Exclusiv Alegerile din România, subiect de studiu pentru Universitatea Princeton. Defecțiunea suveranistă remarcată de un renumit profesor din SUA
0Grigore Pop Elecheș, profesor de științe politice la titrata Princeton University, a făcut un studiu referitor la alegerile prezidențiale din România. El a împărtășit concluziile trase într-o analiză pentru „Adevărul”, iar una dintre concluziile de bază a fost că partidele suveraniste nu au fost atât de unite pe cât se anticipa.

Profesorul român s-a bazat în studiile sale pe un sondaj pe care l-a făcut în colaborare cu compania multinațională Pollfish. De la acest sondaj, la care a lucrat personal, a aflat cum și de ce au votat românii într-un anumit mod în turul 2 al alegerilor prezidențiale comparativ cu alegerile parlamentare din 2024. Și tot prin acest studiu a încercat să lămurească o serie de obiceiuri și idei ale românilor.
Fanii Elenei Lasconi nu l-au iertat pe Nicușor Dan
„Câteva chestii interesante au ieșit în evidență, după părerea mea. Un prim aspect, așa cum se vede și în primul rând, în primul grafic, este cum s-a votat în turul 1 față de turul 2. Și bineînțeles că cei care l-au votat pe George Simion în primul tur au făcut-o și în al doilea, însă vreo 10% nu au făcut-o. Se vede clar, iar aici ce e interesant este că un procent mai mare din oamenii care l-au votat pe Crin Antonescu au trecut în turul 2 de partea lui Nicușor Dan, comparativ cu cei care au votat-o pe Elena Lasconi în primul tur. Asta e interesant, totuși există acolo un nucleu din oamenii Elenei Lasconi care practic nu l-au iertat pe Nicușor Dan”, spune Elecheș.

La fel de interesant este faptul că deși în general Victor Ponta a avut un electoral conservator, cea mai mare parte a votanților săi au trecut de partea lui Nicușor Dan, în turul 2.
Votanții lui Ponta i-au pus piedică lui George Simion
„Un alt aspect interesant este că dintre votanții lui Ponta nici măcar o treime nu au trecut de partea lui George Simion. E adevărat, și mai puțini au ales să voteze în turul 2 cu Nicușor Dan, dar peste o jumătate nu l-au votat pe Simion. Ceea ce este interesant, dar mai ales ne arată că votanții conservatorilor, ai suveraniștilor, nu sunt deloc compacți, sunt oarecum divizați”, mai spune profesorul român.

Un al doilea aspect al studiului său pune față în față rezultatele unui sondaj în care compară rezultatele din alegerile parlamentare care au avut loc în 2024 cu cele din turul 2 al prezidențialelor. Iar ideea conform căreia electoratul suveranist este divizat este susținută și de această a doua parte a analizei.
Defecțiunea majoră din tabăra suveranistă
„Pe undeva, de fapt, mi se pare și mai interesant acest aspect decât primul. În sensul că, sigur că votanții partidelor suveraniste au mers spre George Simion, dar totuși există o diferență destul de clară între ei. Cei care au votat în 2024 cu AUR l-au votat acum pe George Simion. Dar, și aici vine partea interesantă, votanții SOS și POT au mers să-l voteze pe Simion doar undeva în procent de 60%. Deci aproape jumătate dintre ei, 40%, au refuzat să pună ștampila pe numele lui George Simion, nu s-au simțit reprezentați de el”, susține Grigore Pop Elecheș.
Există și câteva explicații, iar una dintre ele este legată de relația foarte proastă dintre Diana Șoșoacă, șefa SOS, și George Simion și AUR.

„Simpatizanții Dianei Șoșoacă au fost mulți dintre ei supărați pe George Simion. Mulți trăiesc încă cu sentimentul că Diana Șoșoacă a fost dată la o parte și nu a fost lăsată să candideze pentru a-i face loc lui George Simion”, mai spune profesorul român.
Și asta nu este tot. El a remarcat și faptul că aproape 20% dintre votanții Dianei Șoșoacă au trecut de partea lui Nicușor Dan. Nici votanții POT nu au mers 100% pe mâna lui Simion.
„Aproape 20% dintre oamenii lui Șoșoacă l-au preferat pe Nicușor Dan lui George Simion, iar 16% nu erau hotărâți să-l susțină pe liderul AUR sau au evitat să spună ce au hotărât. În sfârșit, 6% nici nu s-au mai dus la vot, deci și acești oameni l-au respins pe Simion”, mai explică Elecheș.
Autoritatea lui Călin Georgescu, sub semnul întrebării
Nici suveraniștii de la POT, partid creat ca să-l susțină pe George Simion, nu au mers în totalitate pe mâna șefului AUR. Cu toate că însuși Călin Georgescu le-a cerut fanilor săi să-l voteze pe George Simion, doar ceva mai mult de jumătate dintre ei (57%) l-au și ascultat.
„E interesant și că cei de la POT nu s-au mobilizat foarte tare, deși însuși Georgescu le ceruse să facă asta. Iar o parte chiar l-au votat pe Nicușor Dan, adică au făcut exact pe dos față de ce le ceruse Călin Georgescu. Iar aproape o treime din ei fie nu s-au prezentat în turul 2 la vot, fie nu au vrut să spună ce au făcut”, mai remarcă Grigore Pop Elecheș.
Cu totul altfel au stat lucrurile în ceea ce îi privește pe cei care au votat la parlamentare USR, UDMR, PNL și PSD.
„Aproape 90% din useriști au mers acum cu Nicușor Dan, iar aproape la fel de mulți dintre cei care au votat cu UDMR au fost de partea lui Dan. Și peste 75% din liberali au făcut la fel. Chiar și pesediștii, deși mulți spuneau că vor vota cu George Simion, de fapt au votat cu Nicușor Dan. Deci partidele pro-europene au ținut aproape de Nicușor Dan, în timp ce suveraniștii au arătat cumva dezbinați. Probabil că și aici s-a făcut o diferență”, consideră Elecheș.
Concluzia este clară, explicațiile sunt multiple. În primul rând, neînțelegerile dintre Diana Șoșoacă și George Simion, dar și unele din sânul AUR.
„Spuneam de Diana Șoșoacă și de relațiile ei proaste cu George Simion, dar mai este și schisma din inima AUR, adică plecarea neaștepată a lui Claudiu Târziu. Uitându-ne și la POT, nu este exclus ca Anamaria Gavrilă să aibă și ea propriile amibiții și să refuze să se subordoneze în totalitate lui George Simion, în pofida ordinelor primite de la Călin Georgescu. Sigur că mulți ar spune că Gavrilă e tânără și nu are o mare experiență în politică, dar asta nu o face mai puțin ambițioasă. Cert este că acest bloc suveranist nu-i chiar așa de omogen pe cât se vorbea”, este ideea de bază a profesorului Grigore Pop Elecheș.
El a mers mai departe și a vrut să afle în ce măsură votanții lui George Simion simpatizează cu anumite personaje istorice considerate negative. Este vorba despre dictatorul Nicolae Ceaușescu, respectiv Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul și liderul organizației de extremă-dreaptă Mișcarea Legionară din perioada inteberlică.

„Primul ilustrează probabilitatea de vot pentru Simion în turul 2 pentru cei cărora le place foarte mult de Ceaușescu (17% din eșantion) și pentru cei cărora nu le place deloc (36%). Diferența este foarte mare și sugerează că nostalgia ceaușistă l-a ajutat pe Simion. Dar pe de altă parte, faptul că până la urmă sunt totuși mai mult decât dublu cei care îl urăsc pe Ceaușescu, poate explica parțial de ce s-a plafonat până la urmă Simion”, mai spune profesorul.

„Al doilea grafic arată aceeași idee vis-à-vis de părerile despre Corneliu Zelea Codreanu. Din nou vedem diferențe clare – cei cu simpatii legionare îl preferă pe Simion, dar aceștia sunt totuși foarte puțini (2%) în comparație cu cei cărora nu le place deloc de Codreanu”, încheie Grigore Pop Elecheș.