Mozilla, Reddit şi 4chan deschid lupta online împotriva Agenţiei Naţionale de Securitate şi cer o anchetă publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 86 de organizaţii non-guvernamentale, dar şi din domeniul tehnologiei a redactat şi publicat o scrisoare online pentru a cere guvernului Statelor Unite ale Americii să oprească supravegherea făcută de Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

Printre companiile care au semnat această scrisoare se regăsesc şi Reddit şi Mozilla, dar şi grupuri cum ar fi Internet Archive, PolitiHacks, TechFreedom, Free Press. Printre semnatari se află şi vedete cum ar fi John Cusack. Până în acest moment, 27.000 de oameni au semnat scrisaorea adresată Congresului.

"Vrem ca Congresul să acţioneze imediat şi să oprească supravegherea aceasta şi să ofere publicului informaţii despre programele de colectare a datelor ale NSA şi FBI", se arată în scrisoarea adresată Congresului. Aceasta vine după informaţiile apărute în "The Guardian" şi "The Washington Post", puse la dispoziţie de Edward Snowden. Scurgerile de informaţii au arătat că prin programul PRISM, NSA interceptează comunicaţiile utilizatorilor marilor reţele de pe internet, dar şi apelurile telefonice. Deşi nu vine ca o surpriză, faptul că au fost dezvăluite în mod public metodele folosite de americani au atras cu ele şi acest scandal.

Scrisoarea are trei cereri. Astfel, organizaţiile cer schimbarea legii USA Patriot Act, Articolul 215, care vorbeşte despre privilegiul secretului de stat şi revizuirea legii FISA. De asemenea, organizaţiile vor instituirea unei comisii care să investigheze şi să arate publicului amploarea aparatului de spionaj intern.

Pe lângă iniţiativa civică, lansarea campaniei de către Mozilla este şi o modalitate pentru firma care produce browserul de internet Firefox de a se promova şi de a arăta serviciile sale care protejează intimitatea, printre care Do Not Track, Collusion (realizează diagrame şi grafice cu site-urile care urmăresc activitatea prin cookies) şi Persona (o modalitate de a te loga în site-uri cu o singură adresă de mail, folosind softul pus la dispoziţie de Mozilla).

Petiţia poate fi accesată la acest link. 

Citiţi mai multe ştiri despre acest caz în materialele de mai jos. 

SUA: autorii dezvăluirilor, trădători sau eroi?

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a confirmat marţi că lucrează la dosarul de acuzare împotriva lui Edward Snowden, fostul angajat CIA care a recunoscut că se află în spatele dezvăluirilor privind monitorizarea apelurilor telefonice a milioane de americani.

Edward Snowden, omul din spatele uneia dintre cele mai importante scurgeri de informaţii din SUA, a „dispărut“

Fostul angajat al CIA care a oferit detalii surprinzătoare cu privire la programul secret de supraveghere folosit în Statele Unite pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţeni, a dispărut din hotelul unde era cazat, aflat în Hong Kong.

VIDEO Un fost angajat CIA face să tremure Guvernul SUA

Edward Snowden, care lucra de patru ani pentru Agenţia Naţională de Securitate, a recunoscut că a dat în vileag Big Brother-ul american, pentru a apăra „viaţa privată“ a cetăţenilor.

Google şi Microsoft ies la rampă: Lăsaţi-ne să arătăm oamenilor ce date oferim

Microsoft şi Google, lovite de pe urma scandalului NSA din Statele Unite ale Americii, cer acum mai multă transparenţă pentru a publica cererile de studiere a datelor pe care le face Guvernul. De asemenea, Google neagă că ar fi avut instalat un sistem individualizat pentru ca NSA să extragă date.

Noi detalii despre PRISM: programul de spionaj este aprobat de Congresul SUA şi colectarea datelor se face cu acordul companiilor

Directorul Consiliului Naţional de Informaţii (NIC) al SUA a declarat că programul PRISM, folosit de NSA pentru a-i spiona pe utilizatorii Google, Facebook, Microsoft etc., este aprobat de Congresul Statelor Unite şi se află sub supravegherea atentă a unei curţi secrete, potrivit salon.com.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite