Cum se prepară deliciosul păstrăv la cuptor în pat de sare. Secretele sosului lipovenesc cu legume coapte care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.dorianradu.ro

Preparatul este unul de tradiţie, necesită doar câteva ingrediente, iar în aproximativ o oră este gata. Unul dintre micile secrete pentru reuşita preparatului sunt mirodeniile cu care vor fi lăsaţi la macerat peştii, care îi vor da o savoare specială.

Vom începe prin a spăla şi eviscera păstrăvii, scoţându-le şi branhiile. Vom presăra în interiorul lor câte un praf de sare şi unul de piper, lăsându-i peste noapte la rece. 

”Pentru a da un gust deosebit preparatului, în interiorul peştilor putem introduce cimbrişor şi rozmarin, dar şi un strop de ulei de măsline, ca să se marineze mai bine şi să se întrepătrundă frumos aromele”, dezvăluie un mic secret al preparatului Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru o masă de patru persoane:

-Păstrăvi-două bucăţi de persoană (cu greutatea fiecare între 250 şi 300 de grame);

-Sare gronjoasă-3,5-5 kilograme, în funcţie de mărimea tăvii;

-Vin-200-250 de mililitri.

Înainte de a crea patul de sare în tava unde vom prepara termic păstrăvii, vom amesteca sarea cu puţin vin. Pe patul de sare astfel creat vom aşeza peştii, introducând apoi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, la o temperatură de 170 de grade.

”Cât timp păstrăvii sunt la cuptor, vom realiza un sos lipovenesc cu legume coapte. Vom avea nevoie de două roşii, pe care le vom pune la copt pe un grătar, un  ardei gras, un ardei iute, cinci, şase căţei de usturoi, o crenguţă de cimbru, piper şi puţină apă. Vom curăţa de coajă legumele şi le vom toca mărunt, după care le amestecăm şi le punem într-un vas, unde adăugăm şi usturoiul şi apoi cimbrul şi piperul, dar şi puţin ulei, realizând astfel sosul, care va ieşi cremos şi foarte gustos”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

În funcţie de gustul fiecăruia, sosul lipovenesc poate fi diluat cu puţină apă sau apă minerală pentru a-i da consistenţa dorită. Dacă dorim să servim preparatul cu mămăliguţă, aceasta trebuie pusă pe foc odată cu introducerea la cuptor a peştilor. Păstrăvul la cuptor în pat de sare se serveşte cu mămăliguţă unsă cu puţin usturoi, alături de sosul lipovenesc cu legume coapte care va da o savoare deosebită preparatului şi un vin roşu.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii