Șeful Băncii Angliei nu crede că lumea se confruntă cu o criză similară cu 2007-2008. Dar viteza cu care se transmit știrile e o „problemă”

0
Publicat:

În același timp, Andrew Bailey a spus că trebuie să fim foarte vigilenți.

Banca Angliei. Foto: Arhiva Adevărul
Banca Angliei. Foto: Arhiva Adevărul

Șeful Băncii Angliei, Andrew Bailey, nu crede că evoluțiile recente de pe piețele bancare din Statele Unite și Elveția pot duce la o criză financiară similară cu cea pe care a trăit-o lumea în urmă cu 16 ani. El și-a exprimat această opinie, vorbind marți în Comitetul de Trezorerie al Camerei Comunelor a Parlamentului Britanic.

"Nu cred că ne aflăm acum în situația în care am fost în 2007-2008, acum suntem într-o situație complet diferită. Dar trebuie să fim foarte vigilenți", a spus șeful Băncii Angliei. "Suntem într-o situație de tensiune crescută și vom continua să fim vigilenți”. El a mai dat asigurări că sectorul bancar din Marea Britanie rămâne „foarte puternic”.

Declarațiile lui Bailey au venit ca răspuns la întrebările legate de falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) și fuziunea celor mai mari două instituții de credit din Elveția, UBS și Credit Suisse, realizată de autoritățile din acea țară. Bailey a numit ceea ce s-a întâmplat cu aceste bănci „cea mai rapidă tranziție de la sănătos, la moarte clinică”, de la prăbușirea uneia dintre cele mai vechi bănci din lume, British Barings, în 1995.

La rândul său, șeful adjunct al autorității de reglementare, Sam Woods, a atras atenția asupra modului în care plățile electronice și rețelele sociale au contribuit la dezvoltarea rapidă a evenimentelor. "Lucrul izbitor la SVB și, într-o măsură mai mică,în cazul incidentului Credit Suisse, a fost viteza cu care s-a întâmplat. Știm cu toții că este nevoie de atât de puțin timp pentru a transfera bani dintr-un cont în altul pe cât mi-a luat mie să răspund la această întrebare. . . și aceasta este o caracteristică relativ nouă a pieței”, a spus Woods. O altă caracteristică pe care a numit-o factorul rețelelor sociale și anume „viteza cu care se pot transmite știrile”.

Pe 10 martie, Departamentul de Protecție Financiară din statul american California a anunțat falimentul Silicon Valley Bank. Unul dintre principalii creditori ai firmelor de tehnologie din Silicon Valley a intrat în faliment în mai puțin de două zile după ce firma de contabilitate KPMG a auditat raportul anual al băncii. După cum a menționat CNN , acesta a fost cel mai mare faliment bancar din Statele Unite de la criza financiară din 2008. SVB a fost plasată sub administrarea Comisiei Federale de Asigurare a Depozitelor. Câteva zile mai târziu, Signature Bank din New York a dat, la rândul său faliment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite