REVIEW Asus VivoTab Note 8 - Tableta e de 8 inci, dar pentru cine este nu e clar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi Apple a spus: să se facă loc pentru tableta de 8 inci! Şi s-a făcut, iar de atunci de la cel mai mare Android la cel mai mic Windows 8 fiecare îşi găseşte locul pe o tabletă de 8 inci. De curând, am testat un asemenea dispozitiv, Asus VivoTab Note 8. Mi-a plăcut, dar, Microsoft, serios, fă ceva cu acest sistem de operare.

ACTUALIZARE Acestui articol i-au fost aduse trei actualizări marcate corespunzător. Acestea privesc un nou accesoriu oferit de Asus, licenţa de Office Home and Student şi o clarificare cu privire la publicul căruia îi este adresată tableta.


Asus joacă pe multe pieţe, joacă bine pe Android şi vag timid izbuteşte să facă o impresie bună pe Windows 8. În 2013, Intel a anunţat procesoare noi, Microsoft a anunţat o versiune nouă de Windows, iar anul acesta Asus a anunţat un model nou de tabletă în care combină produse de la celelalte două companii. E vorba de Asus VivoTab Note 8 dotată cu un stylus, finisată cu un design aşa şi-aşa şi pusă la un preţ acceptabil pe piaţă.

Eu mă declar din capul locului fan iPad mini. N-am înţeles tabletele de 7 inci, sunt prea mici pentru a fi tablete şi prea mari pentru a fi telefoane, dar pe cele de 8 inci le-am primit cu drag. Sunt aşa cum ar trebui să fie pentru a fi luate cu tine în geantă, ghiozdan sau direct în mână. Şi ai un ecran suficient de mare pentru a realiza suficiente lucruri prin intermediul său. Sub aceste prejudecăţi am preluat Note 8 de la Asus. Am lăsat-o cu o mare nemulţumire, dar, din fericire pentru Asus, nu producătorul taiwanez e de vină.

Hardware

Asus VivoTab Note 8 e din plastic, cauciucat pe spate şi lucios pe margine, dotată cu o cameră foto de 5 megapixeli, cu un ecran de 8 inci la rezoluţie HD (1.280x800 pixeli), are un stylus pe partea stângă şi un procesor Intel din seria Baytrail. Per total, tableta cântăreşte 380 de grame şi nu se simte deloc prea mare. Bateria este de 4.050 mAh pentru o autonomie medie, cel mult, dacă medie înseamnă cam jumătate dintr-o zi.

„Creierul“ tabletei este procesorul Intel quad-core la o frecvenţă de 1,33GHz acompaniat de o memorie RAM de 2GB. Până acum, dacă eşti puţin familiariazat cu astfel de dispozitive, ai observat deja că e vorba de o tabletă medie. Nici nu avea Asus cum să pluseze mai mult, având în vedere că nu sunt dintre cele mai populare tabletele cu Windows şi în special cele cu ecran de 8 inci cu Windows (vezi review-ul la Toshiba Encore).

Se mai completează lista de specificaţii cu diversele tipuri de senzori: există un giroscop, o busolă, un accelerometru şi cel obişnuit pentru luminozitate. Tableta dispune de conectivitate wireless prin WiFi şi Bluetooth 4.0. Are şi mufă pentru căşti pe 3,5mm şi un port microUSB pentru încărcare şi conectare la PC. Trebuie menţionat că încărcătorul de priză are o intensitate de doi miliamperi. Asta înseamnă că un încărcător obişnuit de smartphone o va încărca de două ori mai lent şi deja nu se încarcă ultra rapid, necesitând peste două ore. E bine să nu-i pierzi încărcătorul original, asta e cert.

image

VivoTab Note 8 stochează pe o memorie internă de 64GB şi o mai poţi mări cu un card de 64GB microSD. E suficient pentru o tabletă care nu se vrea nici PC, nici „jucărie“ cu Android. În final, mai spun că tableta are difuzoare cu tehnologie SonicMaster (asta înseamnă că se aud decent, mai bine decât cele de pe multe dintre tabletele concurente) şi camera frontală are 1,2 megapixeli.

Preţ: costă aproximativ 1.500 de lei la cele mai multe magazine online.

Design şi construcţie

Am spus mai sus că tableta e construită cu o carcasă din plastic. Asta nu e rău, am apreciat mai ales suprafaţa cauciucată de pe spate care îţi lasă impresia că e un produs de folosit, nu de privit pentru cum cade lumina pe liniile fine ale metalului. Mai mult, conferă un plus de aderenţă.

Plasticul lucios de pe margine însă mi se pare o alegere neinspirată a producătorului. În primul rând, capătă uşor zgârieturi, în al doilea rând se văd toate amprentele. Desigur, ultima chestiune nu e atât de gravă, dar e un lucru pe care eu nu l-am apreciat şi consider că Asus ar fi făcut mai bine dacă mergea cu plasticul mat până la îmbinarea cu ecranul.

Per total, tableta se simte solidă în mână, nu scârţâie şi nici nu e prea grea. Aş fi vrut-o însă puţin mai subţire şi asta nu pentru că aş preţui cursa „slăbirii“ tuturor dispozitivelor mobile, ci pentru că o astfel de tabletă se ţine de multe ori cu o singură mână. În acest caz, VivoTab Note 8, după o vreme, devine incomodă şi trebuie să schimbi poziţia. Un lucru similar l-am găsit şi la Galaxy Note 8 de la Samsung, doar că acolo lucrurile sunt puţin mai rele, deoarece carcasa de pe spate e lucioasă.

image

Ecran şi autonomie

Ecranul are 8 inci, rezoluţia e HD, culorile sunt foarte bune, la fel şi unghiurile de vizualizare, dar asta când luminozitatea e cât mai mare. Sunt obişnuit de la telefon ca luminozitatea să fie pe la 40-50% şi în cele mai multe situaţii e bine. Totuşi, pe tableta Asus ecranul e prea închis şi sub 10% devine dificil de folosit, mai ales în modul clasic de Windows.

Am mai observat asta la modele mai vechi ale producătorului, pe noile tablete cu Android e ceva mai bine, dar asta îmi lasă impresia că Note 8 e mai mult un serviciu făcut Microsoft şi o tabletă făcută repede.

Autonomia nu este nici ea impresionantă. Bateria e de peste 4.000 mAh, dar se putea una mai mare, ţinând cont că pe acest Windows pot fi rulate şi programe mai vechi (în interfaţa clasică), acestea consumând mai multă energie decât aplicaţiile optimizate pentru noua arhitectură. Nu ştiu dacă fizic nu putea fi introdusă o baterie mai mare sau din considerente de economie, dar cu siguranţă era utilă cel puţin una de 7.000 mAh.

Eu i-am ţinut conexiunea WiFi în permanenţă pornită şi în mare parte am folosit aplicaţii precum Chrome, Facebook, Flipboard, cea de ştiri din Windows, câteva jocuri şi sporadic hărţile şi scrisul în OneNote. În Chrome, am apelat mai ales la YouTube, Vimeo şi navigarea obişnuită prin tot felul de site-uri. Am reuşit, în cea mai proastă zi, să scot aproape 5 ore din baterie, dar ecran la luminozitate mare, WiFi pornit şi vizionat videoclipuri pe YouTube. În zilele mai bune am dus-o şi la 14-16 ore cu o utilizare medie.

Software şi stylus

Le-am enumerat altfel în subtitlu, dar voi începe cu stylusul, căci e tare important. Este una dintre ideile bune pentru astfel de dispozitive. Toţi producătorii ar trebui să discute cu cei de la Wacom (sau alţii) pentru un stylus. Şi nu atât pentru cum poţi desena, scrie de mână sau face multe alte lucruri, ci pentru a folosi acest creion „magic“ în interfaţa clasică de Windows. Şi aici vine adevăratul minus al platformei Microsoft: vrea să facă prea multe.

image

Windows 8, încă de când a fost lansat, a venit cu interfaţa Metro (redenumită Modern) şi este implementată bine, mie îmi place, sunt acele tile-uri mari, uşor de înţeles şi manevrat. Dar Microsoft a făcut un compromis, a trebuit să continue cu interfaţa clasică, cea cu buton de Start, bară de programe etc. Ei, e un chin să foloseşti acea interfaţă pe o tabletă de 8 inci cu degetul, fără stylus. Aici, Asus compensează cu acest stylus. Şi da, am apelat de multe ori la el să selectez sau setez câte ceva, cum ar fi sunetul sau diversele intrări din Control Panel. De asemenea, stylusul se va dovedi util şi în navigarea pe Internet, când ai acele site-uri cu casete pe care trebuie să le închizi prin apăsarea unui „x“ atât de mic, încât apeşi alte trei-patru elemente când vrei să-l apeşi cu degetul.

Tableta are Windows 8.1, cea mai nouă versiune a sistemului de operare al Microsoft, ai prin acesta acces la Windows Store, ai Internet Explorer drept browser predefinit şi, dacă ţii cu adevărat, poţi instala programe mai vechi, dar asta în limita dotările: procesorul nu este făcut să ruleze aplicaţii sau jocuri prea solicitante. Treptat, după cum am regăsit magazinul cu aplicaţii, Windows recuperează şi sper ca în Windows 9 (poate chiar 10) să dispară acea interfaţă clasică de care încă mai ai nevoie uneori (a trebuit să apeleze la ea când am schimbat tastatură pe română - programatori).


ACTUALIZARE Tableta Asus VivoTab Note 8 vine la pachet cu versiunea Office Home and Student. E vorba de o licenţă care costă aproximativ 550 de lei. Pentru cei preocupaţi de redactarea textelor, de editarea documentelor Excel sau pentru cei care au nevoie să facă rapid o prezentare în PowerPoint se va dovedi un plus important de la Asus.


Încă nu-i matur Windows Store, încă sunt foarte multe aplicaţii inutile sau foarte multe prost finisate. Spre exemplu, nici Facebook nu excelează, există coloana principală de ştiri, dar în modul landscape ai foarte mult spaţiu în stânga şi în dreapta. Totuşi, Flipboard e utilă, nu e atât de departe de alternativele pentru Android şi iOS.

Per total, tableta rulează bine aplicaţiile din Windows Store, tranziţiile se fac fără probleme, dar marele ghimpe în talpa acestui produs şi al altora viitoare rămâne sistemul de operare.

Bonus de la Asus: husa pentru VivoTab Note 8 - costă aproximativ 90 de lei şi serveşte drept husă în care să porţi tableta, dar se poate transforma şi într-un stand pe care să o pui.

image

ACTUALIZARE Asus ne-a oferit spre test şi tastatura Transkeyboard Pad-16 (costă între 180-250 de lei, în funcţie de magazinul la care o găseşti). Se conectează la tablete cu Windows 8 şi cu Android, are o carcasă din aluminiu şi taste cu o cursă scurtă, precisă, separate între ele. Am folosit-o să scriu două texte, fiecare de câteva mii de semne, cu diacritice şi cu diverse editări pe parcurs. În afară de cele 10-15 minute de care am avut nevoie la început pentru a mă adapta acesteia - dimensiunilor şi poziţiilor unor taste - a fost o experienţă plăcută de utilizare.

Tastatura dispune şi de o tastă Home pentru când treci la Android, dar şi de una Windows pentru platforma Microsoft. Şi în partea de sus, în locul butoanelor de function, există câteva comenzi rapide. Pe lângă cele obişnuite de copy, cut, paste, există alte trei de selectare a textului la stânga sau dreapta cursorului sau selectarea a tot. Asta fără să mai foloseşti combinaţia Ctrl+A. Ce-i lipseşte tastaturii, dar fără să fie un minus, este un touchpad. Însă e vorba de folosire împreună cu dispozitive cu touchscreen, astfel că un touchpad s-ar putea dovedi superflu.

Mai există şi comenzi rapide pentru modificarea volumului şi pentru control asupra player-ului de muzică sau filme. De asemenea, există o tastă pentru a ajunge la aplicaţia care îţi gestionează emailurile. Tastatura se conectează prin Bluetooth, într-un timp scurt, iar autonomia este foarte bună. Se încarcă printr-un port microUSB. Iar tastatura se adaptează diverselor tipuri de tablete, de la cele de 7 inci până la cele de 10.

image

Multimedia şi divertisment

Poate în Statele Unite ale Americii situaţia divertismentului e ceva mai bună, sunt aplicaţii precum Netflix, dar la noi e o mare problemă. Aplicaţie de YouTube nu există, Netflix nu, dar măcar poţi accesa tot felul de site-uri prin browser. Asta când nu sunt supraîncărcate cu tot felul de elemente care îngreunează navigarea, iar procesorul „gâfâie“ la prea multe file deschise.

Camera foto e undeva deasupra liniei de „inutilă“, dar nu am întâlnit prea multe tablete care să exceleze. În plus, interfaţa pe care o are Windows pentru camerele foto e cel mult mediocră, neoferindu-ţi prea multe opţiuni. Totuşi, pentru a-ţi imortaliza un coleg în timp ce face o prostie, un peisaj de primăvară sau pentru a fotografia un document pe care mai apoi să-l editezi printr-un program OCR e acceptabilă.

Sunetul însă e decent, poţi asculta muzică sau îţi poţi viziona cu plăcere serialele preferate (eventual nu piratate printr-un ştim-noi-care-site). Asus face o treabă bună în ultimii ani cu difuzoarele, iar această tabletă nu e mai prejos.

Plusuri:

  • construcţie bună, robustă
  • ecran acceptabil, la luminozitate mai mare
  • Windows 8 (care o transformă într-un miniPC) + stylus + licenţă Office Home and Student

Minusuri:

  • bateria e cam mică, duce la o autonomie redusă (dar depinde de regimul de folosire)
  • Windows 8 cu interfaţa sa clasică la care tot vei ajunge uneori
  • plasticul de pe margine e o alegere neinspirată
image

Concluzie: pentru cineva sigur e făcută această tabletă

Eu nu mi-aş cumpăra această tabletă. Preţul nu e rău, dotările nu sunt proaste şi finisajul Asus nu o face neapărat bună de critică, doar că nu ştiu la ce e bună. Spre exemplu, am încercat să scriu un text de circa 4.000 de semne pe această tabletă (menţiune: am folosit aplicaţia OneNote şi nu Word din pachetul Office). Mi-a luat aproape o oră să corectez greşelile de scriere, să pun diacritice, să mut şi remut bucăţi de text şi să spun că e gata textul. Interfaţa asta de editare a unui text e chinuitoare.

S-ar spune că e o tabletă pentru muncă, pentru hardcore office work. Nici pentru divertisment nu e. Microsoft trebuie să taie diverse lucruri din acest sistem de operare, să optimizeze alte lucruri şi să spună că da, este gata pentru tablete mari şi mici. Degeaba fac producătorii tot felul de artificii, tot nu vor compensa lipsa de consistenţă a sistemului de operare. Da, Asus oferă un stylus, dar nu pot scrie cu acesta sau selecta rapid text cu acesta. Spre exemplu, e foarte bun modulul de editare a textului de pe Android. Ţii apăsat, selectezi, copiezi, ştergi şi lipeşti.

Windows 8 e dat la copt, începe să se rumenească, dar încă nu pică din copac de făcut de ce. Voi recomanda această tabletă doar dacă vrei un miniPC (PCplus-ul vremurilor) sub ecran de 8 inci. Te poţi obişnui cu lipsurile, le poţi compensa, dar Asus VivoTab Note 8 nu e o alternativă la iPad mini, la Galaxy Note 8 sau la Nexus 7. E doar altceva, cu plusuri şi minusuri, depinde spre ce înclină balanţa pentru fiecare.


ACTUALIZARE Conform celor de la Asus, tastatura se adresează oamenilor din mediul business interesaţi de o tabletă de dimensiuni reduse care au nevoie de Windows 8 şi de Office. De asemenea, este destinată şi celor care se ocupă mai ales de editarea unor texte „din mers“, la şcoală (ca elev sau profesor) sau în timp ce călătoreşte. Împreună cu tastatura pe care Asus o oferă separat, această activitate se realizează fără probleme. În esenţă, este o tabletă de 8 inci cu Windows 8 versiunea completă şi unul dintre pachetele Office.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite