Video Bucate uimitoare: trandafiri murați și fasole frecată „to go”. Rețetele inedite, realizate de un cunoscut bucătar VIDEO

0
Publicat:

Murăturile de orice fel, fie că sunt castraveţi, varză, gogoşari sau gogonele, sunt nelipsite din cămara oricărui român, însă Chef Cosmin Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina a ales un alt ingredient principal pe care-l pune la murat: trandafirii.

Trandafirii murați sunt o specialitate a bucătarului din Alba Iulia FOTO Cosmin Toma

Trandafirii murați sunt o rețetă originală a bucătarului din Alba Iulia. Pentru preparat este nevoie de trandafiri de dulceață, cărora le va fi pregătită murătoarea, ca la castraveți, doar că se adaugă în plus usturoi și mai mult oțet și zahăr.

Trandafirii murați merg cel mai bine la friptură. „Îi faci acum și îi mănânci peste 2 luni cu friptură, te lingi pe degete”, spune bucătarul Toma.

Acesta explică pe larg modul în care se obțin trandafirii murați: „Într-un borcan, punem oțet, cam până la jumătatea recipientului, apoi completăm cu apă. Conținutul borcanului îl turnăm într-un vas, unde mai punem după gust zahăr (cam o lingură jumătate), 2 foi de dafin, boabe de muștar și piper sau boabe de ghimbir, după preferințele fiecăruia și sare.

Punem apa la fiert și între timp așezăm trandafirii, cu tot cu codițe, în borcan. Dacă printre cei care vor încerca rețeta sunt persoane care preferă murăturile puțin picante, se poate adăuga și ardei iute în borcan. Când apa a fiert, turnăm totul peste trandafiri, în borcan și închidem capacul”.

Fasole frecatră „to go”

Chef Toma, promovează prin rețetele sale tradițiile culinare moștenite din strămoși, de multe ori prezentându-le într-o manieră inedită. Astfel a luat naștere și ideea de a pregăti fasole frecată „to go”.  În general, preparatul are la bază fasolea uscată, uleiul, usturoiul și ceapa, la care se adaugă diverse condimente precum dafinul, sarea sau piperul.

Fasolea frecată „to go” FOTO Cosmin Toma

Peste pasta de fasole se adaugă sosul de ceapă caramelizată și apoi se presară puțină boia. Fasolea bătută se potrivește foarte bine cu diverse murături: varză murată, castraveți, dar și cu o salată de sfeclă roșie.

Chef Toma a ales însă o altă variantă, mai inedită, de prezentare a fasolei și nu cea clasică. Pasta de fasole a fost așezată în coifuri de aluat de foetaj și le-a garnisit cu ceapă caramelizată și slănină friptă. Bucătarul albaiulian a ales însă să asezoneze preparatul cu trandafiri murați după rețeta proprie. 

Mai multe pentru tine:
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Previziunea misticului Baba Vanga pentru 2026. Cât va ajunge să coste aurul în România?
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor