„Nicio“ sau „nici o“. Cum scriem corect cele două forme care-i pun în dificultate pe mulţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrierea legată a cuvintelor din seria „nicio / nici o“ a provocat îndelungi dezbateri de-a lungul vremii şi a creat multe confuzii printre români, chiar dacă regula scrierii în acelaşi cuvânt este cât se poate de simplă. „Nici o“ se scrie separat doar atunci când indică o negaţie repetată.

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru ne explică, astăzi, când şi cum scriem corect formele ”nicio” sau ”nici o”.

Scriem ”nici o” atunci când cele două cuvinte - nici şi o - reprezintă părţi de vorbire diferite, ca în următoarele exemple cu nici ..., nici ... :

- Ea nu este nici o leneşă, nici o incultă. (conjuncţie + articol);

- Aţi înţeles greşit, nu am nici o casă, nici două. (conjuncţie + numeral);

- Nu am vorbit nici cu o actriţă, nici cu cealaltă. (conjuncţie + pronume). 

În ultima propoziţie se observă că între cele două cuvinte nici şi o poate apărea un alt cuvânt, dovadă că ”nici o” este o îmbinare de cuvinte.

Când scriem ”nicio”

Este corectă scrierea ”nicio” atunci când acest cuvânt reprezintă o unitate morfologică de sine stătătoare. Cuvântul nicio este prezent în enunţuri negative, alături de un substantiv cu care se acordă: 

Exemplu: Nu am citit nicio carte din această colecţie.

În aceste situaţii nicio este analog cu vreo: Nu am cumpărat nicio pâine. şi Am cumpărat vreo două pâini. ”S-a adoptat această variantă ortografică pentru consecvenţa în scrierea adjectivelor pronominale. Principiul care stă la baza acestei reguli este enunţat în  DOOM, 2007: „compusele trebuie distinse şi grafic de îmbinările libere corespunzătoare” (p. LXIX)”, ne explică prof. Cristina Tonegaru.

Mai puteţi citi:

„La mulţi ani Anei!“ sau „La mulţi ani, Anei!“. 10 reguli de bază pentru folosirea corectă a virgulei

Doisprezece sau douăsprezece? Când şi cum folosim corect forma de numeral

Ce se ascunde în spatele expresiei „Să moară şi capra vecinului“.  Programarea neurolingvistică cu sens negativ