Ucigaşul lui Marian Cozma, în faţa Justiţiei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an de la uciderea handbalistului român, 42 de poliţişti maghiari au finalizat ancheta cu un dosar de 13.000 de pagini. Rafael Şandor e cel care a înfipt cuţitul în zona inimii lui Cozma. Rafael Şandor va fi acuzat direct pentru  uciderea lui Cozma, însă nici ceilalţi nu vor scăpa de judecată.

La un an de la uciderea handbalistului Marian Cozma în Clubul Patriota, unde handbaliştii de la MKB Vesz­prem sărbătoreau naşterea copilului unui coleg de echipă, poliţiştii au adus în faţa presei dovezi şi informaţii.

Mai citiţi şi:

VIDEO Monument în memoria handbalistului Marian Cozma, la Veszprem

Ungurii de la Pick Szeged au jucat în echipamentul celor de la Poli

Rezultatul final al anchetei: Raffael Sandor a fost cel care l-a înjunghiat pe Marian Cozma în inimă

Locotenent-colonelul Peter Pogany, şeful compartimentului judiciar din cadrul Poliţiei din Veszprem, a declarat, în baza dovezilor, că Nemeth Gyozo a fost cel care l-a înjunghiat în zona rinichilor pe Ivan Pesici. Poliţia îl va acuza pe Rafael Şandor că l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, în zona inimii.

Poliţiştii au declarat că, în noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, au existat două momente-cheie, care au durat foarte puţin timp. "Conflictul dintre trupa din Enying şi sportivi, în discotecă, a durat doar 45 de secunde. În timp ce bătaia din stradă, care a culminat cu înjunghierea mortală, a durat şi mai puţin, doar 15 secunde", a declarat Peter Pogany.

Posibilă răzbunare

S-a aflat în timpul investigaţiilor că bătăuşii din localitatea Enying, situată în apropiere de Veszprem, au fost puşi de la început pe harţă, pentru că fratele lui Rafael Şandor a fost bătut la Szekesfehervar, pe 6 februarie.

"Aceştia şi-au adunat cunoştinţele pentru a se răzbuna. S-au întâlnit la Enying, unde au sărbătorit ziua de naştere a lui Rafael Şandor. De acolo au plecat să se distreze la Veszprem", a mai spus Peter Pogany.

Comandantul Peter Derzsy, directorul secţiei de investigaţii judiciare, a declarat: "Mă aflu la capătul unei anchete foarte grele şi complicate. Un moment-cheie din tipul anchetei a fost cel în care, la doar 18 ore după crimă, l-am prins, în Austria, pe Rafael Şandor şi pe Nemeth Gyozo, care încercau să fugă. Peste 72 de ore de la crimă, s-a prezentat de bunăvoie, un al treilea suspect, Ivan Sztojka", a spus Derzsy.

Volumul de muncă depus în acest an a fost foarte mare, la care au lucrat 42 de specialişti.

Au fost audiaţi peste 700 de martori

Au fost audiaţi 703 martori, 57 de persoane au fost chestionate la locul faptei şi s-au analizat 260 de liste cu convorbiri telefonice. Cheltuielile au depăşit suma de 68 de milioane de forinţi. Dosarul de anchetă are 13.000 de pagini.

"Suntem pregătiţi ca în curând să-i trimitem Procuraturii. Anchetatorii nu au urmărit doar crima, ci şi alte acţiuni. Printre cei 25 de suspecţi, unii au fost acuzaţi de conducere sub influenţa alcoolului, fals în acte, provocare de scandal, mărturie mincinoasă şi complicitate", a mai spus Peter Derzsy.

„Cozma a vrut să ne provoace"

Unul dintre anchetaţi în cazul uciderii lui Marian Cozma, Nemeth Gyozo, a oferit versiunea sa asupra incidentului în presa maghiară. Acesta recunoaşte că a consumat whisky în acea seară şi că şi-a pierdut controlul, dar susţine că nu el l-a înjunghiat pe Cozma.

Cozma juca pe postul de pivot la Veszprem

Cozma juca pe postul de pivot la Veszprem

„Handbaliştii nu au fost nevinovaţi. A fost o agresivitate reciprocă care a dus la acea bătaie, dorită de ei la fel de mult ca şi de noi. Îmi amintesc exact că în acea seară acel băiat înalt, Marian Cozma, a deranjat mai multă lume cu stilul lui de dans. Se lovea de toată lumea din jurul lui, de vreo două ori m-a împins şi pe mine. Era evident că băiatul ăsta e agresiv. M-a împins intenţionat şi nu fiindcă nu avea loc pe ringul de dans sau că nu ştia să danseze, voia să mă provoace", a povestit Gyozo.

Relatarea acestuia ajunge la momentul când răfuiala s-a mutat în stradă. „Am început să ne îmbrâncim, iar de acolo a plecat toată bătaia. M-am bucurat că am găsit pe cineva cu care să ne batem. Eu nu l-am înjunghiat pe Cozma. Am văzut că cineva e la pământ şi altcineva e în genunchi lângă el. Am crezut că cel de jos e unul de-al nostru şi atunci am fugit şi l-am lovit cu piciorul în cap pe cel aflat în genunchi (n.r. - Zarko Sesum)", povesteşte Gyozo.

De aici, mărturisirea lui nu mai e credibilă. El susţine că a plecat a doua zi în Austria într-o excursie care era planificată de mult şi că nu ştia că Marian Cozma a murit.

Tragedia de la Veszprem

Marian Cozma a fost omorât în noaptea de 8 februarie 2009, în urma unei altercaţii în clubul Patriota. Sportivii au fost atacaţi de un grup de aproximativ 30 de ţigani, al căror lider era Rafael Şandor (foto), cel acuzat de uciderea lui Cozma. În primă fază, Cozma a fost înjughiat în rinichi, iar după ce a ieşit în stradă a fost ucis cu alte două lovituri de cuţit, unul nimerindu-l în inimă. Croatul Ivan Pesici a fost şi el înjughiat, iar medicii au fost nevoiţi să-i extirpe un rinichi. Sârbul Zarko Sesum a fost aproape să-şi piardă vederea după o lovitură la cap. 

Rafael Şandor

Statuie pentru Marian Cozma

Monumentul ridicat în faţa sălii Veszprem Arena va fi inaugurat, sâmbătă, în prezenţa lui Petre Cozma, tatăl handbalistului ucis. Soclul înalt de 2,5 metri a fost realizat din granit, iar bustul care îl reprezintă pe Cozma cu mingea de handball în mână, are 1,5 metri.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite