Ce să pui în borcanul cu zacuscă pentru a te asigura că nu se strică. Trucul folosit de gospodine

0
Publicat:

Zacusca se numără printre preparatele-vedetă ale toamnei, perioada în care gospodinele pregătesc cămara de iarnă. Un sfat este esențial de urmat atunci când o pregătim, pentru a ne asigura că nu se strică.

Zacusca, un preparat delicios. FOTO Shutterstock

Gospodinele desăvârșite cunosc o serie de trucuri pe care le respectă cu sfințenie atunci când vine vorba de borcanele pentru cămară.

Secretul în cazul acestui preparat, când vine vorba de conservare, este uleiul. Dar nu vorbim despre acela care se pune în compoziție, ci de cel adăugat la final, înainte de a pune capacul borcanului.

Uleiul pus deasupra acționează ca o barieră și prelungește durata de păstrare a conservei.

Click! recomandă o rețetă pe care începătoarele o pot exersa pe ultima sută de metri a toamnei.

Înainte de a pune vinetele la copt, este important să le înțepi. După ce s-au copt, se lasă la răcit, se curăță de coajă apoi se pun la scurs. 

Citește în Click! detaliile modului de preparare și ambalare!

Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci sau pește

Amintim că „Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, la origine având înţelesul de „gustare” sau „aperitiv”. 

Combinațiile de legume sunt nenumărate și nu doar vinetele sunt vedetele acestui deliciu. Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci, dovlecei și chiar pește, iar cele mai folosite condimente sunt piperul şi dafinul.    

Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învață pe gospodine cum să prepare o zacuscă delicioasă. Mai întâi, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.

Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o  jumătate de oră”, explica regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Mai multe pentru tine:
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie