Video LIVE TEXT Greva din educație, ziua a IX-a. Sindicaliștii, după discuția cu Iohannis: Greva continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii au refuzat, din nou, oferta Guvernului și se vor întâlni cu președintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse politice ale „Adevărul”. Elevii și profesorii susțin în continuare revendicările profesorilor, dar cer să se găsească o soluție astfel încât cei din anii terminali să poată susține la timp examenele naționale. Veștile proaste vin dinspre Ministerul Educației unde deja se ia în calcul modificarea structurii anului școlar și amânarea examenelor naționale. Mii de profesori protestează în Capitală.

UPDATE 17.40 Poziția lui Klaus Iohannis după întâlnirea cu sindicaliștii din educație: Mediază încheierea unui acord între Guvern și protestatarii din educație

Președintele României și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale.

„Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea. Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale”, a transmis Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă.  

UPDATE 17.05 Ce spune Palatul Victoria despre discuțiile de astăzi dintre Nicolae Ciucă,  Ligia Deca și sindicaliștii din Educație:

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul și-a prezentat garanțiile în ceea ce privește confirmarea, în viitoare legea a salarizării, utilizarea ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.

„Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României”, arată sursa citată.

UPDATE 16:45 Ce spun profesorii prezenți la protest: „Nu cedăm“

Profesorii prezenți la protest au speranța că discuția cu Iohannis va ajuta și va schimba deciziile Guvernului. Un profesor afirmă că dacă negocierile nu au succes, ei nu vor ceda, vor rămâne uniți. „Atitudinea guvernului e mai mult decât jignitoare. Nu suntem asistați sociali. Vor să ne cumpere tăcerea, cu acele vouchere, le folosesc ca pe un fel de mită. Trebuiau să ne mărească salariile din 2017. Nu cedăm”, a spus acesta pentru reporterii „Adevărul”.

O altă profesoară, care predă engleză la Liceul Teoretic Ioan Petruș, Otopeni, a spus și ea că se află acolo pentru că, crede că negocierile vor da roade. Ea afirmă că greva va continua, dacă guvernanții nu „vor ajunge la o decizie favorabilă pentru noi”. „În prezent, noi profesorii dăm un exemplu pentru generațiile viitoare, ne cerem drepturile. Consider că după două facultăți și două mastere merit să fiu plătită mai bine”.

UPDATE 16:20 Sindicaliștii, după discuțiile cu președintele Iohannis: Greva va continua

Sindicaliștii din Educație au discutat marți după-amiază cu președintele Klaus Iohannis, care le-a promis că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti.  „Domnia sa a spus că e nevoie de un act normativ, că se angajează în cazul în care se va accepta un acord și îl va gira”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Tot el a precizat că greva generală va continua și miercuri.

„Presedintele ne-a sugerat să facem tot posibilul să se oprească greva. Noi i-am spus că oamenii au început această grevă, că ei decid când se oprește în funcție de măsurile Guvernului”, a mai spus Hăncescu.  

UPDATE 15.48 Peste 1.000 de profesori au protestat la Deva: „Guvernul vine cu fărâmituri. Nu face decât să irite”

Peste 1.000 de cadre didactice din judeţul Hunedoara au protestat, marţi, la Deva, nemulţumite de rezultatele negocierilor purtate la Bucureşti pentru creşterea sumelor alocate sectorului de educaţie şi, implicit, majorarea salariilor, potrivit Agerpres.

Protestatarii au organizat un marş pe principalele bulevarde din oraş.

„Participarea la grevă este masivă în judeţul Hunedoara, în toate şcolile, iar peste 1.000 de oameni, de la Uricani până la Brad, au venit în faţa Prefecturii. Din păcate, negocierile se puteau termina de ieri (luni, n.r.). Nu ştiu de ce Guvernul vine cu fărâmituri. Nu face decât să irite. Ultima ofertă a Guvernului trebuia să vorbească despre salarii şi despre viitoarea Lege a salarizării", a declarat preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu.

UPDATE 15.40 Întâlnirea dintre reprezentanții sindicatelor din Educație și președintele Iohannis a început.

La întâlnire participă preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr şi un reprezentant al elevilor.

UPDATE 15:02 Profesorii se îndreaptă către Palatul Cotroceni

Zeci de profesori se îndreaptă către Palatul Cotroceni, locul unde s-au strâns deja majoritatea protestatarilor. Potrivit martorilor, ar fi în jur de 23.000 de persoane. Întâlnirea sindicaliștilor cu președintele Iohannis are loc începând cu ora 15.30.

UPDATE 14:04 Iohannis a dat curs solicitării sindicaliștilor

Președintele Klaus Iohannis va discuta marți cu sindicaliștii din Educație, au declarat surse politice pentru „Adevărul”. Reamintim că liderii din sindicate au solicitat întâlnirea luni, 29 mai, precizând că președintele are un rol de mediator pe care trebuie să și-l asume.

UPDATE 13:53 Guvernul continuă cu acordrarea sumelor tranzitorii

Guvernul continuă cu oferta de a acorda sume tranzitorii până la intrarea în vigoare a legii salarizării. „Au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, insitutuția precizează că, premierul Nicolae Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. „Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 13:15 Sindicaliștii au declarat că reprezentanții Guvernului le-au prezentat aceeași ofertă de 4000 de lei și continuă protestele

Aceștia au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Președintele are un rol major și ar trebui să intervină urgent dacă vrea să detensioneze situația. Manifestanții au plecat în marș spre Cotroceni.

UPDATE 11:18 Profesorii au refuzat oferta Guvernului

Profesorii au refuzat oferta de 4000 de lei în două tranșe a Guvernului Ciucă, a anunțat  liderul Federației Sindicale „Spiru Haret” (FSE), Marius Nistor. „Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de variantă (n.r. propunerea de vouchere înaintată în mod repetat de Guvernul Ciucă și respinsă de fiecare dată de profesorii). Cu cât se amână luarea deciziilor, cu atât acțiunile se radicalizeaza și așteptările vor crește mai mult“, a spus acesta al Digi24.

Acesta a vorbit și despre participarea la negocierile cu premierul Nicolae Ciucă și a precizat că ei (n.r. sindicaliștii) nu au primit nicio invitație. „Ne pregătim pentru mitingul de protest care va începe la 12:00. Dacă continuăm discuțiile mergând pe aceeași direcție (n.r. cu oferte de tip voucher pentru profesori, în loc de majorări salariale), cu părere de rău, nu ajută”, a mai spus liderul FSE.

UPDATE 10:46 Polițiștii din sindicatul Europol protestează la MAI: Căutăm ministru, al nostru este inexistent

Sindicaliștii din Poliție încep și ei protestele, marți, 30 mai. „Gata cu batjocura la adresa poliţiştilor, ne-aţi umilit destul! Am declanşat acţiunile de protest pe termen nelimitat pentru neaplicarea legii salarizării, modificărilor ce vor să fie aduse legii pensiilor militare, deficitului enorm de personal din instituţie şi a situaţiei dezastruoase de la admiterea din şcolile de poliţie”, este descrierea făcută de Europol.  

UPDATE 10:30  Premierul Nicolae Ciucă are marţi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, la ora 12,00, a anunţat Biroul de presă al Guvernului 

UPDATE 08:20  Sindicatele din Educaţie organizează marţi, începând cu ora 11:00, un miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni

Potrivit organizatorilor, la protest sunt aşteptaţi în jur de 20.000 de participanţi. Sindicaliştii au anunţat luni că nu renunţă la greva generală, care a debutat pe 22 mai, şi i-au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

UPDATE 07:55 Guvernul României vine cu o nouă propunere pentru profesori

Executivul a decis să acorde două sume, de 2.000 de lei fiecare, acordate în două tranșe: în iunie și octombrie, pentru toți dascălii. Practic, se oferă în plus 1.500 de lei față de oferta anterioară.


De altfel, aceasta a anunțat deja că Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată pentru a doua oară. Inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate pentru 30 și 31 mai din cauza declanșării grevei naționale pe 22 mai. Ieri, acestea au fost anunțate pentru 12-13 iunie. „Bonusurile sunt niște porcării, iar reacția profesorilor este justificată. E limpede că nu mai pot aburi profesorii și că trebuie să vină cu soluții concrete“, este de părere expertul în Educație Marian Staș.

Amânarea examenelor, o problemă

Sindicaliștii au vorbit ieri pentru prima oară despre o eventuală amânare a examenelor naționale. „A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi“, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

Expertul în Educație Marian Staș precizează că era de așteptat că s-ar putea ajunge la amânarea examenelor naționale și că acest lucru nu este de dorit. El susține că lipsa de reacție a politicienilor dovedește că aceștia nu sunt conștienți de cât de gravă e problema. „Pentru profesori, cuțitul a ajuns la os. Este un moment semnificativ. În altă perioadă a anului școlar, în afara a ceea ce înseamnă finalizarea evaluărilor, era un glonț tras în aer“, spune acesta.

Ce efecte ar putea avea amânarea examenelor

Elevii și părinții susțin în continuare revendicările profesorilor și pun presiune pe Guvern să soluționeze cererile sindicatelor sau să găsească o variantă de compromis, astfel încât anul școlar să nu fie afectat, iar elevii din anii terminali să-și poată susțină examenele. „Consiliului Național al Elevilor a susținut mereu revendicările profesorilor  și justificarea din spatele grevei. Însă, reprezentând vocea tuturor elevilor din România, nu putem să ne ascundem îngrijorarea față de posibilitatea de a nu se desfășura în mod optim examenele naționale“, a spus, pentru „Adevărul“, Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Iulian Cristache, președintele Federație Naționale a Asociației de Părinți, trage și el un semnal de alarmă privind decalarea acestor examene. „Noi susținem revendicările sindicatelor, dar nu în defavoarea copiilor, astfel că nu ne dorim decalarea sau amânarea examenelor. În cazul în care nu se găsește o rezolvare, putem accepta o decalare, ca ultimă soluție, dar să nu vă gândiți la o decalare de o lună, o lună și jumătate, ci de o săptămână, maximum două“, a arătat acesta. El a subliniat că federația a făcut apel către Guvern, sindicate și Ministerul Educației pentru a fi găsită o soluție de compromis, pentru că victimele colaterale sunt elevii și nu trebuie să stea în stres. „Cei din ani terminali nu se tem doar s-ar putea amâna examenul, ci le este frică să nu se ajungă la repetarea anului școlar.“

Ce se întâmplă cu tinerii care merg la universități în străinătate

O posibilă amânare a examenelor naționale i-ar pune în dificultate pe absolvenți, în special pe cei care vor să studieze în străinătate. „Dacă această grevă continuă, calendarul trebuie decalat. Problema apare în momentul în care există elevi care vor să studieze în străinătate, iar pentru înscrierea la universități, în special la cele din Europa, este nevoie de diploma de Bacalaureat. De aceea noi tragem de profesori și Guvern să revină la masa discuțiilor și să negocieze concret. Momentan nu vedem o rezolvare. Chiar dacă  susținem revendicările profesorilor, ne jucăm puțin cu viitorul țării“, a transmis secretarul executiv al CNE, Mihnea Stoica. Pentru această problemă, Ligia Deca a declarat că, dacă va fi necesar, ministerul va lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Totuși, ea crede că „lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine“ și îi asigură pe elevi că instituția face tot ce se poate.

Elevii de clasa a XII-a nu trebuie să aibă situația școlară încheiată pentru a se înscrie la Bacalaureat. Directoarea Colegiului „I.L. Caragiale“ din București, Andreea Bodea, a explicat că, pentru profesori, ar fi de ajuns o zi pentru a încheia mediile, dar asta se poate face doar de către dascălii care nu sunt în grevă. „Nouă ne ajunge o zi să facem niște medii pentru că elevii au numărul necesar de note, deci nu se mai pune problema de a trebui să ascultăm sau să evaluăm vreun elev de clasa a XII-a. Este pur și simplu încheierea mediilor și un consiliu profesoral, dar care trebuie să fie legal, evident, deci nu trebuie să mai fim în grevă, de validarea acestei situații școlare. O zi este suficient. În momentul în care această grevă se încheie, în secunda următoare, a doua zi, se întrunește consiliul profesoral“, a mai precizat Andreea Bodea.

Legat de acest lucru, Marian Staș subliniază că universitățile sunt de cele mai multe ori „cu scaun la cap“ și înțeleg că este o situație de forță majoră și nu este vina copiilor că întârzie examenele. „De foarte multe ori, atunci când elevii sunt admiși, în textul scrisorii respective se spune că sunt acceptați, cu condiția de a avea o anumită medie la examenul de Bac și de a o comunica atunci când acesta a fost susținut. Nu cred că va fi o problemă și că cred că universitățile vor ține locul deschis, pentru a nu pierde elevii“, arată expertul în Educație.

Reamintim că, astăzi, 30 mai, sindicaliștii din Educație vor protesta din nou în Piața Victoriei și, ulterior, vor porni în marș spre Palatul Cotroceni.