Codirlașu, CFA România: Nu există riscul ca băncile românești să fie afectate de problemele Credit Suisse și Deutsche Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o primă vedere, problemele cu care se confruntă cel puțin trei grupuri bancare puternice din SUA și UE ne-ar putea aminti de criza din 2008-2010. Situația, însă, este diferită acum. Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, a discutat la Adevărul Live despre particularitățile situației de acum față de precedenta criză financiară globală, din 2008-2012. 

Credit Suisse, Deutsche Bank și Sillicon Valley Bank se confruntă cu o serie de probleme serioase, primele de acest fel întâmpinate în ultimul deceniu de sistemul bancar internațional. Însă situația nu aduce riscul unei prăbușiri a întregului sector, cum s-a întâmplat în 2008 cu criza ipotecilor subprime în Statele Unite ale Americii sau, doi ani mai târziu, în timpul crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeană. 

Băncile sunt cei mai mari creditori ai guvernelor

Adrian Codirlașu, vicepreședintele asociației Chartered Financial Analist (CFA) România a explicat marți (28 martie), la Adevărul Live, care sunt riscurile de contagiune a problemelor în sistemul bancar românesc. 

„În continuare, băncile sunt cei mai mari creditori ai statelor și asta nu doar în Uniunea Europeană, ci și în Statele Unite ale Americii. Dacă ne uităm la Sillicon Valley Bank, ea avea un portofoliul foarte mare de o titluri de stat americane, era creditor al statului american. Și probabil se va menține această situație, în care sistemul bancar este principalul creditor al statelor. Nu doar sistemul bancar, dar dacă ne uităm la noi, în România, al doilea cel mai mare finanțator al Guvernului este sistemul de pensii private. Peste 60% din portofoliile acestora sunt investite în titluri de stat”, a declarat Adrian Codirlalșu. 

Adevărul Live



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite