LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele Kievului folosesc sisteme hibride de apărare antiaeriană: un nou atac cu drone la Harkov. Biden insistă pentru deblocarea ajutorului
0Ucraina a început să folosească sisteme hibride de apărare antiaeriană pentru a doboră dronele iraniene de tip Shahed folosite de Rusia. Un nou atac cu drone, 33 la număr, a vizat în noaptea de miercuri spre joi în special orașul Harkov, în nord-estul Ucrainei. Președintele american Joe Biden i-a convocat pe liderii Congresului pentru a le cere deblocarea ajutorului pentru Ucraina, avertizând că tărăgănarea procesului pune în pericol securitatea Statelor Unite și a întregii lumi libere.
UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken va întreprinde săptămâna viitoare un turneu în Africa Subsahariană pentru prima oară în ultimele zece luni, într-o tentativă de a contracara influenţa tot mai mare a Rusiei şi Chinei pe acest continent. Detalii aici
UPDATE Ucraina va lucra cu oricine va câştiga alegerile din SUA, a declarat joi la Davos, pentru AFP, ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba.
„Vom accepta opinia poporului american şi vom lucra în conformitate cu toate realităţile care vor apărea după alegeri”, a afirmat el în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial.
UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev afirmă deschis intențiile Kremlinului, lucru pe care îl ocolește deocamdată Vladimir Putin.
În timp ce Putin face pe alocuri declarații despre „pace” dar numai cu condiția legitimării „noilor realități”, Medvedev recunoaște că regimul actual din Rusia vrea să ducă războiul până la distrugerea Ucrainei, chiar și cu prețul de a înfrunta deschis NATO și Uniunea Europeană. Detalii aici
UPDATE Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul Franţei la Ministerul de Externe, la o zi după ce Moscova a anunţat că forţele sale au ucis mercenari francezi în Ucraina, informează Reuters. Detalii aici
UPDATE Parchetul rus a cerut joi aproape cinci ani de închisoare pentru „extremism” împotriva lui Igor Ghirkin, un naţionalist fervent devenit un critic direct la adresa Kremlinului şi a strategiei sale militare din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici
UPDATE Ucraina a atacat cu ajutorul dronelor, în noaptea de miercuri spre joi, un depozit de petrol din nordul Rusiei, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, un nou caz de lovituri aplicate de ucraineni pe teritoriul rus.
Potrivit acestei surse, serviciile militare ucrainene ar fi responsabile de această operaţiune în regiunea Leningrad (nord-vest), care cuprinde în special marele oraş Sankt Petersburg şi este situată la aproximativ 1.000 km de frontiera ucraineană. Detalii aici
UPDATE Ministrul de Externe Serghei Lavrov pretinde că războiul declanșat de regimul pe care îl reprezintă împotriva Ucrainei a permis „curăţarea” Rusiei de persoane care „nu au un sentiment de apartenenţă la istoria şi cultura” locului de obârșie.
De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, sute de mii de persoane au fugit din Rusia din motive politice sau de teamă că vor trebui să se înroleze în armată, o alegere condamnată ferm de regimul Putin.
Reprimarea oricărei voci disidente a dus până acum la arestarea a sute de persoane, întrucât în Rusia nu este tolerată nicio critică la adresa politicii Kremlinului, remarcă AFP, potrivit Agerpres.
„Operaţiunea militară specială (așa cum numește Kremlinul războiul său împotriva Ucrainei, n. red.) a unit societatea noastră ca niciodată până acum şi a contribuit la curăţarea ei de persoanele fără niciun sentiment de apartenenţă la istoria şi cultura rusă”, a susținut Lavrov. Detalii aici
UPDATE Forțele invadatoare ruse nu au capacitățile necesare de a desfășura simultan ofensive pe mai multe direcții, afirmă un reprezentant al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Detalii aici
UPDATE Franţa este pregătită să finanţeze achiziţia a încă 12 tunuri Caesar pentru Ucraina, lansându-le un apel aliaţilor să plătească pentru alte 60, a anunţat joi Parisul, cu ocazia lansării a unei „coaliţii pentru artilerie”.
„Am decis să deblochez o sumă de 50 milioane de euro” din fondul de sprijin francez pentru Ucraina, „ceea ce va permite cumpărarea a 12 tunuri Caesar”, a declarat ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu. Detalii aici
UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a cerut joi explicit ca ajutorul pentru Ucraina să fie acordat în afara bugetului comun al UE şi să fie revizuit anual.
„Dacă dorim să susţinem Ucraina, atunci să o facem în afara bugetului UE şi pe o bază anuală! Este singura poziţie democratică sustenabilă cu cinci luni înaintea alegerilor" europarlamentare, a menţionat Orban într-o postare pe reţeaua socială X.
Premierul ungar şi-a clarificat astfel poziţia, după ce marţi se declarase dispus să susţină Kievul, dar „fără ca aceasta să dăuneze bugetului comun" al UE. Detalii aici
UPDATE Discuţiile cu SUA privind controlul armelor nucleare sunt imposibile dacă nu se ţine cont şi de situaţia din Ucraina, susține ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, acuzând totodată Washingtonul că încearcă să-şi impună dominaţia în plan militar.
Potrivit lui Lavrov, Washingtonul a propus separarea celor două chestiuni şi reluarea discuţiilor privind „stabilitatea strategică” între cele două ţări, care deţin cele mai mari arsenale nucleare din lume.
Lavrov a subliniat că această propunere este inacceptabilă pentru Rusia din cauza sprijinului Occidentului pentru Ucraina în războiul care durează deja de aproape doi ani.
El a făcut aceste remarci în contextul în care acordul New Start, ultimul tratat bilateral ruso-american privind controlul armamentului nuclear, expiră în februarie 2026, iar tensiunile dintre cele două superputeri nucleare sunt la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, transmite Reuters.
Lavrov a mai acuzat Occidentul că împinge Ucraina să folosească arme cu rază din ce în ce mai lungă pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei. Astfel de atacuri s-au intensificat în ultimele săptămâni; pe 30 decembrie, 25 de oameni au fost ucişi în oraşul Belgorod din sudul Rusiei într-un astfel de atac.
Șeful diplomației ruse nu a adus vreo dovadă în sprijinul afirmaţiei sale că Vestul încurajează Ucraina să desfăşoare asemenea atacuri, dar a acuzat Statele Unite că urmăresc superioritatea militară asupra Rusiei, notează Reuters.
UPDATE Apărarea antiaeriană rusă a doborât miercuri noaptea o dronă la sud de Moscova, a anunţat primarul capitalei ruse, în timp ce în regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina, a respins un nou atac aerian.
„În oraşul Podolsk, atacul cu o dronă ce zbura spre Moscova a fost neutralizat de apărarea antiaeriană. Potrivit informaţiilor preliminare, nu au fost semnalate victime sau pagube la locul unde au căzut bucăţile” din drona distrusă, a indicat primarul Serghei Sobianin.
Într-un comunicat separat, Ministerul Apărării rus a afirmat că forţele sale au doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscovei şi au „interceptat” o alta în regiunea Sankt Petersburg (nord-vest), rar vizată de acest tip de atacuri.
Începând din primăvara anului trecut, Moscova şi regiunea omonimă sunt în mod frecvent ţintele dronelor, relatează AFP.
UPDATE Rusia a atacat miercuri noaptea Ucraina cu 33 de drone de fabricaţie iraniană şi a lansat rachete ghidate asupra oraşului Harkov, a comunicat joi armata ucraineană într-un comunicat preluat de AFP. Apărarea antiaeriană a doborât 22 din dronele respective.
„Ocupanţii au atacat cu 33 de drone ofensive Shahed-136/131 din zona Primorsko-Ahtarsk şi din regiunea Kursk a Federaţiei Ruse”, au arătat forţele aeriene ucrainene, adăugând că apărarea antiaeriană a Ucrainei a intervenit cu succes împotriva dronelor în sudul şi centrul ţării. Detalii aici
UPDATE Ministrul britanic de Externe David Cameron le-a cerut membrilor Congresului american să aprobe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, solicitat de preşedintele Joe Biden, subliniind că această validare va servi intereselor Statelor Unite şi că este contraproductiv să se încerce o „domolire” a Rusiei.
„Practic, există o majoritate în Congres pentru sprijin. Trebuie doar să o găsim şi să o facem să voteze pentru acest (sprijin)”, a declarat şeful diplomaţiei britanice la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.
Fostul premier conservator a declarat că războiul din Ucraina priveşte Europa, dar „şi securitatea” Statelor Unite. Detalii aici
UPDATE Forţele de artilerie ucrainene care luptă în apropierea oraşului Bahmut, ocupat de ruşi, afirmă că trupele ruse întreprind în mod constant atacuri ofensive, în timp ce luptele se intensifică, iar Kievul aşteaptă mai mult ajutor militar din partea Occidentului.
Forţele ucrainene au adoptat o poziţie mai defensivă în multe zone ale frontului, acoperit de zăpadă, după ce anul trecut o contraofensivă a Kievului nu a reuşit să străpungă liniile ruseşti puternic apărate în sudul şi estul ocupat al ţării, transmite Reuters.
„Acum, din cauza vremii, am trecut la acţiuni defensive. Inamicul încearcă în mod constant să desfăşoare acţiuni ofensive”, afirmă Mihailo, un luptător ucrainean din cadrul Brigăzii 92 de asalt.
Raportul zilnic al Statului Major General ucrainean privind situaţia de pe frontul cu Rusia indica miercuri 98 de confruntări în ultimele 24 de ore, dublu faţă de cifra înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute.
Forţele ucrainene, potrivit acestuia, s-au menţinut pe poziţii şi au provocat pierderi semnificative, respingând atacurile pe fronturile din apropierea oraşelor Lîman, Bahmut, Avdiivka şi alte câteva aşezări mai mici din est.
Unitatea lui Mihailo își concentrează focul de contracararea artileriei ruse, a mortierelor, a tunurilor antitanc, a tancurilor, precum şi a infanteriei care se deplasa pentru rotaţie, au declarat soldaţii.
„Armele străine nu au fost concepute pentru a funcţiona în astfel de condiţii meteorologice”, spune Mihailo, adăugând că vehiculele rămân blocate în mlaştini.
Un alt soldat din aceeaşi unitate, Pavlo, a declarat că trupele ucrainene nu vor putea să avanseze dacă nu vor primi mai multă muniţie şi mai mulţi oameni.
El a spus că unitatea lor a avut un deficit de muniţie şi că a trecut „ceva timp” de când nu au mai lansat până la 20 de obuze într-o zi.
UPDATE Rusia a declarat miercuri că forţele sale au efectuat cu o zi în urmă o lovitură de precizie asupra unei clădiri ce găzduia „luptători străini” în cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, informează Reuters.
Ministerul rus al Apărării susține că luptătorii erau în mare parte mercenari francezi, iar clădirea a fost distrusă, peste 60 de persoane fiind ucise. Ministerul nu a furnizat dovezi, iar Reuters nu a putut verifica afirmaţiile.
Oficialii locali din Harkov au declarat că două rachete ruseşti au lovit marţi o zonă rezidenţială din centrul oraşului, rănind 17 persoane, dintre care două grav, şi au avariat serios case.
Potrivit unei postări pe Telegram a primarului oraşului Harkov, Ihor Terehov, citată de Reuters, rachetele au lovit „exact acolo unde nu există infrastructură militară şi exact acolo unde sunt, de fapt, locuinţe”. El a menţionat de asemenea că „sunt cel puţin zece clădiri avariate”.
UPDATE Preşedintele american Joe Biden a avut miercuri, la Casa Albă, discuţii cu liderii din Congres pentru a-i convinge ca Statele Unite să continue furnizarea ajutorului pentru Ucraina, în prezent întrerupt ca urmare a lipsei unui acord între republicani şi democraţi.
Liderul american „a fost clar: incapacitatea Congresului de a acţiona pune în pericol securitatea SUA, a NATO şi a restului lumii libere”, indică un comunicat difuzat de Casa Albă după întâlnire.
UPDATE Foști prizonieri ruși angajați de președintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina au fost luați cu asalt de camarazi după ce au luat ostatici mai mulți comandanți beți, potrivit unui nou videoclip. Detalii aici
UPDATE Forțele armate ucrainene au reușit să doboare un avion rusesc de detectare radar cu rază lungă de acțiune A-50, atrăgându-l într-o capcană, a declarat analistul Tom Cooper, adăugând că a fost opera specialiștilor ucraineni în radare și rachete. Detalii aici
UPDATE Procuratura rusă a deschis un dosar penal împotriva participanților la revoltele din Bașkiria. Un dosar penal pentru tulburări în masă a fost deschis în Republica Bașkiria din cauza ciocnirilor cu poliția, după procesul activistului Fail Alsinov, au declarat agențiile de aplicare a legii pentru TASS. „A fost deschis un dosar penal în temeiul articolului 212 din Codul penal al Federației Ruse (revolte în masă)”, a spus interlocutorul agenției. Detalii aici
UPDATE Unul dintre cele mai mari proteste de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei are loc în Bașkiria. Cu toate acestea, totul poate să nu se limiteze la această regiune, spune fostul deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse, Ilia Ponomariov. Detalii aici
UPDATE În timpul atacului dronelor kamikaze rusești din noaptea de 17 ianuarie, Ucraina a folosit pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană FrankenSAM, doborând o dronă Shahed, a declarat Oleksandr Kamîșin, șeful Ministerului Industriilor Strategice, în cadrul unui grup de discuții la Casa Ucrainei de la Davos. Detalii aici
UPDATE Oficialii ruși și nord-coreeni au purtat discuții despre consolidarea parteneriatului în timpul vizitei la Moscova a șefului diplomației din Phenian.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia și-a reafirmat angajamentul de cooperare strânsă cu Coreea de Nord în timpul vizitei la Moscova a ministrului nord-coreean de Externe, Choe Son-hui. Detalii aici
UPDATE Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a raportat că forțele ruse nu au rezervele operaționale necesare pentru a desfășura eforturi ofensive simultane în mai mult de o direcție în Ucraina. Generalul-maior adjunct al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) ucraineană Vadym Skibitskyi a raportat pe 17 ianuarie că Rusia nu are suficiente rezerve pentru a desfășura operațiuni ofensive la scară largă în mai multe direcții în același timp. Skibitskyi a declarat că este imposibil pentru forțele ruse să desfășoare operațiuni ofensive semnificative din punct de vedere strategic sau operațional fără rezerve „puternice” și a sugerat că Rusia nu are astfel de rezerve. Skibitskyi a remarcat că măsurile de mobilizare sunt în curs de desfășurare în Rusia, probabil referindu-se la actuala campanie de criptomobilizare a Rusiei, care se bazează în mare măsură pe recrutarea voluntarilor și pe mobilizarea coercitivă a condamnaților și a migranților. Nu este clar dacă campania de criptomobilizare în curs a Rusiei a oferit sau ar putea oferi numărul sporit de personal pe care l-ar necesita un efort ofensiv intensificat al Rusiei. Skibitskyi a raportat pe 15 ianuarie că Rusia recrutează aproximativ 30.000 de militari pe lună, pe care armata rusă îi folosește pentru a reface pierderile și pentru a forma regimente de rezervă și că Rusia ar trebui să efectueze „mobilizarea” (probabil referindu-se la o altă „mobilizare parțială” precum Rusia efectuată în septembrie 2022 sau o mobilizare generală la scară largă) pentru a stabili o „rezervă strategică puternică”. Declarațiile lui Skibitskyi sugerează că, deși armata rusă este capabilă să genereze suficientă forță de luptă pentru a efectua rotații de rutină la nivel operațional în Ucraina, forțele ruse s-ar putea să nu poată genera forță de luptă într-un ritm care să permită forțelor ruse să restabilească rapid rezervele operaționale necesare pentru eforturile ofensive simultane în mai multe direcții.
UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reiterat pe 17 ianuarie că eliminarea statului și a independenței Ucrainei rămâne unul dintre obiectivele principale ale războiului Rusiei. Medvedev a susținut că „prezența unui stat independent pe teritoriile istorice ale Rusiei” este un „motiv constant pentru reluarea ostilităților” și că însăși existența Ucrainei ca stat independent este, prin urmare, „periculoasă de moarte” pentru ucraineni. Medvedev a susținut că o Ucraina independentă nu va fi niciodată un stat legitim, indiferent de cine conduce guvernul și că un viitor conflict pentru teritoriul ucrainean este inevitabil, indiferent dacă este sau nu un nou conflict sau continuarea războiului rus actual în Ucraina. Declarația lui Medvedev din 17 ianuarie este unul dintre multele semnale recente de la înalți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, că Putin și Kremlinul nu au niciun interes de a demara negocieri cu bună-credință cu Ucraina și că obiectivele războiului maximalist al lui Putin în Ucraina rămân neschimbate. Medvedev a încercat să prezinte angajamentul Rusiei față de aceste obiective maximaliste ca fiind neclintit, susținând că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) sau NATO nu va preveni conflictele viitoare. Medvedev nu a definit ceea ce el consideră a fi teritoriile istorice rusești, dar Putin a definit ținuturile istorice rusești ca fiind teritoriul fostului Imperiu Rus și al Uniunii Sovietice. Opacitatea lui Medvedev poate fi intenționată, deoarece conceptul de „teritorii istorice rusești” definit de Kremlin îi permite Kremlinului să urmărească obiective expansioniste oriunde și oricând hotărăște, într-o zonă largă, inclusiv Asia Centrală, Caucus și părți ale Europei de Est. Accentul lui Medvedev pe distrugerea oricărui stat ucrainean pe aceste „teritorii istorice ale Rusiei” ar putea indica faptul că unii actori din Kremlin acordă prioritate obiectivelor expansioniste față de obiectivul identificat de schimbare de regim în cadrul solicitărilor pentru „deznazificarea” Ucrainei.
UPDATE Forțele ruse au efectuat o serie de lovituri cu rachete și drone, vizând în mare parte orașele Odesa și Harkiv în noaptea de 16 spre 17 ianuarie. Forțele aeriene ucrainene au declarat că forțele ruse au lansat două rachete S-300 din regiunea Belgorod către orașul Harkiv și 20 Shahed-136. /-131 de drone din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și forțele ucrainene au doborât 19 dintre drone peste regiunile Zaporijia, Mykolaiv, Odesa, Dnipropetrovsk și Kirovohrad. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că dronele rusești au vizat în mare parte orașul Odesa. Oficialii ucraineni au raportat că dronele și rachetele rusești au deteriorat clădirile rezidențiale din orașele Odesa și Harkov.
UPDATE Ucraina a folosit cu succes pentru prima dată un sistem hibrid de apărare aeriană (FrankenSAM) reabilitat de Ucraina. Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamyshin, a declarat la 17 ianuarie că forțele ucrainene au distrus o dronă Shahed rusă cu un sistem hibrid de apărare aeriană - referindu-se la așa-numitele sisteme FrankenSAM care îmbină rachetele avansate de apărare aeriană occidentală cu lansatoare sovietice modificate sau alte lansatoare de rachete - pentru prima dată. Kamyshin a remarcat că dezvoltarea completă a apărării antiaeriene a Ucrainei va dura ani, așa că Ucraina creează sisteme de apărare aeriană pe plan intern folosind componente sovietice și rachete occidentale. ISW continuă să evalueze că prevederile occidentale privind sistemele și rachetele de apărare aeriană rămân esențiale pe măsură ce Ucraina își dezvoltă baza industrială de apărare (DIB). Kamyshin a mai declarat că Ucraina și-a dublat producția de muniție pentru sistemele de artilerie de calibru NATO. Ucraina a început să producă pe plan intern obuze de 155 mm, care sunt un standard NATO folosit de armele furnizate de Occident pe care baza industrială de apărare a Ucrainei (DIB) nu le-a produs niciodată până acum, nu mai târziu de septembrie 2023.
UPDATE Germania și Franța au anunțat asistență militară suplimentară Ucrainei pe 16 ianuarie. Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 16 ianuarie că Germania va furniza Ucrainei bunuri militare în valoare de peste șapte miliarde de euro (aproximativ 7,62 miliarde de dolari) în 2024. Guvernul german a anunțat că pachetul de ajutor include muniție pentru tancurile Leopard, transportoare blindate de personal, drone de recunoaștere și vehicule de luptă ale infanteriei Marder. Germania a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 5,4 miliarde de euro (5,89 miliarde de dolari) în 2023. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pe 16 ianuarie că va finaliza un acord bilateral de securitate cu Kiev în timpul unei vizite în Ucraina în februarie 2024. Macron a mai declarat că Franța va trimite 40 de rachete SCALP cu rază lungă de acțiune și „câteva sute” de bombe nespecificate în Ucraina în următoarele săptămâni.
UPDATE Forțele ruse au înaintat la sud de Kreminna pe fondul luptei de poziție continuă de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 17 ianuarie. bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat poziții nespecificate la est de Bilohorivka în regiunea Lugansk (la sud de Kreminna) și au avansat la vest de Kreminna, lângă Makiivka. , deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Luptele de poziție au continuat la nord-est de Kupyansk lângă Synkivka și Petropavlivka; nord-vest de Kreminna lângă Ploshchanka și Makiivka; la vest de Kreminna, lângă Terny, Yampolivka și Torske; la sud-vest de Kreminna lângă Dibrova, la nord de Hryhorivka și în apropierea pădurii Serebryanske; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Elementele Armatei 1 de tancuri ruse de gardă (districtul militar de vest) continuă să opereze în direcția Kupyansk, iar elemente ale Brigăzii a 7-a de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk [LNR]) continuă să opereze lângă Bilohorivka.
UPDATE Oficialii ucraineni continuă să sugereze că forțele ruse se pregătesc să reînnoiască acțiunile ofensive în direcțiile Kupyansk și Lyman, probabil la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2024. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo a raportat pe 17 ianuarie că forțele ruse își schimbă în prezent zona eforturilor ofensive din direcția Kupyansk către direcția Lyman. Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Harkiv, Oleh Synehubov, a declarat că atacurile rusești în direcția Kupyansk au murit în ultimele trei săptămâni, până la două până la cinci atacuri pe zi. Synehubov a declarat că forțele ucrainene se așteaptă la reînnoirea atacurilor rusești în direcția Kupyansk, de îndată ce temperaturile constante sub zero îngheață câmpurile și solul din zonă. Prognozele meteorologice actuale sugerează că temperatura din regiunea Lugansk se va menține la sau sub temperaturi consistente suficient de reci pentru a îngheța pământul la sfârșitul lunii ianuarie 2024, sugerând că forțele ruse ar putea reînnoi atacurile cu un teren propice manevrei la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2024.
UPDATE Angajamentele poziționale au continuat lângă Bakhmut pe 17 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate pe front în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Bakhmut lângă Vesele, Bilohorivka (21 km nord-est de Bakhmut) și Spirne; la nord de Bakhmut lângă Rozdolivka; la nord-vest de Bakhmut lângă Hryhorivka și Bohdanivka; la vest de Bakhmut, lângă Khromove și Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Un blogger rus a susținut că rata de avansare a Rusiei în direcția Bakhmut a încetinit după ce forțele ruse au făcut progrese „semnificative” în ultimele 1,5 luni. ISW nu a observat că forțele ruse au făcut progrese semnificative din punct de vedere operațional sau tactic în direcția Bakhmut de la începutul operațiunilor ofensive rusești localizate în zonă, la începutul lunii noiembrie 2023. Elementele Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) din Rusia continuă să opereze la nord-vest de Bakhmut, iar elementele Brigăzii 200 de Infanterie Motorizată (flota de nord) continuă să opereze în direcția Bakhmut. Elementele Brigăzii de Voluntari ruse „Sever-V” (Corpul de voluntari rus) continuă să opereze lângă Bohdanivka, iar elemente ale Detașamentului rus „Nevsky” operează în direcția Soledar, ca parte a Corpului de voluntari rus.
UPDATE Angajamentele poziționale au continuat lângă Avdiivka pe 17 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate pe front în această zonă. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novokalynove, Novobakhmutivka și Stepove; lângă Uzina de Cocs Avdiivka din nord-vestul Avdiivka; la nord-est de Avdiivka lângă Kamianka; și la sud-vest de Avdiivka lângă Sieverne, Pervomaiske și Nevelske. Un blogger rus a susținut că rata de avans din Rusia în apropierea unităților de tratare a apei din apropierea fabricii de cocs Avdiivka este de aproximativ 100 până la 200 de metri pe zi. Șeful administrației militare ucrainene Donețk, Vadym Filashkin, a declarat că forțele ruse au aruncat 250 de bombe cu dispersie în Avdiivka de la începutul anului 2024, comparativ cu 149 de bombe în tot 2023. Elemente ale Brigăzii 110 de Infanterie Motorizată ruse (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în apropiere de Avdiivka.
UPDATE Forțele ruse au avansat spre vest și sud-vest de orașul Donețk, dar nu au existat modificări confirmate pe frontul în această zonă pe 17 ianuarie. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la vest de orașul Donețk, lângă Krasnohorivka și Marinka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Heorhiivka și Novomykhailivka. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat la nord-vest și la vest de Marinka. Bloggerii au susținut, de asemenea, că forțele ruse au înaintat la sud de Novomykhailivka, unii bloggeri susținând pe 16 ianuarie că presupusele surse ucrainene au declarat că forțele ruse au avansat la mai mult de șapte kilometri la sud de Novomykhailivka în ziua precedentă. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse și-au schimbat direcția atacurilor la sud de Novomykhailivka și încearcă să ajungă pe autostrada O0532 (Marinka-Kostyantynivka-Vuhledar). Un blogger rus a susținut că activitatea cu drone și artileria ucraineană complică logistica rusă și că minele ucrainene limitează circulația vehiculelor rusești.
UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 17 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Angajamentele poziționale au continuat la sud de Vuhledar, la nord de Novodonetske (ambele la est de Velyka Novosilka), la vest de Staromlynivka și lângă Urojaine (ambele la sud de Velyka Novosilka). Elementele Brigăzii 34 de Infanterie Motorizată din Rusia (Armata 49 de arme combinate [CAA], Districtul militar de sud [SMD]) și Regimentul 394 de Infanterie Motorizată (Divizia 127 de Infanterie Motorizată, 5 CAA, districtul militar de est) continuă să opereze în zona Velyka Novosilka și, respectiv, lângă Staromayorske.
UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în vestul regiunii Zaporijia pe 17 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au avansat până la 500 de metri și au recucerit pozițiile pierdute anterior la vest de Verbove (la est de Robotyne), deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să confirme această afirmație. Angajamentele poziționale au continuat lângă Pyatykhatky (27 km nord-vest de Robotyne), Kopani (nord-vest de Robotyne), Robotyne, Verbove și Novoprokopivka (la sud de Robotyne). Elementele Regimentului 429 de Infanterie Motorizată din Rusia (Divizia 19 Infanterie Motorizată, 58 CAA, SMD) și Brigăzii 136 Infanterie Motorizată (58 CAA, SMD) continuă să opereze în direcția Zaporijia și, respectiv, de-a lungul liniei Robotyne-Kopani.
UPDATE Un important blogger rus afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au concentrat recent activitatea de artilerie și aviație în zonele din prima linie, dar au desfășurat și lovituri cu succes în zonele din spate frontului din regiunile Kirovohrad, Harkiv și Dnipropetrovsk. ISW a observat o creștere recentă a loviturilor cu drone rusești Shahed pe pozițiile de front ucrainene.
UPDATE Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) Oblast Herson pe fondul angajamentelor poziționale continue din 17 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un blogger rus a susținut că personalul companiei a 8-a a Brigăzii 810 de Infanterie Navală (Flota Mării Negre) a arborat un steag rusesc deasupra centrului Krynky, deși ISW nu a observat nicio dovadă vizuală care să confirme această afirmație. Angajamentele poziționale au continuat lângă Krynky. Surse ruse au susținut că râul Nipru a înghețat în multe zone, ceea ce face dificilă trecerea râului pentru forțele ucrainene și operarea forțelor ruse pe insulele râului Nipru. Elemente ale Brigăzii 205 de Infanterie Motorizată ruse (49 CAA, SMD) și Regimentul 2 de rachete antiaeriene (Divizia 104 Airborne [VDV]) operează în apropierea insulelor râului Nipru și, respectiv, în apropiere de Kozachi Laheri (la vest de Krynky).
UPDATE Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 17 ianuarie că apărarea aeriană rusă a doborât două rachete Storm Shadow lângă Popivka, lângă Podul Chongar, care leagă regiunea Herson ocupată de Crimeea ocupată. ISW nu poate confirma afirmația lui Rogov.
UPDATE Agenția rusă de știri TASS a raportat pe 16 ianuarie că producătorii ruși de arme, inclusiv producătorul de aviație Technodinamika JSC, au dezvoltat muniții cu dispersie care vor permite forțelor ruse să depună de la distanță mine antitanc folosind sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS). TASS a raportat că producătorii ruși au efectuat deja teste pe teren și că noile muniții vor permite forțelor ruse să instaleze câmpuri de mine mai eficient și mai rapid de la distanțe mai mari.
UPDATE Un blogger rus a distribuit filmări pe 16 ianuarie, care îl arată pe comandantul Miliției Populare din Republica Populară Donețk (DNR) Viktor Anosov testând vehiculul fără pilot „Bratișka”. Anosov a susținut că forțele ruse pot folosi vehiculul cu șenile fără pilot pentru a demina și mina zone, pentru a livra arme și muniție, pentru a efectua recunoașteri, pentru a desfășura sisteme de război electronic (EW), pentru a evacua personalul rănit și pentru a sprijini atacurile asupra pozițiilor în timp ce sunt sub foc. Surse ruse au susținut că producătorii ruși nespecificați din Kazan, Republica Tatarstan, au terminat dezvoltarea vehiculului „Bratishka” în septembrie 2023.
UPDATE Doi dintre partenerii internaționali ai Ucrainei au anunțat că au recondiționat unele dintre tancurile Leopard achiziționate pentru armata ucraineană. Ministerul olandez al Apărării (MOD) a anunțat pe 17 ianuarie că întreprinderea germană de apărare Rheinmetall a recondiționat primele două dintre cele 14 tancuri Leopard 2 A4 pe care Țările de Jos și Danemarca le comandaseră în 2023 și că Rheinmetall va finaliza restaurarea celorlalți 12 Leopard în viitoarele luni. Ministerul olandez a raportat că transferă acești „Leoparzi” în Polonia, unde forțele ucrainene se vor antrena pentru a opera tancurile.
UPDATE Reprezentantul principal al serviciului de informații militare ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a confirmat că autoritățile ruse măresc dimensiunea contingentului Rosgvardia în Ucraina ocupată pentru a consolida controlul ocupațional. Yusov a confirmat că există 35.000 de membri ai personalului Rosgvardia în Ucraina ocupată și că autoritățile ruse iau în considerare dislocarea mai multor personal Rosgvardia în zonele ocupate. ISW a observat rapoarte la sfârșitul lunii decembrie 2023 conform cărora Rosgvardia a desfășurat trei regimente nou formate din Brigada sa 116 cu scop special — Regimentele 900, 901 și 902 cu scop special — în regiunea Donețk ocupată, crescând numărul total de personal Rosgvardia în Ucraina ocupată la aproximativ 34.300 de militari.
UPDATE Autoritățile ruse continuă să deporteze forțat copiii din Ucraina ocupată în Rusia sub pretextul unui tratament medical. Comisarul desemnat de Kremlin pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a declarat la 17 ianuarie că 17 copii din regiunea Donețk ocupată vor fi tratați la Centrul de Reabilitare Ogonyok de lângă Moscova. Lvova-Belova a susținut că Centrul de Reabilitare Ogonyok, Fundația de Caritate Wonderland și Fondul de Granturi Prezidențiale Ruse au implementat programul „O țară pentru copii” care a adus 150 de copii din Ucraina ocupată în Rusia pentru tratamente de reabilitare în 2023.
UPDATE Kremlinul și purtătorii săi de cuvânt își intensifică eforturile de a prezenta Occidentul ca o amenințare atât pentru rușii care locuiesc în statele occidentale, cât și pentru Rusia însăși. Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAE) a susținut pe 17 ianuarie că statele occidentale folosesc războiul Rusiei în Ucraina pentru a justifica diverse „încălcări” și „atitudini inestetice” față de cetățenii ruși care locuiesc în statele occidentale, interzicându-le accesul la proceduri birocratice, sporturi și evenimente culturale și mass-media rusă. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a promovat recentul efort al Kremlinului de a se prezenta drept protectorul tuturor vorbitorilor de limbă rusă și nu doar al cetățenilor ruși, susținând că, comunitățile vorbitoare de limbă rusă din străinătate se confruntă cu o „rusofobie fără precedent” și că guvernul rus va continua eforturile de a sprijini comunitățile din străinătate. Purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zakharova, a susținut că statele baltice intenționează să rezolve „chestiunea rusă” prin deportarea în masă a rezidenților vorbitori de limbă rusă. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a susținut că Occidentul, în principal Statele Unite, constrânge dreptul de vot al rușilor din străinătate la alegerile prezidențiale din martie 2024, prin limitarea numărului de consulate rusești și a personalului MAE. Publicația de stat rusă RIA Novosti a distribuit pe 17 ianuarie o lectură de la Kremlin din 14 ianuarie în care președintele rus Vladimir Putin ia instruit înalți membri ai guvernului rus să prezinte până la 1 iulie propuneri de repatriere a rușilor în străinătate în cazul în care țările „neprietenoase” deportau rușii. Putin a emis inițial instrucțiunile pe 4 decembrie 2023, iar RIA Novosti probabil a distribuit acest ordin pe 17 ianuarie 2024, în sprijinul acuzațiilor lui Putin din 16 ianuarie că statele baltice „alungă poporul [etnic] rus” din țările lor, prin urmare „afectează în mod direct” securitatea rusă.
UPDATE Ultranaționaliștii ruși proeminenți au continuat să atace Kazahstanul pentru eforturile recente ale guvernului kazah de a promova limba kazahă. Un blogger afiliat la Kremlin a distribuit o critică pe 17 ianuarie, potrivit căreia cetățenii kazahi își pierd simțul identității prin „renunțarea la istorie, inclusiv a numelor istorice” – referindu-se la efortul kazah de a redenumi gările din limba rusă în nume din limba kazahă. Un alt proeminent blogger rus a acuzat Kazahstanul de „rusofobie” și că se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Occident.
UPDATE Oficialii guvernului rus continuă să acuze în mod fals oficialii ucraineni de „comiterea de acte criminale” împotriva minorilor în Ucraina, ca răspuns la mai multe rapoarte conform cărora forțele ruse deportează forțat copii ucraineni din Ucraina ocupată. Curtea Supremă a Rusiei a susținut un proiect de lege care vizează consolidarea răspunderii penale pentru răpire de minori în timpul unei perioade de mobilizare parțială. Vicepreședintele Consiliului Federației al Comisiei pentru legislație constituțională și construcție de stat, Irina Rukavishnikova, a susținut că proiectul de lege are drept scop protejarea minorilor de crimele pe care se presupune că le-ar fi comis guvernul ucrainean. Yale Research Lab University a publicat o investigație independentă în februarie 2023 care a constatat că autoritățile ruse au deportat probabil peste 14.700 de copii ucraineni în Rusia, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție în septembrie 2023 prin care recunoaște că Belarus este implicat în deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia.