Intel dezvoltă educaţia digitală prin românii de la Cluj: Tehnologia e de ajutor, nu înlocuitor profesorului
0
Intel îşi extinde prezenţa în România prin achiziţia companiei Kno. Aceasta este o companie specializată pe software educaţional şi la Cluj are singurul centru din Europa. Echipa Intel România se măreşte astfel cu 35 de noi membri, iar prin Kno se extinde în acest domeniu al învăţământului digital. „Adevărul“ a discutat cu Adrian Cioroianu de la Intel despre educaţia ajutată de tehnologie.
Cumpărarea companiei Kno înseamnă pentru Intel România că pe lângă operaţiunile din Bucureşti şi Galaţi ajunge şi în Cluj. Cei 35 de angajaţi ai Kno sunt ingineri software specializaţi pe dezvoltarea soluţiilor de elearning. Cât despre vechea companie, aceasta a ajuns să fie lider pe acest segment şi Intel urmăreşte prin această achiziţie să-şi extindă accesul la tehnologii de calcul pentru elevi, îmbunătăţind astfel educaţia şi extinzându-şi prezenţa în vieţile oamenilor.
Centrul de la Cluj va continua să se ocupe de dezvoltarea software-ului educaţional, cel de la Galaţi este prin subsidiara Wind River şi e specializat pe dispozitive integrate, regăsite în industrii precum cea auto, aerospaţială, securitate sau sănătate, iar în Bucureşti sunt centrele de dezvoltare software, şi vânzări şi marketing. Adrian Cioroianu este business development Manager al Intel în cadrul celui din urmă.
Cioroianu caracterizează Intel drept un „trusted advisor“, adică o companie care intermediază relaţiile din industria IT şi ministerele statului sau companii cu operaţiuni în domeniul educaţiei. „Noi încercăm să venim cu un concept, cu viziunea şi experienţa pe care am câştigat-o în atâtea ţări în care suntem prezenţi, iar implementarea propriu-zisă se face prin parteneri“, spune acesta. În ceea ce priveşte implicarea în educaţie, aceasta se face şi se va face pe patru arii: hardware - aici e vorba de echipamente, cum ar fi laptopurile şi tabletele -, software - soluţii de administrare a clasei, de interacţiune între profesor şi elev, conţinut educaţional, şi pregătire pentru profesori. Până acum sunt 20 de mii de cadre didactice din România pregătite pentru noul tip de învăţământ.
La tehnici noi, oameni adaptaţi
Platforma de conţinut Kno este similară cu abordarea Intel Education Solutions care a ajuns în prezent la circa 225 de mii de cărţi pentru clasele 1-12 şi are parteneriate cu 75 de edituri de cărţi educaţionale. La nivel mondial, în ultimii 10 ani, Intel a investit peste 1 miliard de dolari în programe educaţionale cu 150 de milioane de elevi beneficiari ai soluţiilor educaţionale ale companiei, iar 11 milioane de profesori au beneficiat de instruire pentru a se adapta noilor tehnologii. Iar soluţiile Kno sunt disponibile pe toate marile platforme software, Android, iOS şi Windows.
Cei 35 de ingineri de la Cluj au lucrat pentru produsele Kno oferite în SUA şi nu s-au ocupat, propriu-zis, de crearea unui manual digital de la zero, ci doar de dezvoltarea platformei. Această sarcină a revenit în grija altor oameni. L-am întrebat pe Adrian Cioroianu cum ar trebui să fie un profesor român care trece la noul tip de învăţământ şi dacă vârsta este un inconvenient. El susţine că nu. „Să fie deschişi la minte şi să înţeleagă că tehnologia nu este un înlocuitor, ci un ajutor în procesul de învăţare şi de predare. Generaţiile noi sunt deja adaptate acestei lumi tehnologizate, iar profesorii trebuie să se adapteze pentru a vorbi aceeaşi limbă cu ei“, explică Cioroianu.
„Aceeaşi limbă“ presupune şi ca manualele digitale să nu fie doar simple PDF-uri, imagini cu care elevii sau profesorii nu pot interacţiona, ci aceştia să le întreţină, mai ales profesorii care îşi pot crea conţinut de acum, nu doar să-l ia de-a gata din manualele neactualizate ale editurilor. „Trecerea în PDF nu e suficientă, trebuie să existe interactivitate, să poată fi adăugate filme, poze, elemente care să ajute în procesul de învăţare“, susţine Cioroianu.
Cât priveşte implicarea Intel în învăţământ sau în Agenda Digitală 2020 a României, raţionamentul e destul de simplu: cu cât eşti mai prezent, cu atât eşti mai relevant. „Implicarea noastră în agenda digitală presupune să ajutăm la punerea în aplicare, cum ar fi extinderea reţelelor broadband. Dacă Internetul e suficient de rapid, atunci ajunge să fie folosit pe tablete, pe telefoane, pe laptopuri care pot să aibă în ele componente Intel“, afirmă Cioroianu.
Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.
Află mai multe:
Intel se înfige şi mai tare în educaţie: a cumpărat Kno, un startup ce face software pentru elevi
Cum va arăta viitorul? Oraşe conectate, tehnologii mobile şi senzori