Mii de elevi vor învăța să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase în cadrul unui program derulat în Iași, Cluj, Mureș și București
0Peste 8000 de elevi din Iași, Cluj, Mureș și București vor învăța să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conștient și să se bucure de aceste momente, dar și să fie atenți la citirea etichetelor atunci când aleg o gustare, în ediția a treia a programului „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment“.
În cadrul programului, elevii, alături de diriginții și directorii liceelor, participă la o serie de workshop-uri pe teme de nutriție, mâncat conștient, psihologie, organizare, planificare și comunicare, susținute de o echipă de specialiști.
Startul celei de-a treia ediții a fost dat în București săptămâna trecută, când 270 elevi și 24 cadre didactice de la clasele liceelor A.D.Xenopol și Decebal au învățat despre ce înseamnă să mănânce cu intenție și atenție, savurând momentele și cum să își adapteze obiceiurile alimentare la stilul lor de viață.
Programul este derulat de Asociația Sută la Sută Românesc, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Inspectoratele Școlare Județene Iași, Cluj și Mureș, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și este susținut de compania Mondelēz International. Ediția a treia se desfășoară în perioada decembrie 2022-iunie 2023.
„Recentele întâlniri cu elevii de la cele două licee bucureștene m-au adus față în față cu un număr mare de adolescenți care mănâncă dezordonat, uită să bea apă, confundă gustările cu mesele principale. Însă majoritatea sunt preocupați de starea lor de sănătate și avizi să afle informații despre cum ar trebui să mănânce pentru a arăta și a se simți bine, pentru a face performanță sportivă și intelectuală și pentru a trăi sănătos. Au recepționat cu mare interes informațiile din domeniul nutriției și sper să le utilizeze cât mai mult de-acum încolo”, a spus Dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă Școlară, master în Nutriție și Siguranță Alimentară.
,,Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are ca obiectiv nu doar controlul și supravegherea pieței, ci și educarea și informarea consumatorilor, de orice vârstă, asupra drepturilor pe care le au conform legii, dar și asupra situațiilor concrete cu care se pot confrunta în practică. În acest context, ANPC este un susținător activ și de tradiție al demersurilor societății civile de educare și conștientizare, în mod deosebit al tinerei generații, astfel încât, în urma acestor campanii sau acțiuni, consumatorul român să devină din ce în ce mai informat, în ceea ce privește produsele sau serviciile pe care dorește să le achiziționeze. Filozofia instituției de a sprijini eforturile promovării unei alimentații sănătoase, a educării tinerilor în spiritul acestor obiceiuri benefice pentru sănătatea lor, se află în deplină concordanță cu principiile după care a fost conceput Programul „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment", a cărui organizare o salutăm’’, declară Horia Constantinescu, Președinte ANPC.
„ Este important să avem un dialog cu adolescenții despre ce înseamnă acest lucru și despre cum pot integra obiceiul de a lua gustări într-un stil de viață sănătos. Studiile noastre arată că din ce în ce mai mulți tineri înlocuiesc mesele principale cu gustări, astfel că snackurile contribuie din ce în ce mai mult la sănătatea și starea de bine a oamenilor”, a completat Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, în cadrul Mondelēz International.