10% dintre români sunt alcoolici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stop consumului abuziv de alcool. Sursa: Facebook
Stop consumului abuziv de alcool. Sursa: Facebook

E timpul să renunţăm la ipocrizie. E timpul să ne schimbăm atitudinea. Noi, ca popor, nu trebuie să luptăm doar pentru salarii şi pensii mai mari, ci pentru schimbări sustenabile ale întregului sistem de gestionare a problemelor din societatea românească.

De-a lungul timpului, prin intermediul articolelor mele, mi-am exprimat admiraţia faţă de anumite ţări europene unde, consider eu, lucrurile se întâmplă la un nivel superior, şi mult mai apropiat de ceea ce visez eu să se întâmple şi în România. Printre aceste ţări, desigur, se află şi Olanda. Cu toate acestea, nu de puţine ori am primit replici de genul: „Admiri Olanda? Ăia unde au marijuana şi prostituţia legale? Păi ce valori au ăia?”. Şi acum vă întreb... când în anul 2011 eram pe locul 8 în LUME la consumul de alcool, după Rusia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, putem spune oare că suntem noi mult mai plini de valori? Şi scuza cu „dar se ştie că românului îi place să bea un păhărel la masă” nu merge... Pentru că în România nu se consumă alcool recreativ, ci există o problemă de alcoolism. Adică de boală. Adică în jur de 10% din români au probleme cu alcoolul, iar procentul este în creştere. Aşa că nu suntem oare cam ipocriţi când îi judecăm pe alţii, în loc să ne uităm în ograda noastră?

România este pe locul 8 în lume la cosumul de alcool.

Un mit care circulă legat de alcool, ar fi că oamenii beau din cauză ca au necazuri prea mari. Dar de cele mai multe ori, consumul de alcool este cel ce cauzează necazurile. Şi nu mai vreau să aud acest consum de alcool ca scuză pentru situaţiile grave de violenţă domestică sau crime absolut barbare făcute la alcool. Sau accidente rutiere cu pierderi de vieţi omeneşti, doar pentru că nu există conceptul de a bea responsabil şi de a NU TE URCA niciodată la volan, chiar dacă ai consumat „doar câteva guri de bere”. Căci nu cred că există zi să nu ne uităm la ştirile de la ora 5 şi să nu auzim de cel puţin un caz extrem de trist provocat de consumul de alcool. Acesta poate este cel mai neplăcut aspect al alcoolismului... nu este o boală personală, ce îl afectează fizic şi psihic pe cel ce îl consumă. Afectează şi influenţează viaţa tuturor celor din jurul alcoolicului... mame, taţi, fraţi, surori, copii. Iar copiii sunt cei mai afectaţi. Ei nu înţeleg de ce li se întâmplă acest lucru. Doar adună nefericire şi amintiri neplăcute pe care mai târziu, involuntar, le vor transforma în comportamente şi stiluri de viaţă. Şi ar fi bine ca mereu copiii ce trăiesc într-o familie cu probleme să reuşească să se detaşeze, să fie puternici, să privească ce li întâmplă ca pe un non-exemplu şi să se lupte să ofere pentru viitoare lor familie altceva decât au primit ei. Dar de cele mai multe ori, din păcate, efectul este invers.

Procentul ridicat al consumului de alcool din România se află în directă legătură cu lipsa de educaţie.

Sociologii spun că la baza consumului de alcool stă nivelul de trai scăzut. Da, ştim că suntem o ţară săracă. Ştim că avem mari probleme economice, probleme cu sistemul de sănătate, probleme cu sistemul de educaţie, dar în acelaşi timp suntem oameni. Oameni dotaţi cu raţiune, discernământ şi putere de muncă. Avem puterea mereu să schimbăm ceva. Dacă nu în sistem, măcar în noi înşine. Măcar pentru familiile noastre. Dacă atunci când priveşti spre copiii tăi, nu regăseşti cea mai puternică motivaţie pentru a le oferi tot ce este mai bun pe această lume, nu regăseşti nevoia de a face tot ce îţi stă în putere pentru a îi face fericiţi şi sănătoşi, te mai poţi numi părinte cu adevărat? Căci copiii de alcoolici se confruntă cu numeroase probleme psiho-medicale şi sociale, necunoscute celorlalţi copii. Şi nu merită. Dacă i-ai adus pe lume, e responsabilitatea ta să nu îi faci părtaşi la nefericirile tale.

Totuşi, eu consider că acest procent ridicat al consumului de alcool din România se află în directă legătură cu lipsa de educaţie, nu numai academică, ci şi educaţia pentru sănătate a românilor. De aceea cred cu tărie că singurul mod prin care se vor rezolva aceste probleme din România este printr-o investiţie masivă în educaţia populaţiei, în special în zonele rurale, dar nu numai. Campaniile împotriva consumului de alcool abuziv nu vor schimba mare lucru. Campaniile împotriva consumului de alcool la volan sau înăsprirea pedepselor nu vor produce schimbări reale. E timpul să renunţăm la ipocrizie. E timpul să ne schimbăm atitudinea. Noi, ca popor, nu trebuie să luptăm doar pentru salarii şi pensii mai mari, ci pentru schimbări sustenabile ale întregului sistem de gestionare a problemelor din societatea românească. Căci avem probleme şi nu ne mai permitem să fugim de ele.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite