Ghid pentru părinți. Cum să-ți încurajezi adolescentul să mănânce sănătos în era fast-food-ului

0
Publicat:

Adolescenții sunt mereu dornici să încerce lucruri noi - de la cafenele elegante la bucătării exotice - și asta poate fi o provocare pentru părinții care vor ca ei să mănânce sănătos. 

Obiceiuri alimentare sănătoase pentru copii Foto nutifitup com

Pe măsură ce copiii cresc, alegerile lor alimentare se schimbă, deseori spre îngrijorarea părinților. Pentru a ajuta un adolescent încăpățânat să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, specialiștii susțin că este esențial să combini educația, implicarea și respectul pentru independența sa în creștere. Creându-i un mediu de susținere și stimulativ, adolescentul poate fi ajutat să facă alegeri alimentare mai bune, care să-i aducă beneficii atât acum, cât și în viitor.

Există așadar o serie de sfaturi practice pentru părinți pentru a ghida preferințele alimentare ale copiilor și pentru a-i orienta către un stil de viață sănătos fără tensiuni și conflicte.

1. Educația bate impunerea

Adolescenții sunt mai receptivi la alegerile sănătoase dacă înțeleg motivele din spatele lor, atrag atenția psihologii. Dacă li se explică importanța fibrelor și a nutrienților, subliniind cum acestea le pot îmbunătăți performanța la școală sau performanța sportivă, sunt mult mai predispuși să adopte obiceiuri alimentare sănătoase și să facă alegeri benefice pentru sănătatea lor pe termen lung. Abordarea logică funcționează mai bine decât ordinele date de părinți.

2. Meniul creat la comun în familie

Implicarea adolescentului în planificarea meselor săptămânale, reprezintă o altă soluție recomandată de psihologi. Aceasta permite fiecărui membru al familiei să contribuie cu idei, astfel încât fiecare să se simtă valorizat. Un meniu comun poate transforma mesele într-o activitate de familie și poate stimula interesul pentru gătit. Se poate crea un sistem de meniu săptămânal, astfel încât fiecare sugestie să fie considerată importantă.

3. Abordarea preocupărilor legate de mâncatul emoțional

Adolescenții pot folosi mâncarea ca mecanism pentru a face față stresului, plictiselii sau chiar dificultăților emoționale. Prin urmare, o altă soluție prin care tinerii pot fi convinși să renunțe la mâncarea nesănătoasă este prin încurajarea de a adopta strategii constructive de gestionarea stresului, cum ar fi jurnalul personal, hobby-urile sau practicarea mindfulness - care poate include tehnici precum meditația, respirația conștientă și exerciții de conștientizare corporală. Scopul este de a reduce stresul și anxietatea, îmbunătățind în același timp bunăstarea generală și capacitatea de concentrare. De mare ajutor este stabilirea unui spațiu în care copiii să poată vorbi deschis despre sentimentele fără teama de repercusiuni ori prejudecăți. 

4. Evitarea luptelor pentru putere

Când adolescentul respinge mâncarea gătită și cere fast food, este indicat să fie evitate confruntările, cu orice preț. În schimb, o soluție mai bună ar fi să fie întrebat ce ingrediente sunt necesare pentru ceea ce dorește să mănânce și să fie gătit împreună ceea ce preferă. Acest lucru, spun specialiștii, nu doar că îmbunătățește legătura dintre copii și adulți, dar și îi educă despre nutriție, ajută la înțelegerea preferințelor și obiceiurilor alimentare ale tinerilor.

5. Conectare prin gătit

Planificarea meselor, mersul la cumpărături și gătitul împreună reprezintă alte idei despre cum copiii pot fi determinați să renunțe la mâncarea nesănătoasă. Implicarea în aceste activități îi oferă adolescentului un sentiment de control și proprietate asupra deciziilor alimentare. Încurajat să încerce noi feluri de mâncare sănătoasă, să aleagă ingrediente sănătoase și să recunoască diferențele nutriționale dintre diverse alimente, în acest mod alimentația sănătoasă poate deveni mai puțin o povară și mai atractivă prin această metodă practică.