De la dosarul cu șină la digitalizarea aparatului de stat. Bogdan Putinică: „Suntem ultimii în Europa“

0
Publicat:

General managerul Microsoft România a vorbit la Adevărul Live despre digitalizarea aparatului de stat, cultura de corporație și criminalitatea cibernetică.

Dosarul cu șină este istorie, dar când vom avea cu-adevărat un aparat de stat digitalizat? Care este echilibrul între muncă și viață personală într-o corporație? Câte companii se pun la adăpost de atacurile cibernetice și cât de eficiente mai sunt parolele? Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România, a detaliat toate aceste subiecte și multe altele la Adevărul Live.

Bogdan Putinică (1) png

Digitalizare

  • Suntem ultimii din Europa, există suficiente date statistice, nu ducem lipsă de asta. Noi cităm un studiu DESI (The Digital Economy and Society Index – n.r.), care arată cu multă claritate poziția noastră codașă. Putem însă să ne uităm la acest lucru și ca la un potențial pe care noi nu le-am valorificat, ca țară. Să fim ultimii nu-i un titlu de glorie, să înveți de la cei din fața ta, însă, e un deziderat aproape obligatoriu în clipa în care vorbim de impactul pe care tehnologia poate să-l aibă în viața noastră.
  • Când vorbim despre digitalizarea unei țări, nu vorbim despre ceva ce doar o singură companie poate să facă. Vorbim de o piață întreagă, inclusiv de competiție. Asta e doar jumătate a unei ecuații la care partenerul public, statul român, trebuie să participe cu curaj. Curajul de a genera schimbare, de a-ți asuma efectele schimbării, transparența pe care tehnologia ți-o dăm vine din zona politicului, care, în ultimii ani, s-a mișcat încet din acest punct de vedere, dar care a accelerat foarte tare în ultimul an. România a primit un cadru legal, a primit mai multe legi necesare pentru transformarea digitală. Iată, a fost nevoie de o lege împotriva dosarului cu șină.

Criminalitate cibernetică

  • La capitolul prevenție, ca țară, stăm fabulos. E o zonă puțin vizibilă și cred că e foarte bine așa să rămână, puțin vizibilă, e un grup de profesioniști care au grijă de noi. Sunt multe lucruri de care suntem apărați fără să știm. Dar există niște statistici și analize îngrijorătoare care ne arată că, în următorii câțiva ani, valoarea totală a impactului economic al infracționalității digitale ar putea duce la pierderi de 5-6 trilioane (mii de miliarde) de dolari.
Una din opt afaceri europene e afectată de atacuri cibernetice și 2 din 5 utilizatori de internet au fost afectați de probleme de securitate cibernetică în 2020.
  • Nu mai e un doar un flagel exotic, securitatea cibernetică și criminalitatea cibernetică sunt subiecte care intră în viața noastră de zi cu zi. Fiecare dintre noi are exemple pe care le-a auzit sau le-a trăit, de companii care au fost puse realmente pe butuci. Acest lucru se întâmplă și din cauza lipsei de pregătire, deoarece criminalitatea cibernetică, dincolo de atacurile foarte sofisticate pe care actori statali le fac în ultima perioadă destul de mult, pleacă de la niște erori de bază pe care le facem noi, ca utilizatori de tehnologie. 
  • Cea mai populară parolă din lume este password, a doua cea mai populară parolă este unul 12345678. Nu îți trebuie foarte mult ca să poți să faci rău, îți trebuie foarte puțin ca să te pregătești, să nu pățești nimic rău și asta este mesajul pe care noi îl dăm tuturor, inclusiv în România.
Adevărul Live



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite