150 de ani de la moartea lui Dimitrie Bolintineanu

0
0
Publicat:

Ziua de 19 august marchează comemorarea a 150 de ani de la moartea poetului, ziaristului, diplomatului și politicianului Dimitrie Bolintineanu. Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu împreună cu Compartimentul Cultură din cadrul Primăriei Bolintin Vale au organizat astăzi o serie de evenimente culturale.

image

Dimitrie Cosmad, fiul lui Enache Cosmad, aromân din Ohrid și al Anicăi Bolintineanu, s-a născut în 1825. Numele neamului din care provenea mama sa (și al localității natale Bolintinul din Vale) va fi cel pe care îl va folosi și cu care va rămâne cunoscut în istoria noastră. Casa familiei sale s-a aflat în spatele Școlii vechi, fiind amintită astăzi. Din păcate, Dimitrie va rămâne orfan și va fi nevoit să își câștige existența, prima slujbă fiind cea de copist la Secretariatul Statului. Debutul literar are loc după o altă tragedie personală, moarte tinerei de care era îndrăgostit. Apreciat de familia Golescu, va fi trimis cu o bursă la studii la Paris și viața sa va cunoaște o nouă etapă, cea a luptei revoluționare de la 1848.

Cronologia unei vieți prea scurte

1849 – 1856 exilat, desfășoară o intensă activitate publicistică și de sprijinire a idealurile revoluției, a drepturile românilor, călătorește în Franța, Imperiul Otoman, Țara Sfântă

1857 revine în Principate, de la Galați la Iași apoi la București

1858-1859 stabilit la București, desfășoară o activitate intensă în presa epocii

1860 Efor la Eforia Spitalelor Civile, comisar în Comisia Europeană a Dunării, sfătuitor al lui Alexandru Ioan Cuza

1861 Ministru secretat de stat la Departamentul Trebilor Străine și de Stat, Ministru al Departamentului Controlului, reprezentant la Constantinopol

1863 – 1864 Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, în timpul său fiind înființată Facultatea de Litere, fiind aprobată Legea secularizării averilor mănăstirești și Legea instrucțiunii

În 1863 s-a prăpădit sora sa, Ecaterina, lăsînd orfani patru copii minori (tatăl lor murise în 1862) și Dimitrie va prelua îngrijirea lor. Dimtrie Bolintineanu și-a petrecut ultima parte a vieții în lipsuri și mizerie, ajungând fără haine la Ospiciul de la Pantelimon, unde a și încetat din viață în 19 august 1872. A fost executat silit pentru datorii, biblioteca sa fiind scoasă la vînzare și recuperată de Vasile Alecsandri și Ion Ghica. Prietenii și susținătorii săi au organizat o loterie cu bilete pentru a strânge bani să îl ajute dar sumele nu au fost suficiente pentru a acoperi datoriile.

Monumentul funerar

Înmormântarea sa a avut loc în 21 august 1872 în curtea Bisericii din Bolintin Vale. Peste 5 ani i se va pune o placă funerară de marmură realizată de sculptorul Karl Storck. Aceasta a fost ridicată în 1909 și a fost încastrată în zidul bisericii unde se află și astăzi. Rămășițele sale sunt exhumate și vor fi reînhumate sub monumentul realizat de sculptorul Carol Stock în 1888.

Acest monument a fost afectat la cutremurul din 1977 (bustul nu mai are mîna dreaptă) și anumite părți sunt îndepărtate, fiind salvate de sculptorul Gheorghe Iacob, care își avea atelierul la Malu spart. Bustul dispare, fiind înlocuit în 1979 cu o replică din bronz, amplasată și astăzi pe soclul de marmură inițial. În 2018 Gheorghe Iacob a donat componentele salvate și ele se află acum în aer liber, putînd însă să fie restaurate și reintegrate pe viitor.

Surpriza evenimentelor de astăzi a constituit-o și reapariția și donația bustului său originar (cu mîna dreaptă lipsă), semnat de sculptorul Carol Storck în 1888.

image

Evenimentele comemorative de astăzi

Vizitarea Centrului cultural Școala veche: expoziția și desvelirea bustului redescoperit

Ceremonia de depunere de flori de la mormântul său de la Biserica Adormirea Maicii Domnului

Sesiunea comemorativă de la Sala Polivalentă

Expoziția genealogică de la Bibliotecă

Adresăm mulțumiri gazdelor din Bolintin, în special domnului Vasile Grigore, pentru organizarea și cinstirea memoriei înaintașului Dimitrie Bolintineanu

***

Sursele documentării: expoziția deschisă la Școala veche din Bolintin Vale (arhitect J.E.Berthet 1889), Centrul cultural fiind refăcut cu fonduri europene și inaugurat în această primăvară.

Revista SUD nr. 7-8, anul XXVI, iulie-august 2022

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite