Analiză Analiză ISW: O victorie a „extremei drepte” în România ar putea face să avanseze obiectivele Kremlinului
0Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), think-tank cu sediul la Washington, a făcut o analiză a situației din România și a ajuns la concluzia că o victorie a lui George Simion în alegerile prezidențiale ar avantaja Rusia.

Un candidat de extremă dreapta, George Simion, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai din România. Victoria lui Simion din primul tur vine după ce un alt candidat de extremă dreapta, Călin Georgescu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, pe care autorităţile române le-au anulat ulterior, din cauza unei posibile interferenţe ruseşti, arată analiza Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Sursa citata mai arată că George Simion a cerut încetarea ajutorului românesc pentru Ucraina şi extinderea teritorială a României, politici care ar sprijini obiectivele Kremlinului în Ucraina şi naraţiunile Kremlinului despre Ucraina şi Moldova.
Alegerea lui Simion ar putea promova obiectivul Kremlinului
Analizat ISW susține că alegerea lui Simion în funcţia de preşedinte ar putea promova obiectivul Kremlinului de a reduce ajutorul occidental acordat Ucrainei în timp ce Ucraina continuă să se apere împotriva invaziei la scară largă a Rusiei sau în viitor, în urma unui acord de pace.
Simion a declarat în martie 2025 că nu va trimite ajutor militar sau financiar Ucrainei dacă va fi ales.
Kremlinul a cerut ca statele occidentale să înceteze să mai trimită ajutor militar Ucrainei în timpul oricărei viitoare încetări a focului pe termen lung - posibil pentru a stabili condiţiile în care să se ceară suprimarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina, ca o condiţie pentru acceptarea de către Rusia a unei încetări permanente a focului.
Potenţiala încetare a ajutorului românesc acordat Ucrainei sub conducerea lui Simion ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruseşti acum şi în viitor.
De asemenea, George Simion a exprimat anterior opinii cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei şi a Republicii Moldova care sunt similare cu naraţiunile Kremlinului.
Partidul AUR al lui Simion a cerut restaurarea României „în interiorul graniţelor sale naturale”, inclusiv prin revendicarea unor zone din vestul Ucrainei.
Mai mult, Simion a ameninţat într-un interviu acordat ziarului Telegraph în martie 2025 că va rupe tratatul de cooperare în domeniul apărării dintre România şi Marea Britanie, în baza căruia armata română antrenează forţele ucrainene în Marea Britanie şi care include un comitet mixt pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina, dacă Ucraina „nu învaţă cum să se comporte şi să respecte drepturile vorbitorilor de limbă română din Ucraina”.
Declaraţiile anterioare ale lui Simion despre Ucraina reflectă încercarea Kremlinului de a justifica invaziile sale din Ucraina, Rusia susţinând că a trebuit să protejeze minorităţile vorbitoare de limbă rusă care trăiesc în Ucraina de presupusele practici discriminatorii ale guvernului ucrainean.
Declaraţiile lui Simion cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei şi a Moldovei reflectă afirmaţiile Kremlinului potrivit cărora părţi din Ucraina aparţin altor state vecine şi că fostele teritorii ale Imperiului Rus şi ale Uniunii Sovietice fac parte de drept din Rusia de astăzi, arată ISW
Financial Times a relatat în martie 2025 că Simion a declarat că „nu vorbeşte despre anexarea de teritorii”, deoarece aceasta nu este „ideologia” sa - o încercare de a se distanţa de declaraţiile sale anterioare cu privire la revendicarea de teritorii din alte state.
Simion, acuzat de legături cu serviciile secrete ruse
Oficialii moldoveni şi români l-au acuzat pe Simion că are legături cu serviciile secrete ruse, dar nu au făcut publice dovezi ale acestor acuzaţii.
Fostul ministru moldovean al apărării, Anatol Şalaru, a afirmat în 2023 că Simion ar fi avut legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Simion a negat aceste afirmaţii, iar ISW precizează că nu a observat ca autorităţile române sau moldovene să furnizeze public dovezi ale acestor afirmaţii.
Potrivit publicației citate, Simion pare să sprijine participarea continuă a României la NATO, în special împotriva ameninţărilor viitoare din partea Rusiei. NATO construieşte ceea ce va fi cea mai mare bază a sa în România, în apropierea Mării Negre, iar Simion a vorbit în sprijinul rămânerii trupelor americane în România, declarând că o retragere a SUA din ţară ar fi „periculoasă”.