Mii de medici italieni cer, în stradă, o reformă a sistemului de sănătate: „Cine vă va îngriji mâine?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE

Mii de medici şi studenţi la Medicină au manifestat vineri în întreaga Italie, reclamând o reformă a învăţământului în sectorul lor - şi mai ales o creştere a numărului burselor în specializări, relatează AFP.

Aproximativ 100 de tineri medici generalişti sau studenţi, adunaţi la Milano (nord), şi-au aruncat halatele albe pe jos. Unii agitau pancarte cu mesaje ca „Fără medici există doar miracole” sau „Cine vă va îngriji (mâine)?”.

Proteste asemănătoare au avut loc la Roma, în faţa sediului Paramentului.

Suntem medici, nu dopuri de astupat găuri”, „fără specialişti sistemul sanitar se prăbuşeşte” sau „fără specialişti, miniştrii vă vor îngriji” medical, proclamau banderole agitate de aproximativ 100 de manifestanţi.

Acest protest este organizat în 21 de oraşe italiene - inclusiv la Napoli, Bologna, Genova, Torino, Florenţa sau Palermo.

Medici tineri sau studenţi în ultimul an - care au contribuit cu toţii în timpul pandemiei covid-19 - reclamă o mai bună valorizare a muncii lor şi o carieră cu rezultate mai sigure.

Să pornim de la o dată. Până în 2025, peste 60% dintre colegii noştri specialişti şi medici generalişti se vor pensiona. Având în vedere actuala politică sanitară, nu va mai fi suficient personal să-i înlocuiască. Dreptul la îngrijiri medicale şi la sănătate al tuturor cetăţenilor va fi aşadar pus în pericol”, subliniază organizatorii într-un comunicat.

Noi nu mai acceptăm să fim numiţi eroi, pentru îngrijirea medicală este o alegere a vieţii zilnice pentru noi. Nu mai vrem aplauze, vrem pur şi simplu să ne fie recunoscute drepturile”, se arată în comunicat.

Mai multe pentru tine:
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”