Ecranele viitorului îşi fac apariţia în Las Vegas. În 2013, Samsung şi LG se luptă pe piaţa televizoarelor OLED

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung va fi unul dintre producătorii principali de televizoare OLED. FOTO chipchick.com

Noua generaţie de ecrane va fi în centrul atenţiei la târgul Consumer Electronics Show din Las Vegas. Coloşii din industrie sunt aşteptaţi să-şi prezinte televizoarele şi smartphone-urile pentru 2013.

Pe 8 ianuarie, va debuta la Las Vegas târgul de tehnologie CES. Marii jucători din industria IT ca Samsung, LG sau Intel îşi vor prezenta inovaţiile în domenii ca telefonia mobilă, televiziunea sau procesoarele. Ecranele OLED sunt văzute drept vedete de către specialişti. Mai mult, display-ul de smartphone trece în era 1080p, adică rezoluţia care până de curând era cea mai populară pentru televizoare. Aceasta a fost înlocuită, în 2012, cu cea Ultra HD.

Telefoane şi televizoare de la Samsung

În videoclipul de promovare a Galaxy S IV - şi televizoare OLED. De asemenea, se aşteaptă ca Samsung să prezintă primul smartphone cu ecran flexibil. Acesta din urmă va rămâne un prototip şi în 2013, deoarece costurile de producţie sunt destul de ridicate.

Telefonul Galaxy S IV va avea un ecran de aproape 5 inci cu o rezoluţie full HD. Procesorul va rămâne tot la patru nuclee, dar camera este posibil să ajungă la 13 megapixeli. Televizoarele OLED ale sud-coreenilor vor costa câteva mii de euro şi este posibil ca producătorul să introducă în acestea şi funcţiile modelelor precedente. Urmărirea gesturilor printr-o cameră video sau dotarea cu sistem de operare sunt doar două dintre acestea.

LG, inovaţii promiţătoare

Compania a lansat deja un televizor OLED, dar la CES va veni cu alte modele noi bazate pe aceeaşi tehnologie. Totodată, sud-coreenii iau în calcul intrarea pe piaţa televizoarelor smart, capabile să navigheze pe Internet sau să ruleze aplicaţii. Smartphone-ul său vedetă de anul acesta va fi Optimus G2. Procesorul, ecranul şi camera foto vor vedea principalele îmbunătăţiri. În aceeaşi notă, există speculaţii că LG vrea să-şi dezvolte o divizie pentru producţia de procesoare în aceeaşi manieră ca Samsung sau Apple.

Huawei, jucătorul surpriză

Chinezii au avut, în 2012, momente foarte bune şi au început să se afirme pe pieţele internaţionale. Pentru CES pregătesc două smartphone-uri noi, cu două platforme diferite. Este vorba de Ascend D2 dotat cu Android, procesor quad-core şi camera de 13 megapixeli, iar ecranul este full HD de cinci inci. Ascend W1 va avea Windows Phone 8 şi dotări mai slabe, dar măreşte astfel portofoliul de terminale cu sistemul de operare Microsoft.

Foto

Asus Taichi gallery-link

Schimbarea la faţă a laptopurilor

Ecranul tactil va câştiga tot mai mult în faţa celor clasice, direcţie care este impusă de Windows 8 şi interfaţa sa bazată pe atingere. Marii producători ca Asus, Dell sau Lenovo pregătesc dispozitive care fie sunt o tabletă căreia i se poate ataşa o tastatură, fie sunt laptopuri ultra uşoare cu ecran senzitiv. Un hibrid care va câştiga tot mai multă atenţie în 2013 este Surface Pro, tabletă creată de Microsoft.

„Creier“ mai mare în dispozitive

Intel şi Qualcomm sunt cei doi mari producători de procesoare. Primul pe piaţa calculatoarelor, al doilea pentru cea a dispozitivelor mobile. La târgul din Las Vegas, Intel este aşteptat să-şi dezvăluie noua linie de procesoare pentru smartphone-uri şi tablete. Mutarea este una firească, deoarece scade cererea pentru calculatoare şi laptopuri tradiţionale, iar atenţia se mută pe dispozitivele mobile. Iar producătorul Nvidia va prezenta Tegra 4, model aşteptat să aibă o placă grafică mult îmbunătăţită.

Motorola Razr i este un smartphone cu procesor Intel

Gadgeturi populare

Imprimanta 3D pentru utilizatorii casnici este cel mai aşteptat gadget. Acest dispozitiv a devenit tot mai popular datorită capacităţilor sale de a reproduce practic orice structură generată digital. Gorilla Glass 3 vine la CES pentru a demonstra că este mai tare decât predecesorii şi este gata să ajungă pe viitoarele smartphone-uri. Accesoriile pentru jocuri video şi pentru telefoane vor fi în centrul atenţiei şi există deja un proiect de carcasă de iPhone care să imite funcţiile unui briceag elveţian.