Analiză Cine sunt cei care pot influența alegerile: „E clar că nu prea vor să vadă politicieni”
0Cursa finală prezidențială a împărțit clasa politică nu numai între cei doi candidați - Nicușor Dan si George Simion - ci și între hotărâți și nehotărâți. Unii politicieni au evitat o poziționare clară, în timp ce alții și-au declarat din prima zi susținerea pentru un candidat. Analiștii explică însă faptul că cei care pot influența cursa prezidențială acum nu mai sunt politicienii.

Cel mai concret exemplu al polarizării clasei politice este în cazul PSD. Spre deosebire de PNL și UDMR, care și-au asumat explicit susținerea unuia dintre candidați, PSD s-a abținut să aibă o poziție oficială. Cu toate astea, mai mulți membri, între care primari, foști miniștri, parlamentari și europarlamentari, și-au exprimat preferințele.
Publicul țintă în turul II al prezidențialelor
Analiștii punctează că alegătorii nehotărâți până acum, cei nemișcați de clasa politică, pot înclina balanța. În timp ce George Simion s-a clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale, cu 20% peste scorul lui Nicușor Dan, candidatul independent că ar putea câștigă dacă la vot ar ieși peste 11 milioane de alegători.
„Nicușor Dan are nevoie de o susținere mult mai amplă. S-ar putea să conteze mai mult faptul că se poziționează persoane din viața socială, din viața culturală, din sport. Pentru că aceasta trebuie să fie niște purtători de mesaj cu mai multă notorietate, în primul rând, dar și cu mai multă, poate chiar încredere, mai multă simpatie, cel puțin, la un public de care Nicușor Dan are nevoie să iasă la vot să-l voteze”, a explicat pentru „Adevărul” politologul George Jiglău.
„Tabăra cealaltă (n. r. – care îl susține pe George Simion) a prosperat enorm de mult, tocmai folosindu-se de voci de genul ăsta, influenceri de toate felurile care erau activi pe TikTok, social media, în general, și de acolo au venit acele mesaje despre ei, ca politicieni și despre politică și despre alegeri, care au generat o mișcare atât de consistentă. Deci se vede câtă importantă poate să aibă genul ăsta de susținere care vine din afara clasei politice, în condițiile în care, inclusiv cei care ar vota cu Nicușor Dan, e clar că nu prea vor să vadă politicieni, deci acolo e un vot de protest”, a mai punctat George Jiglău.
Redactorul-șef Historia Ion M. Ioniță a explicat că poziționările din formațiunile politice nu vor conta prea mult pentru simpatizanți, ci „chiar pentru membrii de partid, pentru cei care sunt erolați în partide. Pentru ei este important să primească un mesaj, să știe cam ce dorește partidul de la ei”.