Google şi Microsoft ies la rampă: Lăsaţi-ne să arătăm oamenilor ce date oferim
0Microsoft şi Google, lovite de pe urma scandalului NSA din Statele Unite ale Americii, cer acum mai multă transparenţă pentru a publica cererile de studiere a datelor pe care le face Guvernul. De asemenea, Google neagă că ar fi avut instalat un sistem individualizat pentru ca NSA să extragă date.
Microsoft a cerut marţi guvernului SUA mai multă transparenţă în privinţa cererilor de la agenţiile de securitate. Cerinţa gigantului online vine după ce Google a cerut permisiunea de a publica numărul total de cereri din partea guvernului american care au invocat motive de securitate naţională.
Google, Microsoft: Mai multă transparenţă!
"Trebuie să permitem mai multă transparenţă asupra volumului de date agregate şi anvergura cererilor făcute de agenţiile de securitate, sub incidenţa FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act)", au spus reprezentanţii Microsoft pentru Reuters.
După ce Facebook a negat că supravegherea făcută de NSA ar fi fost făcută pe baza unui backdoor (permisiune personalizată de acces la date), Google susţine acelaşi lucru, un reprezentant al companiei spunând pentru "Wired" că nu există căi separate de acces la date oferite guvernului, ci totul se face în urma unor cereri legale.
"Când trebuie să ne supunem acestor cereri, livrăm informaţiile cerute către guvern, în general prin transferuri securizate FTP sau chiar în mână", a declarat Chris Gaither de la Google pentru Wired. "Guvernul nu are posibilitatea de a extrage date direct şi de unul singur din serverele şi reţelele noastre", a adăugat Gaither.
Uşă deschisă către date?
Primele informaţii apărute în "Washington Post" vorbeau despre backdoor-uri create de guvern la nouă mari companii din domeniul tehnologiei care le permiteau oficialilor americani să extragă date automat, fără a mai adopta căile legale ştiute. Cu toate acestea, informaţia nu se verifică.
"Refuzăm să participăm în orice fel de program - pentru protejarea securităţii naţionale sau alte motive - care ne cere nouă să oferim acces guvernului la sistemele noastre sau să instalăm echipamentele lor pe reţeaua noastră", a mai spus purtătorul de cuvânt al Google. Cu toate acestea, el a confirmat că guvernul a cerut Google să instaleze astfel de backdoor-uri, dar compania nu ar fi acceptat.
Acest lucru vine să confirme poziţia CEO-ului companiei, Larry Page: "nu am intrat în niciun program care să dea acces direct la serverele noastre guvernului SUA sau oricărui alt guvern". Şi Mark Zuckerberg a reacţionat la ştirea că Facebook ar fi fost mână în mână cu NSA, pentru un program de spionaj de masă: "Facebook nu este şi nu va fi niciodată parte dintr-un asemenea program. Nici măcar nu am auzit de PRISM până acum".
Ce face un backdoor?
Potrivit informaţiilor de până acum, programul PRISM ar fi permis accesul mai uşor al Agenţiei Naţionale de Securitate la datele oamenilor, fără a mai respecta reglementările FISA.
În document se arată că "De la calculatoarele lor, angajaţii guvernamentali ar fi putut cere anumite date sistemului şi nu ar mai fi interacţionat cu angajaţii companiilor". Microsoft ar fi fost integrată prima oară în sistem în 2007, iar Google în 2009.
Cu toate acestea, Gaither susţine că situaţia nu este atât de radicală pe cât pare. "Dacă am putea să publicăm numărul de solicitări primite, s-ar vedea că sunt departe de cele pe care ni le imaginăm", a spus Gaither.
Citeşte mai mult despre scandalul NSA în Statele Unite ale Americii
Google cere permisiunea justiţiei din SUA pentru a publica cererile trimise de NSA
Google a trimis o scrisoare Procurorului General al SUA în care solicită să i se permită să publice tot ceea ce primeşte de la NSA. Asta înseamnă că în raportul său de transparenţă, pe care îl publică de două ori pe an, va specifica şi ce anume vor astfel de agenţii de la companie.
Directorul Consiliului Naţional de Informaţii (NIC) al SUA a declarat că programul PRISM, folosit de NSA pentru a-i spiona pe utilizatorii Google, Facebook, Microsoft etc., este aprobat de Congresul Statelor Unite şi se află sub supravegherea atentă a unei curţi secrete, potrivit salon.com.
Includerea Google, Facebook sau Microsoft în programul PRISM al NSA era necesară pentru că agenţia nu putea monitoriza tot Internetul. În fapt, NSA are acces la 80% din traficul care circulă pe Internet. Restul de 20% din informaţii este asigurat de companii.
Google, Facebook, Microsoft şi alte companii cu milioane de utilizatori au colaborat cu guvernul SUA, potrivit unor documente. Acum, „The Guardian“ prezintă modul în care se făcea colectarea de informaţii prin aceste mari centre de colectare a datelor.