Cafeaua dezvoltată în Franța, cultivată în Mexic și băută în România

0
Publicat:

La ibric sau espressor, fierbinte sau rece, „neagră” sau cu lapte, zahăr și arome, cafeaua este mai mult decât un produs, este un obicei, un liant social și profesional, tabiet și răsfăț, dar și multă muncă de cercetare, dezvoltare, testare, cultivare și recoltare, prelucrare și transport.

Departamentul de Științe ale Plantelor din Tours, Franța, parte a Institutului de Științe Agricole din Lausanne, Elveția, 40 de cercetători dezvoltă noi plante de cafea și cacao, precum soiurile Robusta, Roubi 1 și Roubi 2, cultivate în Mexic, și care produc cu până la 50% mai mult decât soiurile standard, reducând în același timp emisiile de carbon cu 30%. În paralel a fost dezvoltat Star 4, un soi Arabica cu randament ridicat, caracterizat prin dimensiunea mai mare a boabelor și rezistența la rugina frunzelor de cafea, care este testat în prezent în São Paulo și Minas Gerais, Brazilia.

Cei 40 de cercetători de la Tours fac parte din rețeaua globală de cercetare și dezvoltare care alimentează ecosistemul de inovare și care este cea mai avansată rețea de știință și inovare din industria alimentară, cu 4100 de angajați în total, în 22 de locații la nivel global, de la oameni de știință și ingineri la nutriționiști, specialiști în reglementări și multe ale specialități. 

Potrivit acestora, obiceiurile de consum ale cafelei s-au schimbat. Nu este vorba doar de o ceașcă de cafea neagră dimineața, ci și de cafea rece, cafea aromată, latte, pe tot parcursul zilei (la mijlocul dimineții, după-amiaza, seara). Mulți consumatori, în special generația tânără, intră în această categorie prin intermediul cafelei reci, în principal prin intermediul cafenelelor, iar acesta este genul de experiență pe care ar dori să o vadă livrată acasă.

Cei mai mulți oameni preferă cafeaua neagră

La nivel global, consumul arată astfel: 56% preferă cafeaua neagră și 44% mixuri, 87% caldă, respectiv 13% rece, 65% fără arome și 35% aromatizată. 71% din consumul de cafea este dimineața, 29% la prânz sau după-amiază. 

În rândul Generației Z, 30% dintre tineri preferă cafeaua rece, consumată în special după-amiaza. „Pentru Europa, inclusiv România, am atins deja 100% cafea provenită din surse responsabile, depășind angajamentul Grupului de a atinge acest obiectiv până în 2025. În 2024, a achiziționat 32% din cafeaua sa de la fermieri care implementează practici agricole regenerative. Această realizare depășește obiectivul de 20% pentru 2025, reflectând  tracțiunea puternică pe care agricultura regenerativă o câștigă în rândul cultivatorilor de cafea. Cafeaua solubilă băută de români a fost obținută din culturi adaptate noilor condiții climaterice și prietenoase cu mediul înconjurător”, explică Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe Nestlé.

Agricultura regenerativă are obiectivul de a îmbunătăți sănătatea, fertilitatea solului și biodiversitatea, ceea ce, în schimb, poate ajuta la atragerea și captarea carbonului din soluri și biomasa plantelor. Reducerea emisiilor de CO2 din agricultură prin practici care îmbunătățesc sănătatea și fertilitatea solului, cum ar fi utilizarea optimizată a îngrășămintelor organice și sintetice, culturile de acoperire, tăierea plantelor, agrosilvicultura. Solurile mai sănătoase sunt mai rezistente la impactul schimbărilor climatice.

Mai multe pentru tine:
Cu ce trebuie să dai pe perdele, ca să miroasă ca în camerele de lux ale hotelurilor de 7 stele. Trucul pe care nimeni nu ți-l spune
Locul magic pe care puțini turiști au șansa să-l viziteze. Ce spun doi români care au ajuns aici: „De departe, locul nostru preferat”
Ședință cu scandal la Parlament: „Cum se face că numai dumneavoastră angajați toate doamnele sexy la ANRE?”
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Protest de proporții în Educație. Profesorii ies în stradă și amenință cu greva generală. Se cere demisia ministrului
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali