aceeași zi, a primit și o scrisoare de la guvernul australian în care își exprima disponibilitatea de a ajuta la organizarea întâlnirii sale cu oficialul chinez. Keating a susținut că întâlnirea nu va fi „o intervenție extraordinară”, așa cum a numit-o „The Australian”,  întrebând mass-media australiană de ce guvernul australian consideră „deranjantă” întrevederea pe care s-a oferit să o coordoneze după întâlnirea miniștrilor de externe ai Chinei și ai Australiei.

Potrivit Reuters, Keating a mai declarat: „Sustin cu tărie dorința și retorica prim-ministrului Albanese de a „redefini politica externă a Australiei în regiune””. El a susținut că politicile implementate de guvernul fostului prim-ministru australian Morrison față de China s-au dovedit a fi contraproductive, iar acum politica Australiei față de China s-a schimbat semnificativ, devenind „mai civilizată și mai productivă”.

Politica externă a Australiei, servilă față de SUA, provoacă de ceva vreme îngrijorare. La începutul acestei luni, Paul Keating a criticat politica actuală a guvernului australian față de China, acuzându-l că „plătește prețul pentru hegemonia SUA în regiune”. Revista japoneză „Nikkei Asia” a scris că SUA negociază cu Australia și Marea Britanie în încercarea de a convinge Japonia să participe la cooperarea tehnologică de securitate în cadrul „AUKUS”. […]

Sursa: aici, 19 martie 2024. 

Expertul australian Daryl Guppy: Vizita ministrului chinez de externe în Australia transmite un semnal pozitiv

Foto 3w.huanqiu.com
Foto 3w.huanqiu.com

Foto: Daryl Guppy, fost membru al Consiliului de Afaceri cu China din Australia și reprezentantul australian al Camerei de Comerț Internaționale „Drumul Mătăsii”, în timpul unui interviu cu reporterii Global Times, Sursa: aici

Referitor la vizita ministrului chinez de externe, Wang Yi în Australia, efectuată după șapte ani, Daryl Guppy, fost membru al Consiliului de Afaceri cu China din Australia și reprezentant australian al Camerei de Comerț Internaționale Drumul Mătăsii”(*Silk Road International Chamber of Commerce (SRICC)), a declarat în timpul unui interviu cu reporterii Global Times următoarele:

„Șapte ani reprezintă o perioadă îndelungată de timp. Vizita oficială efectuată de ministrul chinez de externe în Australia, după acest număr de ani, transmite un semnal pozitiv cu privire la normalizarea relațiilor dintre cele două țări.”

Răcirea relațiilor dintre Australia și China din ultimii ani a avut un impact major asupra economiei Australiei, iar relațiile stabilite de cele două țări pe termen lung, la nivel economic și comercial au fost, de asemenea, afectate. După cum este bine cunoscut, comunicarea la distanță este diferită de cea față în față, iar subiectele dezbătute în cadrul întâlnirilor formale, și schimburile informale, care au loc după întâlniri sunt, de asemenea, diferite. Prin urmare, vizita ministrului chinez de externe în Australia denotă că ambele părți au posibilitatea de a-și spori încrederea reciprocă și de a-și clarifica nelămuririle în persoană, ceea ce este foarte important.

Foto abc.net.au
Foto abc.net.au

Foto: Ministrul de Externe, Penny Wong susținând o conferință de presă după dialogul cu omologul chinez

Potrivit „Australian Financial Review”, ministrul australian de externe, Penny Wong, a declarat miercurea trecută (*13 martie 2024) că dialogul este esențial pentru asigurarea unei relații constructive cu China și pentru susținerea „păcii și a stabilității regionale”. În opinia lui Daryl Gubby, această declarație înseamnă că există mai multă diplomație în joc și că cele două țări pot atinge mai multe obiective împreună. În prezent, vocile anti-China au scăzut, iar relația dintre cele două țări evoluează pozitiv. Vizita lui Wang Yi în Australia va contribui, fără îndoială, la o îmbunătățire a relațiilor dintre Australia și China și va deschide un nou capitol în cooperarea amiabilă între cele două părți.

Foto chinadailyhk.com
Foto chinadailyhk.com

Foto: Pe 21 martie, Wang Yi s-a întâlnit cu fostul ministru australian, Paul Keating, la Sydney, 

Politica externă a Australiei, servilă față de SUA, provoacă îngrijorare în ultima vreme. Fostul prim-ministru australian, Paul Keating, a criticat politica actuală a guvernului australian față de China la începutul acestei luni, acuzându-l că „cumpără hegemonia americană în regiune”. Potrivit unui articol publicat de „Nikkei Asia” , SUA negociază cu Australia și cu Marea Britanie în încercarea de a convinge Japonia să participe la cooperarea tehnologică de securitate în cadrul „AUKUS”.

„Comentariile fostului prim-ministru al Australiei, Paul Keating, nu sunt surprinzătoare. Daryl Guppy a mai declarat că, deși politicienilor australieni le place să susțină că „noi suntem independenți”, de fapt, Statele Unite au exercitat și vor continua să exercite o influență uriașă asupra politicii externe a Australiei. În loc să adere la o politică externă independentă, politica externă a Australiei este „în foarte mare concordanță” cu ideile americane. Keating poate fi privit ca una dintre figurile reprezentative preocupate de practicile guvernului australian.

„Cooperarea dintre Australia și SUA în domeniul apărării, securității, precum și în alte domenii, este foarte strânsă. De pildă, alianța „AUKUS”, care urmărește, fără îndoială, o îngrădire a Chinei. Potrivit analizei lui Daryl Guppy, principalele mijloace folosite de SUA și de Occident pentru a îngrădi China sunt cooperarea militară și de securitate (AUKUS) și încercarea de a împiedica dezvoltarea economică a Chinei. În opinia expertului australian, ținând cont de faptul că conceptul de bază al AUKUS îl constituie construirea unei flote de submarine cu propulsie nucleară, iar submarinele nucleare ar putea să nu fie livrate în următorii zece sau chiar douăzeci de ani, „AUKUS” este un fel de „tigru de hârtie”. În ceea ce privește cel de-al doilea mijloc folosit de SUA și de Occident, împiedicarea dezvoltării economice a Chinei, expertul a susținut că SUA impun sancțiuni nejustificate asupra industriilor de înaltă tehnologie, cipuri, vehicule electrice, energie și alte industrii ale Chinei, care se opun ideii de „mediu de piață competitiv echitabil”.

„Ideea de hegemonie este nucleul înțelegerii greșite a Chinei de către Occident”, a declarat Daryl Guppy. „Concepția greșită a Occidentului despre China se datorează faptului că respinge progresele Chinei. Când Occidentul privește China, se gândește adesea la „ce am face dacă am fi în această poziție” și, după cum este de la sine înțeles, consideră că și China ar face același lucru”.

„Acest lucru ignoră în esență traiectoria dezvoltării istorice. După cum a spus fostul președinte american Carter, „Statele Unite ale Americii sunt cea mai războinică națiune din lume”. O privire rapidă asupra istoriei arată că China nu urmărește hegemonia globală precum SUA. Daryl Guppy consideră că actuala ordine globală bazată pe reguli a fost formulată și stabilită de SUA, și ori de câte ori acestea doresc, le pot ignora. Cu toate acestea, acuză China că dorește să schimbe această ordine globală, ceea ce este nedrept.

În general, Occidentul are o slabă înțelegere a ceea ce se întâmplă în China, de aceea trebuie să încurajăm studenții să cerceteze China într-o manieră mai eficientă, pentru a nu mai interpreta acest comportament ca pe un „risc la adresa securității”, și de asemenea, pentru a încuraja oamenii să stabilească o comunicare față în față. Schimburile de oameni reprezintă piatra de temelie a relațiilor bilaterale, de aceea ele trebuie consolidate, iar relațiile dintre Australia și China pot depăși cooperarea economică și comercială, a subliniat acesta.

Sursa: aici, 19 martie 2023.

Material realizat de Paula Toma, cercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite