REVIEW Smailo Web Energy 9,7 şi Web Energy 8 - tablete româneşti ce îşi ratează menirea şi eşuează în a convinge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smailo Web Energy 8 are un ecran decent, dar construcţia este şubredă
Smailo Web Energy 8 are un ecran decent, dar construcţia este şubredă

Încă o serie de tablete „româneşti“. Arobs Transilvania se ocupă de brandul Smailo, care distribuie tablete în România. Ei concurează pe segmentul de preţ low-end, acolo unde au rivali cum ar fi Allview, E-Boda sau Go Clever. E aglomerat, e competitiv şi disputa se dă pe accesorii, mici avantaje şi plusuri pe care ceilalţi au uitat să le adauge.

Din păcate pentru Smailo, pariul lor pe segmentele de 10 şi 8 inci nu este unul impecabil, deoarece poate fi uşor învins de oferta rivalilor. Smailo a ales un design care nu e neapărat inspirat, calitatea construcţiei este una îndoielnică, iar dual core-ul Cortex A9 se mişcă greu de multe ori. 

Aceste două tablete au părut făcute neprofesionist, grăbit şi fără experienţă. Sunt probleme de user experience, probleme simple. Tabletele par neterminate şi asamblate în grabă. Citiţi review-ul şi testaţi aceaste tablete în magazine, dacă vă gândiţi să le achiziţionaţi. 

<strong>Design</strong>

Web Energy 9,7: Este o tabletă Android subţire, dar cu toate acestea foarte grea. Designul ales de cei de la Smailo nu m-a impresionat din mai multe motive. În primul rând porturile sunt ascunse de către un capac. Acesta nu stă niciodată fix şi dă impresia de şubrezenie. În al doilea rând, pe partea cealaltă există o fantă care nici ea nu stă foarte bine la locul ei (am încercat să o îmbin mai bine, iar după acest moment ecranul a început să pâlpâie între diferite niveluri de luminozitate. 

Dar nu acesta este lucrul cel mai rău. Smailo a ales să inscripţioneze pe spatele tabletei toate specificaţiile tehnice, printr-o imprimare alb pe negru. Dă impresia de carne în galantar, de ambalaj care trebuie scos, în niciun caz de tabletă pe care ai vrea să o scoţi în metrou. E o alegere proasăt, iar pe viitor Smailo trebuie să găsească un logo bun şi să-l păstreze pe acela, nu să aducă asemenea artificii nefolositoare. 

image

Butoanele de Power şi de Volum sunt amplasate în partea laterală dreaptă, dar nu superior, aşa cum ar trebui, ci în partea inferioară. Acolo este şi camera web. De ce spun asta? Păi de ce nu întoarcem tableta în poziţia corectă? Ei bine, aceasta este poziţia corectă şi nu am reuşit să întorc ecranul aşa cum trebuie. Rotaţia este de doar două feluri. În multe aplicaţii, inclusiv în cea de cameră video, tableta nu "se dă peste cap". Camera video este amplasată în partea inferioară dreaptă, iar butoanele stau neinspirat acolo. Le-am atins de foarte multe ori. Ca să nu mai spun că pentru conversaţii web, amplasarea este cel puţin ciudată. 

Web Energy 8:

Ca în cazul surioarei mai mari, Web Energy 8 vine cu un design cel mult mediocru şi cu acelaşi capacel oribil care îi ascunde porturile. La tableta testată de mine, căpăcelul se deschidea constant, lucru care poate fi foarte stresant.

La fel ca şi la versiunea cu ecran de 9,7 inci, pe spate avem inscripţionate toate informaţiile posibile (în afară de numele producătorului chinez de la care a fost importată tableta). Designul este identic cu cel al tabletei de 9,7 inci, numai mărimea este diferită.

Avem de a face cu o tabletă de 8 inci care m-ar putea face să urăsc tabletele de 8 inci (şi mie imi place foarte mult această dimensiune) doar pentru că are o construcţie proastă, bezeluri enorme şi o greutate exagerată.

<strong>Hardware</strong>

Ambele tablete sunt dotate cu procesoare dual core, pe arhitectură ARM Cortex A9, tactate la 1,5Ghz. Acestea sunt produse de Rockchip şi mai pot fi găsite la tablete GoClever sau alţi producători de acest tip. 

Memoria internă este de doar 1 GB de RAM, iar capacitatea de stocare este de 8 GB, care se pot extinde cu încă 32 de GB de pe un card SD.  

Web Energy 9,7: E o combinaţie cu probleme. Memoria RAM nu susţine foarte mult multitasking, iar procesorul nu ţine pasul cu un ritm mai rapid. Încercând să-mi dau seama cui i se potriveşte această tabletă, aş putea spune că este una pe care o alegem cu buzunarul, dar chiar şi aşa este o alegere proastă. E o tabletă pentru începători, pentru cei care vor un ecran ai mare de 7 sau 8 inci, la un preţ accesibil. Puteţi face gaming. Noi am făcut. Problemele nu sunt în interiorul jocului, ci la pornirea acestuia, la un download în acelaşi timp. Dacă faceţi mai multe lucruri deodată pe tabletă, are întârzieri. 

Nu există mari pretenţii. Nu vă aşteptaţi la mai multe. Din nou, din păcate Smailo a ales o combinaţie ieftină şi care se regăseşte pe alte tablete româneşti într-o configuraţie mai bună. 

Din păcate autonomia nu este foarte mare. Cei de la Smailo au ales o baterie de 5.800 de miliamperi. Comparativ cu rivalii săi, la aceeaşi categorie de preţ, care au baterii de 8.000 de miliamperi, tableta nu iese în evidenţă. 

Web Energy 8: Tableta este lentă de la cap, la coadă. De la interfaţa prost optimizată (pentru a trece de la un ecran la altul trebuie să dăm cu degetul dintr-o parte în cealaltă a ecranului, altfel nu se urneşte), până la aplicaţiile care ar trebui să meargă exemplar dar nu o fac (Facebook este un exemplu).

În schimb, am reuşit să joc câteva joculeţe. De exemplu, Angry Birds Star Wars merge fără probleme, la fel şi Fifa 2014, dar nu recomand să lăsaţi aplicaţii deschise pe fundal.

Autonomia este foarte mică. Undeva la trei ore cu WiFi-ul pornit, puţin gaming (10 minute) şi luminozitatea la 70%. Lăsată în standby peste noapte, tableta pierde aproximativ 20% din baterie. Dezamăgitor.

<strong>Display</strong>

Web Energy 9,7: Ecran de 9,7 inci, capacitiv în cinci puncte şi cu o rezoluţie de 1024 x 768 de pixeli. Claritatea detaliilor este slabă, dar era de aşteptat la o asemenea rezoluţie. Din fericire pentru Smailo, culorile au fost saturate, aşa că impresia unei rezoluţii slabe este mascată de nuanţe puternice pe ecran. 

Web Energy 8: Aceeaşi rezoluţie de 1024x768 o găsim şi pe versiunea cu ecran de 8 inci. Nivelul de detalii este mai mare, la nivelul pieţei. Luminozitatea este bună şi culorile sunt saturate, însă unghiurile de vizualizare nu sunt excepţionale.

Tabletele poate scoate HD pe un televizor, sistemul de operare fiind modificat pentru a introduce această opţiune de transfer. E un plus discret adus de Smailo, pentru cei care vor să-şi pună conţinutul multimedia pe televizor. 

image

<strong>Conectivitate</strong>

Avem de toate, acesta este principalul avantaj al tabletelor. Există o mufă mini HDMI, mini USB (numai la versiune de 9,7 inci), micro USB şi mufa de căşti. Tabletele sunt dotate cu destule posibilităţi de transfer al conţinutului, ceea ce vin să le facă un centru multimedia în casă. Abia în momentul când realizăm câte posibilităţi de conectare au ales cei de la Smailo, ne dă seama că sunt tablete de familie, pe care să ne punem filmele şi muzica, poate pentru vacanţă, poate pentru sufragerie.

<strong>Sunet</strong>

Tablete au doar un singur difuzor, montat în partea din spate, în zona inferioară. Din păcate, nu este unul de calitate, iar volumul este scăzut. Dacă există zgomot exterior, tabletele nu reuşsesc să se descurce prea bine. Din păcate, nici aici nu putem să le dăm un plus. 

<strong>Cameră</strong>

Dotări modeste, aşa cum era de aşteptat. Camera frontală este de 0,3 megapixeli, dar nu aceasta este problema ei. Cum menţionam mai sus, ea este poziţionată în partea inferioară dreaptă. Eronat total. Am vorbit de multe ori pe tabletă cu video şi o ţineam pe picioare, o ţineam pe pătură, cumva într-o poziţie comodă. Cu o cameră amplasată acolo, există şanse să nu se vadă mare lucru. Plus, poziţia este una ciudată mereu. 

Camera principală are doar 2 megapixeli şi îşi face treaba. Pozele ies. Nimic mai mult.  

<strong>Software</strong>

Aici nu sunt foarte multe de zis. Androidul 4.1.2 este, în esenţă, nemodificat. Avem totuşi un buton de captură ecran lâgnă butoanele clasice de home, back şi cel pentru multitasking. Mai există şi o multitudine de aplicaţii preinstalate: Facebook, Skype, Photo Editor, Şapte Seri, Documents to Go, World Newspapers şi Aldiko Book Reader.

Este clar că aceste tablete au fost gândite pentru cei care nu au mai avut o tabletă până acum, pentru cei care nu vor să stea să caute aplicaţii în magazine, ci să le ruleze de când deschid tabletă. Majoritatea celor instalate de Smailo sunt destul de utile şi nu le-aş considera chiar bloatware.

image

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Web Energy 9,7: Vorbim de o tabletă de 9,7 inci, low-cost, care pe site-ul oficial al Smailo (firmă din portofoliul Arobs) costă 900 de lei. La acest nivel de preţ stă între Allview Alldro 3, dar care are 16 GB capacitate de stocare şi Go Clever Tab, tot cu 16 GB. Am putea spune că la ceilalţi producători există oferte mai bune. Ce cumpăraţi diferit? O formă diferită, dar aceleaşi caracteristici, modificate de fiecare producător în parte. Suntem într-o zonă foarte aglomerată a pieţei, foarte competitivă, în care se luptă multe firme din România, care îşi pun brandul pe diferite tablete aduse din China. Diferenţa se face la preţ, oferta de accesorii şi capacitatea de stocare. Când ne gândim că Allview are deja o tabletă quad core, cu 2 GB de RAM, care costă doar 150 de lei mai mult, cei de la Smailo trebuie să lucreze mai bine. 

Web Energy 8: Tableta poate fi cumpărată pentru preţul de 650 de lei. Este un preţ bun pentru o tabletă de 8 inch, mai ales că acest segment de piaţă se învârte în jurul a 800 de lei. Ce-i drept, competiţia vine cu procesoare quad-core pentru aceşti bani, şi construcţii mai solide (Allview Viva Q8, de exemplu). 

Mai e şi varianta Evolio Aria Mini, care pentru 50 de lei în plus oferă 5 ani de garanţie, aceeaşi configuraţie dar o construcţie elegantă şi solidă. 

<strong>Plusuri: </strong>

  • Web Energy 9,7: Preţul este bun pentru o tabletă de asemenea dimensiuni şi cu Android 4.1. 
  • Conectivitate din plin: mufe HDMI, micro USB, dar şi posibilitatea conectării unui modem extern. 
  • Web Energy 8: Preţ scăzut pentru o tabletă de 8 inci,
  • Ecran decent,
  • Cablul OTG inclus în cutie,
  • Aplicaţiile preinstalate

<strong>Minusuri: </strong>

  • Calitatea construcţiei lasă de dorit. Există multe zone unde se văd îmbinările defectuoase ale carcasei. 
  • Tableta are o performanţă generală lentă. 
  • Sistemul de operare este implementat cu erori. 
  • Sunetul este extrem de slab, venind de la un singur difuzor. 
  • Performanţă slabă în browsing. 
  • Autonmie scăzută. 

<strong>Le-am cumpăra?</strong>

Nu le-am acorda votul nostru de încredere acestor tablete din simplul motiv că nu ne-am simţit respectaţi atunci când le-am folosit. Carcasa avea defecte de construcţie, inscripţiile de pe ea arătau ca şi cum ar fi fost făcute în garaj şi performanţele tehnice nu sunt bune. Nu, nu este o opţiune. Smailo mai are de muncă. 

Trebuie să aibă mai multă grijă la construcţie, performanţele trebuie mai bune, iar sistemul de operare optimizat mai bine. De asemenea, accesorii, accesorii, accesorii. Dacă nu te poţi diferenţia prin performanţe tehnice, într-o categorie extraordinar de aglomerată, trebuie să vii cu accesorii. Degeaba ai o mie de mufe, dacă nu dai şi cabluri pentru ele. Pentru toţi producătorii de gadgeturi mai accesibile, mesajul meu este: gândiţi-vă ce bonusuri oferiţi clienţilor. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite