INTERVIU Mike Bell, directorul diviziei New Devices din cadrul Intel, nu crede, deocamdată, în ceasurile inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mike Bell se află la conducerea diviziei de noi dispozitive din luna mai a acestui an. Înainte, el a fost directorul diviziei de dispozitive mobile. Bell a fost prezent la Maker Faire, în Roma, la lansarea primei plăci de dezvoltare Arduino construită pe arhitectură Intel.

Galileo se foloseşte de noul procesor Quark, prezentat de Intel luna trecută. Acesta are dimensiuni foarte mici şi deschide drumul pentru o serie cu totul nouă de dispozitive inteligente interesante. „Adevărul“ a discutat cu oficialul Intel despre placa de dezvoltare Galileo, despre cipurile Quark, dar şi despre ceasurile inteligente.

Adevărul: De unde a venit această îndreptare spre open-source?

Mike Bell: Intel este cel mai mare contributor la Linux, în afară de fundaţia Linux. Din punct de vedere hardware, cu produsele pe care le aveam până acum, nu ne adresam şi hobby-iştilor. Cu acest nou produs vrem să-i ajutăm pe oameni să facă schimbări, să adapteze platforma după bunul lor plac. Platforma a fost gândită de la început să fie open-source.

Pe piaţă există deja mai multe modele de plăci Arduino, foarte populare printre utilizatori. Cu ce vine în plus  Galileo şi ce urmăriţi cu această platformă?

M. B Există o serie de lucruri pe care le urmărim. Motto-ul nostru este „oriunde se face computing, ar trebui să fie şi un cip Intel“. Credem că oferim cele mai bune produse şi ăsta este modul nostru de a spune că vrem ca oamenii să folosească această platformă pentru orice. Din punct de vedere competitiv merită menţionat faptul că placa noastră rulează o versiune completă de Linux peste care am pus Arduino. Asta poate face placa Galileo atrăgătoare pentru cei care vor să facă numai programare Arduino, dar şi pentru cei care vor să programeze în Linux. Oferă mai multă flexibilitate. În plus, vine cu mufă de ethernet, USB, USB Host, dar şi PCIE, la care se poate conecta o placă WiFi de mare viteză, de exemplu. Este o placă mult mai flexibilă decât alte plăci de dezvoltare aflate deja pe piaţă, însă reţine uşurinţa de folosire a Arduino. A fost foarte important pentru noi să lucrăm cu cei de la Arduino şi să menţinem aceea simplitate care le permite oamenilor să o folosească imediat ce o scot din cutie. Nu este un competitor pentru Raspberry Pi.

Scopul meu este acela de a mă asigura că toate companiile îşi vor construi produsele pe baza cipurilor Intel

Mai urmează şi alte plăci Arduino de la Intel?

M. B Vom produce versiuni mai performante ale plăcii, s-ar putea să facem chiar şi o versiune mai slabă, dar mai ieftină. Lucrăm îndeaproape cu echipa Arduino în încercarea de a găsi direcţia perfectă pentru această nouă familie de produse. Ar trebui să producem ceva la fel de performant ca şi Galileo, dar care să aibă dimensiunile unui timbru? Ar trebui să facem o placă de aceleaşi dimensiuni, dar cu un procesor de 2Ghz? Avem tehnologia şi priceperea de a face aproape orice.

Pe placa Galileo aţi folosit pentru prima dată cipul Quark. Ce urmează? Aveţi un parteneriat cu Samsung. Este posibil ca următorul Galaxy Gear să folosească acest procesor?

M. B Scopul meu este acela de a mă asigura că toate companiile îşi vor construi produsele pe baza cipurilor Intel, dar nu pot da amănunte despre anumiţi clienţi în parte. Noi nu ne ocupăm de crearea dispozitivelor finite. Am putea face asta. Am construit telefoane pe care le-am  arătat partenerilor noştri. Să facem un produs finit nu m-ar ajuta să-mi ating scopul. Avem experienţa şi cunoştinţele pentru a face acest lucru, însă aş prefera să învăţ cinci alte companii cum să se folosească de cipurile noastre şi ele să le dea un plus de valoare. Este un model de business mai bun pentru noi.

Cum vi se pare ideea de smartwatch?

M. B Iubesc la nebunie ceasurile. Mulţi oameni în zilele noastre nu poartă ceasuri. Ceasurile pe care eu le port, le port pentru că îmi plac foarte mult. Cred că pentru ca ceasurile inteligente să fie adoptate de un număr mare de utilizatori trebuie să aibă elementul de „fashion“ pe care nu l-am văzut până acum la modelele existente. Vor mai trebui să îi convingă pe oameni că un astfel de gadget merită şi să-i convingă să-l poarte la încheietură. Există potenţial. Cred că tehnologia purtabilă va avea succes. Dar nu ştiu dacă asta este forma potrivită. Poate nu am văzut încă setul potrivit de funcţii. Dacă cineva ar putea construi ceva care să arate aşa (arată spre ceasul mecanic de la mână) şi care să aibă funcţiile unui ceas inteligent, l-aş cumpăra imediat. Nu sunt dispus să fac un compromis şi să renunţ la aspect pentru ceva ce încă nu aduce un plus de valoare suficient de mare.

Totuşi, ce s-ar mai putea construi cu noul cip Quark?

M. B Este important de înţeles că cipul din Galileo este cea mai importantă componentă pentru noi. Este o abordare cu totul nouă. Întregul cip este 100% sintetizabil. Cu ajutorul unei noi tehnologii, îi putem schimba configuraţia foarte uşor. Să zicem că venim la un eveniment de acest tip şi aflăm că lumea are nevoie de o interfaţă la care noi nu ne-am gândit şi o putem adăuga în câteva luni. Nu vreau să vorbesc foarte mult despre cum văd eu viitorul pentru că nu îmi place să le ofer ponturi competitorilor. Suntem mai creativi şi cred că avem o idee mai bună. Ador când facem surprize de genul celei de astăzi.

În cadrul evenimentului de prezentare a cipului Quark, s-a vorbit despre posibilitatea folosirii acestuia în tehnologiile medicale. Vă veţi axa pe acest domeniu?

M. B Credem că este un domeniu care ar putea fi ajutat de tehnologia noastră. Am susţine dezvoltarea de tehnologie medicală, dar ar trebui să lucrăm cu un partener pentru acest lucru. Nu avem un grup de cercetare în interiorul Intel care să se ocupe de astfel de tehnologii.

Ce părere aveţi despre noul procesor folosit de Apple în iPhone 5S?

M. B Tehnologia evoluează rapid. De exemplu, în câţiva ani, toate microcontrolerele de 8 biţi vor fi înlocuite de microcontrolere de 32 de biţi. Cred că pregătirea pentru viitor este un lucru bun, dar nu văd niciun avantaj direct al tehnologiei folosite de Apple în acest moment. 

Haideţi să discutăm pe Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite