De ce e mai sănătos să mănânci prima dată salata și apoi carnea

0
Publicat:

O alimentație corectă, sănătoasă și echilibrată nu ține cont numai de ceea ce mâncăm. Ordinea în care consumăm alimentele la masă este, de asemenea, importantă.

Salata ar trebui consumată înainte de friptură FOTO Arhivă

Deși, în mod tradițional, suntem obișnuiți ca la masa de prâns să servim o supă/ ciorbă, apoi felul al doilea, poate însoțit de o salată, specialiștii spun că aceasta nu este deloc modul corect de a combina alimentele.

Salata și apoi carnea

Carnea poate face parte din ciorbă ori este servită la felul principal. Adesea, salata este doar opțională, pe lângă o altă garnitură. Legumele proaspete sunt însă extrem de importante, pentru a aduce organismului vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie.

Chiar dacă nu ne lipsește de la masă, o greșeală pe care mulți oameni o fac este să o mănânce după o friptură, nu înainte. Studiile care arată că această obișnuință este una eronată, datează de aproape un secol.

O primă cercetare, pe această temă, vine din anii '30 și îi aparține doctorului Paul Kouchakoff. El a studiat efectul alimentelor asupra sângelui uman și a observat ceea ce s-a numit leucocitoză digestivă sau leucocitoză postprandială. Înseamnă o creștere a numărului de celule albe din sânge, după consumul de alimente gătite în mod uzual. În același timp, alimentele crude, neîncalzite, nu au avut același efect, notează publicația de sănătate Minunea Naturii.

Mai mult decât atât, legumele crude aduc și un aport de enzime si fibre care ajută la digestie.

Așadar, modul ideal de a servi prânzul este: salata, urmată de felul principal. Abia la final, vine supa sau ciorba, întrucât lichid cald, consumat la finalul unei mese copioase, ajută la mișcările peristaltice ale stomacului de a omogeniza mâncarea și, implicit, la digestie.

Beneficii ale consumului de salată la masă

Specialiștii recomandă ca fiecare masă să fie începută cu o salată de crudități. Beneficiile sunt următoarele:

  • alimentele se vor digera mai bine și mai usor,
  • procesele de digestie vor funcționa mai bine,
  • reducerea balonării,
  • preluarea mai multor nutrienți din aceeași mâncare ingerată,
  • eliminarea stărilor de somnolență de după masă,
  • evitarea leucocitozei digestive sau postprandiale.
Mai multe pentru tine:
Cu ce trebuie să dai pe perdele, ca să miroasă ca în camerele de lux ale hotelurilor de 7 stele. Trucul pe care nimeni nu ți-l spune
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Mărturiile voluntarilor chinezi care luptă de partea Ucrainei: Mi-am dorit o viață care să însemne ceva
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Bătălie strânsă la Capitală. Fragmentarea votului dă șanse nesperate unui outsider. Cine ar putea fi de această dată candidatul anti-sistem
Locul magic pe care puțini turiști au șansa să-l viziteze. Ce spun doi români care au ajuns aici: „De departe, locul nostru preferat”
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
„Repertoriul movilelor de pământ din județul Timiș” - o parte uitată a istoriei Banatului
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian