Partidul Noua Românie cere anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Contestația depusă la CCR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Noua Românie (PNR) a depus o contestație la Curtea Constituțională a României, solicitând anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025, pe motiv că dreptul său de a participa la scrutin a fost încălcat.

Partidul Noua Românie (PNR) a depus o contestație la Curtea Constituțională a României FOTO: Arhivă
Partidul Noua Românie (PNR) a depus o contestație la Curtea Constituțională a României FOTO: Arhivă

Partidul Noua Românie a depus oficial, în data de 6 mai 2025, o contestație la Curtea Constituțională a României (CCR), solicitând anularea rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit documentului semnat de președintele formațiunii, Sebastian Popescu, partidul solicită anularea alegerilor prezidențiale din 2025, invocând „fraude grave” și „vicii de procedură care au afectat fundamental legitimitatea procesului electoral”.

În documentul semnat de președintele PNR, sunt enumerate 11 motive ce ar justifica decizia CCR de a invalida scrutinul prezidențial. Printre cele mai grave acuzații se numără „încălcarea principiului statului de drept”, „comportamentul neconstituțional al Biroului Electoral Central” și „cenzurarea candidaților incomozi prin intermediul platformei YouTube și a altor instituții media”.

„Procesul electoral din anul 2025, privind alegerea Președintelui României, a fost viciat  sistemic pe toată durata desfășurării sale, prin acțiuni și inacțiuni care au: subminat caracterul liber, universal și corect al votului (Art. 62 din Constituție); încălcat principiul egalității de șanse (Art. 16 din Constituție și Art. 36 din Legea 334/2006); denaturat transparența procesului electoral (Art. 1 alin. (3) din Constituție)”, se arată în textul contestației.

Acuzații grave la adresa BEC

Partidul mai susține că alegerile s-au desfășurat „într-un climat profund nedemocratic”, cu candidați susținuți de sistem și cu eliminarea celor indezirabili. PNR reclamă că Biroul Electoral Central „a fost înființat și funcționează ilegal”, fiind compus din „membri care nu îndeplinesc criteriile constituționale”, ceea ce ar face ca toate deciziile sale să fie „lovite de nulitate absolută”.

În plus, afirmă că a depus în termen dosarul de candidatură pentru președinție și că, în mod nejustificat, Biroul Electoral Central (BEC) nu a luat în considerare această candidatură. În consecință, partidul consideră că a fost în mod abuziv împiedicat să participe la procesul electoral.

Manipulare mediatică și descurajarea alegătorilor

Sebastian Popescu afirmă că „prin mesaje repetitive de tipul: „Nu votați pe X, nu are șanse”, „Aplicați votul util”, s-a indus o percepție falsă asupra alegătorilor, determinându-i să renunțe la opțiunile lor reale, încălcându-se astfel Art. 62 din Constituție”.

Potrivit comunicatului, excluderea candidaturii PNR nu doar că a afectat direct partidul și electoratul său, dar ar fi viciat întreaga desfășurare a scrutinului. Reprezentanții partidului spun că, dacă Curtea Constituțională nu intervine, se deschide un precedent periculos în care autoritățile pot împiedica participarea unor candidați incomozi.

Critici la adresa instituțiilor europene

Un alt argument invocat în contestație este presupusa „complicitate a instituțiilor europene”, prin faptul că alegerile au fost „girate” de observatori internaționali, fără a se lua în considerare sesizările și neregulile semnalate de partide mai mici.

PNR concluzionează că „nu există în prezent niciun indiciu că alegerile prezidențiale din România anului 2025 au fost corecte, libere și democratice”, cerând Curții să nu valideze rezultatul și să dispună organizarea unui nou scrutin „în condiții de legalitate și constituționalitate”.

Consider că încălcările de mai sus subminează principiile democratice și corectitudinea procesului electoral, afectând încrederea publică în instituțiile statului și rezultatul alegerilor. Solicit adoptarea măsurilor necesare pentru a proteja integritatea procesului democratic și pentru a restabili legalitatea alegerilor” a concluzionat Sebastian Popescu.

Contestația urmează să fie analizată de Curtea Constituțională în perioada următoare.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite