Nicușor Dan, felicitat pentru victoria în alegeri de facultatea de elită din Paris pe care a absolvit-o
0În urma alegerii lui Nicușor Dan ca președinte al României, Asociația A-Ulm, care reunește foști și actuali elevi ai École normale supérieure din Paris, a transmis un mesaj de felicitare, evidențiind parcursul său academic și legătura durabilă dintre ENS și România.

"Duminică, 18 mai 2025, Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România cu 53,6% din voturi. A fost admis în „al treilea concurs” al École normale supérieure (ENS) la categoria străini în anul 1992. Étienne Guyon, pe atunci directorul Școlii Normale Superioare, pusese în aplicare o nouă formulă pentru acest concurs, care permitea studenților universitari francezi și străini să participe fără a li se impune un program specific", a scris asociația pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, coordonarea a fost încredințată lui Martin Andler, pe atunci cercetător CNRS în matematică la ENS.
Acesta a transmis: "Colegul meu de la Orsay, Christian DUHAMEL, care se ocupa de un program de cooperare cu România, m-a contactat și mi-a spus că doi studenți români, ambii medaliați cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, doreau să-și continue studiile în Franța."
"I-am spus că tocmai aveam un instrument potrivit pentru asta, cu acest al treilea concurs. Nicușor Dan și Andrei Moroianu au fost candidați și, câteva luni mai târziu, au fost admiși. Împreună cu ei a fost admis și un student vietnamez, Ngô Bảo Châu, medaliat Fields, acum profesor la Universitatea din Chicago", se mai arată în mesaj.
În timp ce Nicușor Dan a decis, după finalizarea tezei sale de doctorat, să se întoarcă în România pentru a lucra acolo ca cercetător în matematică, Andrei Moroianu a rămas în Franța, unde este în prezent director de cercetare în matematică la CNRS, a mai transmis asociația.
"În urma acestui prim succes al cooperării cu România, noi, împreună cu Étienne Guyon și Christian Duhamel (care a devenit atașat de cooperare la Ambasada Franței din București), am pus bazele unui program de burse care, în anii următori, a permis ca peste o sută de studenți români din științele exacte, umaniste și științe sociale să vină să studieze la una dintre școlile normale superioare", se mai arată în mesaj.