Kyiv Post: Cum influențează canalele rusești de Telegram alegerile din România

0
Publicat:

Kyiv Post a scris că unu din patru canale românești de Telegram servește direct pentru a răspândi propaganda rusă, ceea ce afectează într-o măsură și alegerile de duminică, 4 mai.

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Publicația ucraineană scrie în introducerea articolului despre Călin Georgescu, descriindu-l drept „Mesia de pe TikTok”, dar și despre succesul său de la primul tur al alegerilor din noiembrie 2024, care a provocat un șoc chiar și la nivel internațional.

De asemenea, publicația amintește și despre hotărârea Curții Constituționale (CCR) luată la 6 decembrie, de a anula alegerile prezidențiale, în urma publicării documentelor CSAT.

Acum, Kyiv Post scrie că liderul AUR, George Simion, joacă rolul de urmaș al lui Georgescu. Site-ul amintește de faptul că acesta are interdicție în Republica Moldova și Ucraina, și spune despre o posibilă victorie a sa la alegeri că va fi o victorie și pentru Kremlin.

De asemenea, Simion își descrie partidul drept „aliat natural al Partidului Republican” și „perfect aliniat ideologic cu mișcarea MAGA”. În cele din urmă, sondajele recente prevăd un succes răsunător pentru el, cu aproximativ 30% din voturi. ‍  

200 de canale de Telegram identificate

Kyiv Post precizează că au identificat 202 de canale românești de Telegram, pe care le-a împărțit în mai multe categorii.

Cel mai mare grup, care ocupă un sfert din rețea, este format din canale de dreapta și anti-UE (50 de canale). Cea mai mare parte a conținutului lor, 42%, este dedicată Ucrainei, iar 30% se referă la știrile din România.

Al doilea grup este format din canale conspiraționiste (39), care dedică o treime din conținutul lor teoriilor conspiraționiste și altor informații alternative neverificabile pe diverse teme, cum ar fi sănătatea, politica sau religia. ‍

Al treilea grup este format din actori locali pro-Kremlin (39) - canale care sunt oarecum similare cu extrema dreaptă în ceea ce privește politica internă, dar care dedică mai mult conținut perspectivei pro-Kremlin nu numai asupra Ucrainei (43%), ci și asupra politicii internaționale (18%). De asemenea, acest grup include trei canale rusești care se adresează românilor: versiunile moldovenească și română ale Sputnik, și ambasada Rusiei în România. ‍

Cel de-al patrulea cluster este format din media relativ neutră și agregatoare de știri (30), cu mai mult de 80% din conținut împărțit între știri românești, ucrainene și internaționale.‍

Cel de-al cincilea este una dintre caracteristicile distincte ale rețelei românești - canalele religioase (15). Deși majoritatea conținutului lor este în mare parte apolitic, acestea ar putea oferi totuși puncte de vedere politice conservatoare asupra politicii românești.

Grupul pro-Kremlin, împreună cu extrema dreaptă, este principalul diseminator al narațiunii despre transformarea României într-o „dictatură”, scrie Kyiv Post.

În perioada care a urmat anulării alegerilor, Kyiv post a detectat peste 1.500 de mențiuni referitoare la transformarea României într-o „dictatură controlată de mafia globalistă”, cu o medie de aproape 13 mențiuni pe zi în diverse grupuri antiguvernamentale. Creșterea este evidentă - o săptămână de vârf a înregistrat cu 38% mai multe mențiuni decât întreaga lună anterioară. 63% din conținut a fost postat de canalele pro-Kremlin. ‍

Zeci de conducte ale propagandei pro-Kremlin‍

Publicația declară că a mai identificat și 48 de conducte de propagandă rusă, constituind 24% din rețea. Canalele au repostat în mod constant propaganda rusă de la începutul anului 2022. Sursele au inclus versiuni în limba engleză sau română ale mass-media sponsorizate de stat, cum ar fi RT și Sputnik, un canal al ambasadei ruse în România, și alte canale pro-Kremlin, cum ar fi bloggerii de război și agregatoarele de știri. ‍

De exemplu, multe transmit declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, altele includ știri legate de Ucraina cu o tentă pro-Kremlin, cum ar fi blamarea Ucrainei pentru oprirea tranzitului de gaze rusești.‍

De asemenea, aceste canale susțin în principal candidații „anti-sistem”.

Criticile îl vizează în primul rând pe fostul președinte Klaus Iohannis și pe prim-ministrul Marcel Ciolacu. Iohannis este acuzat că nu a reușit să abordeze problema corupției. Ciolacu și partidul său sunt acuzați că fac jocul candidaților de dreapta și nu prezintă o alternativă unitară pentru a contracara mișcările populiste.‍

Majoritatea grupărilor mențin o poziție relativ neutră față de un candidat-cheie, George Simion. Chiar și actorii de dreapta îl critică ocazional, prezentându-l ca făcând parte din „sistem” pentru participarea la ceea ce ei consideră a fi alegeri nelegitime. 

Rusia a fost activă în sprijinirea campaniei lui Georgescu și în criticarea guvernului pentru anularea alegerilor din 2024, canalele locale pro-Kremlin și de extremă-dreapta preluând unele dintre aceste narațiuni.

Cum au fost identificate canalele

Kyiv Post declară că cercetarea a cuprins colectarea a 4.717.615 mesaje de pe 252 de canale Telegram de limbă română, rusă și engleză care acoperă România și Moldova și care au fost repostate de canale de limbă română, în perioada 1 ianuarie 2022 - 4 aprilie 2025. Aceștia au filtrat apoi conținutul în limba română și s-au concentrat pe 3.116.747 de mesaje de pe 202 canale.

‍Selecția canalelor Telegram a fost formată folosind strategii multiple: pe baza statisticilor Telemetrio și a datelor privind reposturile între canale. Această abordare a asigurat o acoperire largă a diferitelor surse de informații. 

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite