REVIEW Sony Alpha A5000 - Japonezii au găsit reţeta: mic, ieftin şi performant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există două mari „corăbii“ în lumea fotografiei: mirrorless şi DSLR. Sony a încercat în ultimii ani să aducă ceva în plus, întâi prin aparatele SLT, apoi prin modele mirrorless diversificate. Mai nou, şi-a ales „corabia“ pentru viitor, iar pe marca Alpha şi-a pus banii. „Tech Adevărul“ a avut spre testare un model entry-level, şi anume Alpha A5000 care înlocuieşte două modele NEX.

La finalul anului 2013 testam Alpha A7 de la Sony şi afirmam că japonezii s-au poziţionat foarte bine pentru viitor, mai ales pe piaţa mirrorless. Acum, pot lăuda din nou producătorul pentru modelul A5000, un mirrorless entry-to-mid level. Doar un mare minus i-am găsit, îl menţionez mai târziu, în rest mi se pare o alegere foarte bună pentru utilizatorul obişnuit care vrea uşurinţă în utilizare şi calitate.

Hardware

În primul rând, trebuie spus că acest A5000 înlocuieşte atât NEX-3, cât şi NEX-5 (sub numeroasele lor actualizări, N, R sau T). Desigur, pentru NEX-3 există A3000, dar mai potrivit liniei de design este A5000. Dincolo de asta, Sony a ales un senzor Exmor de 20 megapixeli care poate filma full HD, un ecran de 3 inci la rezoluţie de 460.000 pixeli şi un corp uşor pe care predomină plasticul. Per total, A5000 cântăreşte 210 grame.

Senzorul este tip APS-C, adică sub cele full frame, dar mai mare decât cele micro four thirds de la concurenţi precum Olympus sau Panasonic, iar procesorul de imagine este celebrul Bionz al companiei. Camera foto poate fotografia atât în format JPG, cât şi RAW (format propriu Sony), autofocalizarea se face prin detecţie de contrast, iar valoarea ISO urcă de la 100 până la 16.000 (limita superioară decentă ar fi de cam 3.200, am testat asta mai ales noaptea). Viteza de declanşare ajunge la 1/4.000 sec., iar deschiderea este dependentă de obiectiv (cel de kit porneşte de la un f/3.5 până la f/5.6 la 50mm).

A5000 poate face poze în rafală până la 4 cadre pe secundă, dispune de conectivitate prin WiFi şi NFC ca să-ţi conectezi aparatul la smartphone (prin aplicaţia PlayMemories a Sony), iar lângă declanşator există levier pentru zoom. Acesta elimină mişcarea inutilă din videoclipuri care apare atunci când faci zoom folosind inelul de pe aparat.

image

Aparatul costă 2.250 lei la F64 şi vine la pachet cu un obiectiv 16-50mm. Eu l-am testat cu unul 18-55mm de generaţie mai veche. Modelul Sony NEX-5T (lansat în 2013) costă aproape 2.500 de lei. 

Obiectivul nou are dimensiuni mai mici, transformând acest aparat într-unul foarte bun pentru călătorii. Acumulatorul este unul de 1.080 mAh, la fel ca cel de pe modelele NEX-5, dar autonomia nu este impresionantă. De fapt, acesta este unul dintre punctele slabe ale aparatelor mirrorless.

Construcţie şi ergonomie

Ecranul acestui aparat foto se roteşte la 180 de grade în sus, potrivit fie pentru un selfie, fie pentru momentele când vrei să filmezi sau fotografiezi de la o înălţime tare mică. Personal apreciez mai mult designul ecranelor care pot fi înclinate în sus la aproape 90 de grade şi în jos la 45 de grade. Sony însă orientează această cameră foto spre utilizatorii amatori care vor un aparat cât se poate de versatil, iar ecranul astfel dotat este potrivit fotografiilor de grup, dacă selfie-urilor nu.

image

În ciuda faptului că aparatul este destul de uşor fizic şi uşor de folosit, nu-mi place că Sony n-a folosit o suprafaţă cauciucată pentru grip. Este un plastic destul de alunecos, ţinând cont că e vorba de partea cu care vei interacţiona cel mai mult şi pentru care aderenţa contează. Dacă îi ataşezi însă cureaua şi ai obiceiul de a o ţine înfăşurată pe mână, n-ar trebui să-ţi faci griji că ţi-ar putea aluneca.

Per total, aparatul e versatil şi îţi pune la dispoziţie cele mai importante funcţii pentru fotografiile pe care le-ai putea face într-o vacanţă sau într-un cadru familial. Cei care au folosit vreunul dintre aparatele noi de la Sony se vor simţi ca acasă utilizând acest model, iar ceilalţi nu vor avea nevoie de un timp prea îndelungat pentru a se adapta.

image

Există comenzi rapide pentru cele mai folosite setări sau poţi intra în meniul obişnuit al Sony, unde sunt grupate sub diverse câmpuri. Pe spatele aparatului se regăsesc butoanele fizice, cum ar fi cel de meniu, rotiţa de reglare a valorii ISO, a vitezei sau a deschiderii, butonul de playback şi cel pentru ştergerea fotografiilor. Bliţul poate fi activat şi printr-un buton din partea stângă.

Recunosc că aş fi preferat o rotiţă clasică de reglare a vitezei sau deschiderii, dar ţinând cont că acest aparat n-are vizor, nu este prea peste mână să o foloseşti pe cea de pe spate pentru astfel de reglaje. Altfel, cât ai fi ţinut aparatul la ochi pentru a încadra, s-ar fi dovedit dificile aceste modificări şi ar fi necesitat mai mult timp.

Calitatea fotografiilor şi a videoclipurilor

Am ales să includ în această galerie foto doar imagini realizate noaptea. Nu mai este demult o problemă pentru aparatele foto să scoată poze bune ziua, dar când lumina nu mai este din plin, sunt echipamente foto-video care se dovedesc incapabile să mai imortalizeze ceva. Pozele au fost realizate cu valori ISO între 1.600 şi 3.200, cam cum ar fi folosit acest aparat şi de către un amator, dar am preferat să-mi selectez singur punctele de focalizare şi viteza.

Obiectivul Sony 16-50mm, cel cu care vine aparatul, dispune de stabilizare optică a imaginii, astfel că îţi vei permite viteze mai mici de declanşare pentru un plus de luminozitate. Eu am folosit aparatul în modul manual, dar dispune de suficiente moduri presetate pentru tot felul de situaţii.

Imagini realizate cu Alpha A5000 (click pe poze pentru galeria foto completă)

image
image
image

Focalizează relativ repede, dar nicidecum la fel de rapid precum un Alpha A6000, are un mod hibrid, sau un DSLR. Eşti în avantaj dacă îţi alegi singur punctul de focalizare, dar dacă nu ai chiar scene fulgerătoare, se va dovedi suficient de bun şi sistemul său de autofocalizare. Dacă vrei să filmezi sau fotografiezi cu focalizare manuală, trebuie să ştii că îţi va veni în ajutor modul peaking. Asta presupune că punctele focalizate sunt reprezentate pe ecran cu o culoare (eu am ales roşu) ca să ştii precis cei vei imortaliza. Se dovedeşte foarte bun atunci când filmezi.

Când vine vorba de filmare, îmi place cum reproduce culorile, cum gestionează zgomotul de imagine (videoclipul de mai jos este la ISO-1.600, o viteză de 1/60 sec. şi o deschidere de f/5.6 ca să compensez diferenţele de zoom) şi reiau, sunt utile modul peaking şi ecranul rabatabil. Mai mult, e foarte uşor să execuţi o filmare de la înălţimi mai jos decât nivelul ochilor. Mai mult, dacă te străduieşti, îl poţi ascunde cu uşurinţă între palme.

Videoclip realizat cu Alpha A5000

Am observat o tendinţă spre moire şi aliasing, adică acele distorsiuni care apar atunci când camera este orientată spre suprafeţe cu tipar, cum ar fi un grilaj. De regulă, se poate observa asta la televizor, când vreunul dintre cei filmaţi are un sacou cu dungi verticale şi/sau orizontale. Unele aparate foto au filtru anti-aliasing pentru a remedia asta, dar se pierde puţin din claritate. Este deranjant în măsura în care ştii cum arată şi îl identifici într-un videoclip.

Plusuri:

  • uşor şi cu dimensiuni reduse
  • un preţ foarte bun, în comparaţie cu modele DSLR la fel de bine dotate
  • ecranul rabatabil

Minusuri:

  • grip-ul nu are o suprafaţa suficient de aderentă
  • rezoluţia destul de mică a ecranului
  • în anumite situaţii s-ar putea dovedi un minus numărul redus de butoane fizice, scăzându-i ergonomia

Concluzie: publicul este clar, e unul care vrea calitate în corp compact

Sony are în vedere o categorie de utilizatori şi acesteia i se adresează foarte bine. E vorba de aceia care nu ştiu foarte multe despre fotografie şi nici nu ţin neapărat să afle, dar vor o calitate bună pentru fotografiile lor şi un aparat uşor fizic şi uşor de folosit. Cu noul obiectiv PowerZoom, A5000 se descurcă bine la aceste capitole. Şi comparat cu modele Canon sau Nikon, de la care vin cele mai populare DSLR-uri entry-level, acest model Alpha este foarte bun, atât ca preţ, cât şi ca funcţionalităţi.

Descoperă mai multe review-uri:

REVIEW Asus VivoTab Note 8 - Tableta e de 8 inci, dar pentru cine este nu e clar

REVIEW Sony Xperia Z1 Compact - un camera phone mic şi performant

REVIEW Asus Fonepad Note FHD 6: un dispozitiv multimedia excelent

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite