Lavrov susține că războiul din Ucraina „curăță” Rusia de „trădători”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Serghei Lavrov pretinde că războiul declanșat de regimul pe care îl reprezintă împotriva Ucrainei a permis „curăţarea” Rusiei de persoane care „nu au un sentiment de apartenenţă la istoria şi cultura” locului de obârșie.

Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, sute de mii de persoane au fugit din Rusia din motive politice sau de teamă că vor trebui să se înroleze în armată, o alegere condamnată ferm de regimul Putin.

Reprimarea oricărei voci disidente a dus până acum la arestarea a sute de persoane, întrucât în Rusia nu este tolerată nicio critică la adresa politicii Kremlinului, remarcă AFP, potrivit Agerpres.

„Operaţiunea militară specială (așa cum numește Kremlinul războiul său împotriva Ucrainei, n. red.) a unit societatea noastră ca niciodată până acum şi a contribuit la curăţarea ei de persoanele fără niciun sentiment de apartenenţă la istoria şi cultura rusă”, a susținut Lavrov.

„Unii au plecat, alţii au rămas şi au început să reflecteze”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei ruse pentru anul 2023.

Nu este prima oară când un reprezentant de rang înalt al regimului Putin, care susține că vrea să „denazifice Ucraina”, vorbește despre „purificarea” societății ruse.

În martie 2022, chiar în primele zile ale invaziei, Vladimir Putin a declarat că „o astfel de autopurificare reală şi necesară a societăţii nu va face decât să întărească” Rusia, mai bine zis regimul său.

„Fiecare popor, şi poporul rus în special, va fi întotdeauna capabil să recunoască gunoaiele şi trădătorii şi să-i scuipe aşa cum ar scuipa cineva o muscă care i-a intrat în gură”, a spus Putin la acea vreme.

Aflat într-o închisoare situată la 60 de kilometri nord de Cercul Polar, Aleksei Navalnîi denunță în mod constant încercările regimului Putin de a pune, în stilul lui Stalin, etichetele de „gunoaie” și „trădători” asupra contestatarilor și spune la rândul său că statul rus este condus în prezent de „hoți și criminali ipocriți” care răspândesc numai minciuni.

Lavrov face noi remarci care ar putea înfuria Israelul

În aceeaşi conferinţă de presă, Lavrov a pus semnul egalităţii între Holocaust - genocidul împotriva poporului evreu implementat de către Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - şi uciderea de către nazişti a altor popoare, notează Radio Svoboda, potrivit Agerpres.

Lavrov a făcut aluzii în acest sens într-o serie de comentarii pe marginea operaţiunii desfășurate de armata israeliană împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, recunoscută drept teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului rus, „israelienii nu ar trebui să creeze impresia că, întrucât ei au suferit în cel de-al Doilea Război Mondial, pot face orice astăzi”.

„Da, a fost Holocaustul, o crimă teribilă. Dar a existat şi genocidul împotriva tuturor popoarelor Uniunii Sovietice. Ele nu au suferit mai puţin... Dacă am urma această logică, atunci şi noi putem să facem orice, ne este permis totul”, a declarat Lavrov.

Ministrul rus omite însă epurările etnice comise de Uniunea Sovietică în teritoriile pe care pretinde că le-a eliberat de naziști, cum ar fi Basarabia, unde doar într-un an de ocupație sovietică, între 28 iunie 1940 - 22 iunie 1941, peste 300.000 de localnici au fost fie uciși, fie arestați, fie deportați. Aceste epurări, inclusiv prin înfometare și rusificare, au continuat și după cel de-al Doilea Război Mondial. Acte similare au fost comise și în alte foste teritorii ocupate de Uniunea Sovietică. Prin urmare, numeroase voci politice, intelectuale etc. afirmă că regimul sovietic și cel nazist au la fel de cumplite.

La fel ca Putin, Lavrov a susținut la rândul său că Rusia face mai puține victime civile în Ucraina decât Israelul în Fâșia Gaza. Această declarație riscă să aducă noi critici din partea Israelului la adresa șefului diplomației ruse. În 2022, Israelul a protestat după ce Lavrov a afirmat că liderul nazist Adolf Hitler ar fi „avut sânge evreiesc”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite