
Acordul economic cu America, un câștig important pentru Kiev
0După multe luni de negocieri a fost semnat, miercuri seara, un important acord America-Ucraina pentru exploatarea în comun a pământurilor rare din Ucraina.

Câştigurile obţinute de Ucraina
Ministrul economiei din Ucraina, Yulia Svyrydenkoy, semnatara Acordului precizează amploarea prevederilor Acordului:
„Împreună cu Statele Unite, vom crea un Fond de Investiții pentru reconstrucția Ucrainei, care va atrage investiții globale în statul nostru”.
Este vorba, aşadar, nu doar de exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei, ci de reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia. Reconstrucţia este mult mai complicată şi costisitoare, sunt necesare sute de miliarde de dolari, şi Acordul presupune că America va fi principalul actor în această reconstrucţie, „luând faţa” Europei.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a schimbat abordarea preşedintelui Trump privind războiul din Ucraina şi viitorul Ucrainei:
„Acest acord semnalează clar Rusiei că administraţia Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung.
„Ucraina liberă, suverană şi prosperă pe termen lung” este în totală opoziţie cu pretenţiile lui Putin, care vrea în viitor o Ucraina demilitarizată, cu altă conducere- obedientă Rusiei, teritoriile din cele 5 regiuni anexate Rusiei, neangajarea Ucrainei în NATO. O parte din bogăţiile naturale ale Ucrainei se găsesc acum sub ocupaţie rusă, şi din acord rezultă că nu vor mai fi aşa în viitor.
Scott Bessent: „Preşedintele Trump a imaginat acest parteneriat între poporul american şi poporul ucrainean pentru a arăta angajamentul ambelor părţi faţă de pacea şi prosperitatea de durată în Ucraina. Şi pentru a fi clar, niciun stat sau nicio persoană care a finanţat sau a furnizat maşinăria de război rusă nu va putea beneficia de reconstrucţia Ucrainei”.
Rezultă că statele şi persoanele care au finanţat sau furnizat maşinăria de război rusă sunt în dizgraţia americană, nu vor fi acceptate la reconstrucţia Ucrainei. Avertismentul se referă în primul rând la China, care i-a ajutat pe ruşi, cel puţin economic.
Ucraina rămâne suverană pe bogăţiile sale naturale
Iniţial, cerinţele americane erau altele, America se vedea proprietara şi beneficiara principală a bogăţiilor Ucrainei.
Din declaraţiile ministrului economiei din Ucraina, Yulia Svyrydenkoy, rezultă:
- Proprietatea deplină și controlul rămân la Ucraina. Toate resursele de pe teritoriul nostru și din apele teritoriale aparțin Ucrainei. Statul ucrainean este cel care determină unde și ce să extragă.
- Fundația este înființată 50/50. Vom gestiona acest Fond împreună cu Statele Unite. Niciuna dintre părți nu va avea o voce predominantă și va reflectă un parteneriat egal între Ucraina și Statele Unite.
- Acordul nu prevede modificări în procesele de privatizare sau managementul companiilor de stat - acestea vor continua să aparțină Ucrainei. Companii precum Ukrnafta sau Energoatom rămân în proprietatea statului.
- Acordul nu conține nicio mențiune a obligațiilor de datorie ale Ucrainei față de Statele Unite. Punerea în aplicare a acordului va permite ambelor țări să își extindă potențialul economic prin cooperare și investiții egale.
- Documentul este de acord cu legislația națională și nu contrazice nicio obligație internațională a Ucrainei. Este important ca acordul să devină un semnal pentru alți jucători mondiali, că cu Ucraina este o cooperare fiabilă pe termen lung - timp de decenii.
- Fondul va fi umplut cu venituri exclusiv din licențe noi. Implică 50% din fondurile provenite din noile licențe pentru materiale critice și proiecte petroliere și gaze, care vor intra în buget odată cu înființarea Fondului. Veniturile din proiectele deja începute sau planificate în veniturile bugetare nu sunt incluse în fond. Acordul se referă la continuarea cooperării strategice.
- SUA vor ajuta la atragerea investițiilor și tehnologiei suplimentare. Fundația este susținută de guvernul SUA prin intermediul agenției DFC, care ne va ajuta să atragem investiții și tehnologie din fundații și companii atât din SUA, UE, cât și din alte țări care susțin lupta noastră împotriva inamicului rus. Transferul și dezvoltarea tehnologiilor reprezintă o componentă importantă a Acordului, deoarece avem nevoie nu doar de investiții, ci și de inovație.
SUA contribuie la fond, dar pe lângă fondurile directe, o pot face și cu ajutoare noi - de exemplu, sisteme PPO (de apărare antiaeriana) pentru Ucraina. Rezultă de aici ca ajutorul militar american acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei nu va înceta, posibil se va amplifica având ca motivație contribuția la Fondul de cooperare economică.
Dacă iniţial Donald Trump susţinea că Acordul cu Ucraina prevede recuperarea de către America a celor 500 de miliarde de dolari „donate” Ucrainei prin echipamente militare, până la final nu mai există pretenţia aceasta.
Acordul în sine este o garanţie de securitate pentru Ucraina
Acordul nu conține în mod expres garanţii de securitate pentru Ucraina, dar nu este de crezul că America „aruncă” zeci şi sute de miliarde de dolari fără să fie sigură că vor fi în singuranta. Iar siguranţa vine din încetarea războiului, cu garanţii date de acordurile de pace care să prevadă o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung. În totală contradicție cu cerințele lui Putin.
În opinia mea, Acordul semnat reprezintă o schimbare de optică a Americii în raport cu Rusia. O recunoaştere a faptului că Rusia a invadat fără motiv Ucraina şi că, în viitor, în baza acestui Acord şi a altora care urmează să fie semnate, America va coopera cu o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung.