Prințul Harry a ajuns singur în Marea Britanie la regele Charles, diagnosticat cu o formă de cancer. Soţia şi copiii au rămas în California FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prințul Harry s-a îmbarcat de urgenţă şi s-a întors în Marea Britanie, imediat ce a aflat că tatăl său, regele Charles al III-lea, a fost diagnosticat cu cancer, informează The Guardian.

Palatul Buckingham a anunțat luni că regele Charles suferă de cancer. În comunicatul de presă se spune doar că diagnosticul a fost descoperit în timpul procedurilor efectuate în cadrul unei operaţii la prostată, fără a se preciza cât de avansată este boala sau unde anume este localizată. S-a accentuat doar că nu are legătură cu prostata.

Imediat după acest comunicat, ducele de Sussex a luat primul avion spre Marea Britanie şi, după un zbor de 11 ore, a fost văzut singur pe Aeroportul Heathrow, de unde a plecat într-un Range Rover negru, cu o escortă de poliție. Soţia sa, Meghan, şi cei doi copii pe care îi au împreună au rămas în California.

Următoarea lui destinaţia a fost reședința londoneză a regelui și a reginei, Clarence House, unde regele se odihnește după operaţia de prostată.

După o scurtă reuniune, regele Charles și Camilla au plecat spre Palatul Buckingham. Pe parcursul scurtului traseu, regele le-a făcut cu mâna celor care îi urau sănătate. Aproximativ 10 minute mai târziu, un elicopter a fost văzut decolând din incinta palatului și aterizând apoi pe proprietatea Sandringham, din Norfolk.

Harry a apărut ultima dată alături de soții Windsor la încoronarea regelui și a plecat imediat după ceremonie pentru a zbura acasă pentru cea de-a patra aniversare a fiului său, Prințul Archie.

Vizita fulger a prinţului Harry a stârnit deja speculații cu privire la posibilitatea unei reconcilieri cu fratele său, William. Legăturile dintre ei s-au rupt după acuzațiile lui Harry la adresa familiei sale într-un interviu pentru Oprah și, în lunile de după moartea reginei Elisabeta a II-a, într-un documentar de pe Netflix și în cartea sa de memorii, intitulată „Rezerva”.

Potrivit lui Harry, Charles și-a implorat fiii în timpul unei întâlniri tensionate, după înmormântarea ducelui de Edinburgh: „Vă rog, băieți. Nu faceți din ultimii mei ani de viață o nenorocire”.

Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, care și-a amânat momentan toate îndatoririle publice, a început deja să primească îngrijiri medicale în regim ambulatoriu, sub supravegherea echipei sale de medici specialiști. O sursă de la palat a declarat pentru Telegraph: „Este în forma sa obișnuită, bună din toate punctele de vedere, doar puțin frustrat că starea sa a afectat nu doar planurile sale, ci a avut impact şi asupra altora”.

Urări de bine au fost trimise regelui de către Camera Lorzilor. În deschiderea sesiunii de marți din Camera Superioară, Lord McFall of Alcluith a declarat: „Știu că tuturor ne-a părut rău să auzim vestea despre boala Majestății Sale Regele. Sunt sigur că gândurile întregii Camere sunt alături de rege și de familia sa și așteptăm cu nerăbdare revenirea deplină a majestății sale la îndatoririle publice în timp util”.

Fostul secretar de presă al reginei, Charles Anson, a declarat pentru BBC Breakfast că regele consideră că „afecțiunea pe care o are și tratamentul pentru aceasta ar trebui să fie cunoscute în termeni generali”, din simțul datoriei publice, dar că oamenii nu ar trebui să se aștepte la „buletine zilnice”. El a adăugat: „Activitatea țării și rolul constituțional al monarhului continuă în ritm normal”, cu alți membri ai familiei capabili să intervină atunci când este nevoie.