Cum putem mânca zmeură proaspătă şi în decembrie. Fermierii care iau comenzi de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vă este poftă de zmeură şi la sfârşit de an, e bine de ştiut că există în judeţul Buzău culturi din care se recoltează chiar şi în luna decembrie. Câţiva fermieri din Maxenu au înfiinţat, în urmă cu şapte ani, pe aproape trei pogoane, o cultură de zmeuri dintr-un soi gustos şi rezistent.

Cu pulovere şi geci pe deasupra, membrii familiei Roşu intră de două ori pe săptămână la cules de zmeură, pentru a livra fructele unor clienţi din judeţele apropiate. Aceştia au descoperit oferta pe reţelele de socializare.

”Sunt şi acum crăci pline de zmeură şi fructe în formare, şi mai roze, care necesită timp, dar şi mai coapte care trebuie culese”, spune Simona Vişteanu, fermier din Maxenu.    

Zmeura de la Maxenu provine dintr-un soi foarte productiv. Începe să dea rod din primăvară şi rezistă până la începutul iernii, cu ajutorul naturii şi al fermierilor, care folosesc sisteme de irigare prin picurare şi gunoi de grajd.

”Este un soi adus din Germania, un soi cu o producţie foarte bună. Apă să aibă şi gunoi de grajd ca să se dezvolte cum trebuie. Acum se coace mai greu pentru nu are atâta căldură ca vara şi nu prinde dulceaţă dacă nu e coaptă cum trebuie”, spune Ionuţ Roşu, cultivator de zmeură.

”Am avut ani în care am cules şi în decembrie pentru că nu picase bruma. La trei zile de brumă o afectează. Cultura aceasta este înfiinţată acum şapte ani, iar la început vindeam în piaţa centrală, după care am înfiinţat o pagină de Facebook. Avem clienţii noştri, unde ducem marfă de calitate”, declară Camelia Roşu, producător de zmeură din Maxenu, comuna Ţinteşti.

Dacă în timpul verii zmeura trebuia culeasă zilnic, în sezonul rece frecvenţa scade. Ziua scurtă, cu soare din ce în ce mai zgârcit, şi nopţile reci sunt condiţii care modifică radical comportamentul plantelor. Fructele de zmeur sunt însă mai aromate acum, spune unul dintre cultivatorii din Maxenu.

”Acum se culege la trei, la patru zile. Depinde de căldura care este în perioada aceasta. Vara se coace mai repede, dar mai forţat, iar cea de acum este chiar mai gustoasă”, spune Ionuţ Apostu, fermier.

Zmeura de toamnă costă 30 de lei kilogramul, cu 10 lei mai mult decât în timpul verii, când piaţa este suprasaturată. Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceaţă şi sirop, comercializat tot prin intermediul paginii de Facebook a fermei. 

Mai multe pentru tine:
Vieți ca-n povești? Destinul tulburător al surorilor Guinness: blestemul unei dinastii de aur. Adevărul ascuns despre surorile Guinness
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Amal Clooney a îmbrăcat culoarea vedetă a toamnei! Avocata și-a făcut încă o dată celebrul soț extrem de mândru
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Femeile care au copilărit în sărăcie poartă adesea aceste accesorii. Ce semnifică?
România alb-negru: călătorie fascinantă prin hoteluri, stațiuni și vacanțe uitate din anii ’50–’70
Rețetă turcească de salată de vinete cu iaurt și usturoi. E dietetică, delicioasă și sănătoasă
Mihai Trăistariu intervine în scandalul burselor: „Unde să lucreze studenții, să facă striptease noaptea?” Mesaj dur pentru guvernanți: „Asta nu mai e carte!”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Convorbire telefonică între Putin și Netanyahu. Poziția pe care președintele rus i-a comunicat-o premierului israelian în legătură cu planul lui Trump