19.000 de conturi de Facebook au fost "cercetate" cu atenţie de NSA. Reţeaua este prima care publică cifre exacte după scandalul PRISM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două săptămâni în care a fost printre companiile arătate cu degetul pentru că ar fi colaborat cu autorităţile americane pentru supravegherea conversaţiilor populaţiei, Facebook a ieşit la rampă, oferind numărul exact de cereri pe care le-a primit în ultimul an pentru a oferi informaţii despre un utilizator, pe baza unui mandat legal.

Ted Ullyot de la Facebook a anunţat pe pagina oficială de presă a Facebook această mişcare. "Cererile din partea organelor de ordine, care investighează cazuri de securitate naţională sunt prin natura lor clasificate şi sensibile, iar legea nu ne-a permis de obicei să confirmăm sau să acceptăm că primim astfel de cereri", a scris Ullyot.

El menţionează că Facebook protejează datele utilizatorilor în momentul când se confruntă cu asemenea cereri. "De multe ori respingem astfel de cereri sau cerem guvernului să aibă mai puţine pretenţii. Sau, pur şi simplu oferim mai puţine date decât au cerut. Şi răspundem doar aşa cum cere legea", scrie reprezentantul Facebook.

Câte cereri a primit Facebook din SUA?

Facebook a primit acordul autorităţilor americane de a oferi publicului un raport de transparenţă privind aceste cereri, destul de sensibile. De acum încolo, reţeaua va oferi cifre exacte. "E un progres, dar vrem şi mai multă transparenţă, pentru ca utilizatorii noştri din toată lumea să înţeleagă cât de frecvent suntem în faţa situaţiei de a oferi datele unui utilizator pe motive legate de siguranţa naţională", a spus Ellyiot.

Până pe 31 decembrie 2012, timp de şase luni, Facebook a primit între 9.000 şi 10.000 de cereri din partea autorităţilor americane. Numărul real de conturi afectat de acest lucru a fost cuprins între 18.000 şi 19.000.

"Cu peste 1,1 miliarde de utilizatori activi lunar, aceste cifre sunt doar cazuri izolate", a mai spus reprezentantul Facebook.
 

Citeşte mai mult despre scandalul declanşat de Edward Snowden şi NSA

FBI îl „vâna“  pe Snowden înainte să apară informaţiile despre programul secret al NSA

Conform agenţiei de presă Reuters, autorităţile guvernamentale din SUA începuseră să îl caute pe Edward Snowden cu câteva zile înainte ca primele rapoarte despre programul secret de spionaj al NSA să apară în mass media.

Edward Snowden, americanul aflat la originea scurgerii de informaţii ale NSA: „Nu fug de justiţie“

Edward Snowden, fostul angajat al NSA care şi-a asumat scurgerea de informaţii despre programele Statelor Unite de monitorizare a comunicaţiilor, a declarat miercuri, într-un interviu, că nu încearcă să fugă de justiţie, ci a ales Hong Kong-ul ca refugiu pentru a dezvălui neregulile ascunse de SUA.

Arma secretă de spionaj a Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA: TAO

O anchetă a publicaţiei „Foreign Policy” demonstrează că în cadrul NSA există o unitate strict secretă care a pătruns în sistemul chinez de computere şi telecomunicaţii de peste un deceniu, devenind una dintre cele mai eficiente şi mai credibile surse de informare despre situaţia din interiorul graniţelor chineze.

Mozilla, Reddit şi 4chan deschid lupta online împotriva Agenţiei Naţionale de Securitate şi cer o anchetă publică

Un grup de 86 de organizaţii non-guvernamentale, dar şi din domeniul tehnologiei a redactat şi publicat o scrisoare online pentru a cere guvernului Statelor Unite ale Americii să oprească supravegherea făcută de Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

Google şi Microsoft ies la rampă: Lăsaţi-ne să arătăm oamenilor ce date oferim

Microsoft şi Google, lovite de pe urma scandalului NSA din Statele Unite ale Americii, cer acum mai multă transparenţă pentru a publica cererile de studiere a datelor pe care le face Guvernul. De asemenea, Google neagă că ar fi avut instalat un sistem individualizat pentru ca NSA să extragă date.

Google cere permisiunea justiţiei din SUA pentru a publica cererile trimise de NSA

Google a trimis o scrisoare Procurorului General al SUA în care solicită să i se permită să publice tot ceea ce primeşte de la NSA. Asta înseamnă că în raportul său de transparenţă, pe care îl publică de două ori pe an, va specifica şi ce anume vor astfel de agenţii de la companie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite