Kievul și Budapesta fac pregătiri concrete pentru o întrevedere între Zelenski și Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a anunţat joi o întrevedere pe 29 ianuarie cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba pentru a pregăti o întâlnire între liderii celor două ţări vecine care au relaţii tensionate, informează agenţiile France Presse şi MTI, preluate de Agerpres.

Zelenski (stânga) și Orban nu s-au întâlnit oficial de la începutul războiului FOTO Arhivă
Zelenski (stânga) și Orban nu s-au întâlnit oficial de la începutul războiului FOTO Arhivă

„Am prevăzut să ne vedem pe 29 ianuarie la Ujgorod”, oraş din vestul Ucrainei cu o importantă comunitate maghiară, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă.

Discuţia de la Ujgorod are ca obiectiv „pregătirea terenului pentru o întâlnire la nivel înalt fructuoasă”, a precizat șeful diplomației ungare. Totuşi, a completat el, un summit între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „ar avea sens” numai dacă este bine pregătit.

Kievul a confirmat la rândul său întâlnirea miniştrilor Kuleba şi Szijjarto, care au avut luna trecută la Bruxelles prima lor discuţie de la lansarea invaziei ruse în Ucraina. Şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Iermak, va participa de asemenea la întâlnirea din 29 ianuarie, precizează Agerpres.

Orban şi Zelenski nu au avut nicio întâlnire de când a început războiul. Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban, considerat un cal troian al Rusiei lui Putin în UE, a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite