Florin Ghioca

Jurnalist „Adevărul”

Acolo unde se varsă Dunărea-n mare se încăpăţânează să existe, la vârsta buletinului, un festival de FILM. Şi nu întâmplător am pus majuscule, pentru că indiferent despre ce ar mai fi vorba la „Anonimul”, Filmul (cu F mare) este tot ce contează, iar oamenii străbat adevărate drumuri iniţiatice pentru a vedea la capătul lumii o mulţime de filme bune.

Ca orice lucru frumos, şi un festival reuşit se termină la un moment dat. Este acea perioadă de timp numită de specialiştii britanici „depresia post-festival“, când îţi faci bagajele după câteva zile de hotel şi părăseşti un loc frumos cu destinaţia acasă. Dar cum se tratează un asemenea „sindrom“?

De cinci ani, comuna Bonţida a fost pusă pe harta europeană a marilor concerte. Singurul mod în care se auzise de acest loc până atunci era mai mult accidental, datorită ruinei castelului Banffy, promovat în ultimii ani de Festivalul de Film Transilvania - TIFF.

S-a întâmplat şi anul acesta celebrul eveniment „Noaptea Muzeelor”. Ce-i drept, mai promovată a fost mişcarea de protest a muzeografilor care a precedat pomana culturală, pentru că vremea ploioasă nu i-a mai scos pe români din case ca în alte dăţi, dar nici de această dată nu au lipsit cozile la care oamenii au aşteptat ore în şir.

Modifică Setările