Ion Caramitru, propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, ar putea deveni cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Propunerea ca Ion Caramitru să devină cetăţean de onoare al Bucureştiului se află pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 31 octombrie. „Se propune acordarea acestui titlu având în vedere performanţele din întreaga sa carieră, puse în sujba tearului şi filmului românesc, precum şi dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural (…) Acordarea acestui titlu reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local”, se arată în propunerea CGMB, potrivit Mediafax.

Ion Caramitru a absolvit studii de actorie la clasa prof. Beate Fredanov, în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în „Eminescu“ de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor al Teatrului „L. S. Bulandra”, al cărui directorat l-a şi deţinut în perioada 1990-1993. 

Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti, Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu. 

A rămas în istoria teatrului universal drept unul dintre cei mai buni interpreţi ai rolului Hamlet, în spectacolul omonim pus în scenă de Alexandru Tocilescu în 1985 la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“. Ion Caramitru este şi un foarte apreciat actor de film. A jucat în „Pădurea spânzuraţilor“, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă“ în regia lui Stere Gulea, „Ecaterina Teodoroiu“, regia Dinu Cocea. 

De asemenea, el este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie „Liceenii“. A fost ministrul Culturii între anii 1996-2000. Este preşedinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite