Păstrăvul curcubeu, noua specie adaptată la Marea Neagră. Cât costă kilogramul

0
Publicat:

Un experiment desfășurat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) din Constanța a demonstrat că păstrăvul curcubeu (Oncorhynchus mykiss) se poate adapta cu succes la condițiile marine ale Mării Negre, deschizând astfel calea pentru dezvoltarea unei noi ramuri de acvacultură pe litoralul românesc.

FOTO: Facebook

Adaptare spectaculoasă la apa sărată

Loturile de păstrăv curcubeu au fost aduse în noiembrie 2024 de la o păstrăvărie din Prahova, având o greutate medie de aproximativ 35 de grame. Peștii au fost introduși direct în sistemul recirculant marin (RAS) al INCDM, într-un mediu cu salinitate de 15‰ și o temperatură de 15°C, semnificativ diferită de cea a apei dulci în care trăiseră anterior.

„În ciuda schimbării bruște a salinității și a diferenței de temperatură, toți indivizii au înotat și s-au hrănit normal, fără semne de stres”, au transmis specialiștii. Pe tot parcursul experimentului, nu s-au înregistrat pierderi, mortalitatea fiind zero — o performanță notabilă pentru o specie obișnuită cu mediul dulceacvatic.

După aproape un an petrecut în apă sărată, păstrăvii au ajuns la o greutate medie de 1,6 kilograme, unele exemplare depășind chiar 2 kilograme, ceea ce înseamnă o multiplicare a biomasei de peste 40 de ori.

Specialiștii au observat că salinitatea optimă pentru creșterea păstrăvului este între 14 și 16‰, iar oxigenul dizolvat și pH-ul s-au menținut la valori excelente pentru acvacultură. Peștii își modifică însă comportamentul atunci când temperatura apei depășește 22°C, refuzând complet hrana la 24,5°C.

Culoare roz naturală, obținută prin alimentație controlată

Hrana administrată în timpul experimentului a fost îmbogățită cu extracte naturale de sfeclă roșie, morcov și betacaroteni (astaxantină), ceea ce a contribuit la colorarea naturală a cărnii într-o nuanță de roz intens, specifică păstrăvului somonat. Această calitate face produsul final mai atractiv pentru consumatori și restaurante.

Ferme piscicole românești pregătite să intre în producție

După succesul testului, două ferme piscicole din Mangalia și 2 Mai se pregătesc să înceapă producția de păstrăv somonat marin, care ar putea ajunge în scurt timp în restaurantele de pe litoral.

Prețul estimat este între 50 și 60 de lei kilogramul, iar în meniu va fi disponibil sub formă de filet sau sushi, spun reprezentanții institutului.

„Echipa de acvacultură a INCDM va continua colaborarea susținută cu mediul privat, oferind informații de specialitate și realizând noi experimente pentru dezvoltarea sectorului piscicol românesc”, au precizat cercetătorii.

Mai multe pentru tine:
Neliniște la palat! Ce crede familia regală britanică despre apariția lui Meghan Markle la Săptămâna Modei de la Paris
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Vioara lui Albert Einstein, vândută la licitație pentru peste 860.000 de lire sterline
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, s-a întâlnit la Washington cu Marco Rubio. Principalele teme discutate
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40