Bucate uimitoare: trandafiri murați și fasole frecată „to go”. Rețetele inedite, realizate de un cunoscut bucătar VIDEO

0
Publicat:

Murăturile de orice fel, fie că sunt castraveţi, varză, gogoşari sau gogonele, sunt nelipsite din cămara oricărui român, însă Chef Cosmin Toma, bucătarul Cetății Alba Carolina a ales un alt ingredient principal pe care-l pune la murat: trandafirii.

Trandafirii murați sunt o specialitate a bucătarului din Alba Iulia FOTO Cosmin Toma
Trandafirii murați sunt o specialitate a bucătarului din Alba Iulia FOTO Cosmin Toma

Trandafirii murați sunt o rețetă originală a bucătarului din Alba Iulia. Pentru preparat este nevoie de trandafiri de dulceață, cărora le va fi pregătită murătoarea, ca la castraveți, doar că se adaugă în plus usturoi și mai mult oțet și zahăr.

Trandafirii murați merg cel mai bine la friptură. „Îi faci acum și îi mănânci peste 2 luni cu friptură, te lingi pe degete”, spune bucătarul Toma.

Acesta explică pe larg modul în care se obțin trandafirii murați: „Într-un borcan, punem oțet, cam până la jumătatea recipientului, apoi completăm cu apă. Conținutul borcanului îl turnăm într-un vas, unde mai punem după gust zahăr (cam o lingură jumătate), 2 foi de dafin, boabe de muștar și piper sau boabe de ghimbir, după preferințele fiecăruia și sare.

Punem apa la fiert și între timp așezăm trandafirii, cu tot cu codițe, în borcan. Dacă printre cei care vor încerca rețeta sunt persoane care preferă murăturile puțin picante, se poate adăuga și ardei iute în borcan. Când apa a fiert, turnăm totul peste trandafiri, în borcan și închidem capacul”.

Fasole frecatră „to go”

Chef Toma, promovează prin rețetele sale tradițiile culinare moștenite din strămoși, de multe ori prezentându-le într-o manieră inedită. Astfel a luat naștere și ideea de a pregăti fasole frecată „to go”.  În general, preparatul are la bază fasolea uscată, uleiul, usturoiul și ceapa, la care se adaugă diverse condimente precum dafinul, sarea sau piperul.

Fasolea frecată „to go” FOTO Cosmin Toma
Fasolea frecată „to go” FOTO Cosmin Toma

Peste pasta de fasole se adaugă sosul de ceapă caramelizată și apoi se presară puțină boia. Fasolea bătută se potrivește foarte bine cu diverse murături: varză murată, castraveți, dar și cu o salată de sfeclă roșie.

Chef Toma a ales însă o altă variantă, mai inedită, de prezentare a fasolei și nu cea clasică. Pasta de fasole a fost așezată în coifuri de aluat de foetaj și le-a garnisit cu ceapă caramelizată și slănină friptă. Bucătarul albaiulian a ales însă să asezoneze preparatul cu trandafiri murați după rețeta proprie. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite